興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無 媽咪教我 , 在 excel 輸入 format , 可以在邊一日click 入去, 見到還下的年假有多日 ( 如 4.25 日 )??

同埋有一欄打埋在那一天扣左事假的.

麻煩

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

先問你一D問題:

1. 有冇一格係儲存你入職日期?

2. 你每年嘅有薪假係唔係從你入職日起計算,12個月內享有 n 日假期?(因為每間公司嘅計法唔同)

好似我間公司咁,佢一年俾14日有薪假,從入職日起開始計算,而我就用一年360天去攤分呢14日累計自己積左幾多日假(360天計算係會計作業形式,每月假設有30天),然後扣減放左幾多日假,最後得出剩低幾多日假,同公司計算嘅差唔多。

男爵府

原帖由 小必理痛 於 09-5-4 21:34 發表
先問你一D問題:

1. 有冇一格係儲存你入職日期?

2. 你每年嘅有薪假係唔係從你入職日起計算,12個月內享有 n 日假期?(因為每間公司嘅計法唔同)

好似我間公司咁,佢一年俾14日有薪假,從入職日起開始計算,而我就用一年360天去攤分 ...

1) 我諗有一格是入職日期的 , 如沒有 , 都係用手指計呀.
2) 公司係 12 日大假 .
3) 公司可用 365 日去平分大假, 同事話半年就有6 日了.

我想一得閑可以 click 入去, 例如 如果做左 8 個 月 , 想知有幾日假, 又或者做左一年又 4 個月 , 但只係請左事假 2日半咁 , 這樣就可以即時睇到仲有幾多日大假 . 我攪來攪去都唔掂 . 因為唔知點 set 第一日返工, 跟住一年又唔知點 set.......

有問過做人事部的友人 , 佢地都係好原始的計法咋 .
我想用好 up-dated 的知道有幾多日 bal 大假, 跟住下一個假期, 睇住來請呀 . tks !

問左幾個不同的topic , 都沒有人回應啊 . 希望高手教下我 2 招啦.

民房

Hire Date 和 Vacation Taken要自己輸入.

民房

唔知點解show 唔到image, 只好tell you what to do to each cell....
Cell A1
- Enter your
入職日期
Cell B1 – Enter function
=NOW()

Cell C1 – Enter 假期 already taken
Cell D1 – Enter function =ROUND((B2-A2)*(12/365),2) – C2

男爵府

原帖由 lamfa 於 09-5-5 02:59 發表
唔知點解show 唔到image, 只好tell you what to do to each cell....
Cell A1
- Enter your 入職日期
=NOW()
Cell C1 – Enter 假期 already taken
Cell D1 – Enter function =ROUND((B2 ...

我想知道. 我想這樣是可以做到嗎 ??

職員 : 李令
入職日期 : 1 May 2008

年假
累積
(A) 天

2-7-08 事假 -1/2
30-4-09 年假 12天 +12 天
合共: +11-1/2

我是想任何一天 CLICK 入這個 FILE時 , 可以看到 B 是多少天的年假.

2 May 2009 clcik 入去是 11-1/2
2 July 2009 click 入去是 13-1/2 .

不知可不可以做到呢 !

大宅

(因牽涉私隱,恕刪)

男爵府

原帖由 lamfa 於 09-5-5 02:59 發表
Cell A1
- Enter your 入職日期
=NOW()
Cell D1 – Enter function =ROUND((B2 ...

如果咁樣得唔得呢?
click here view full pic. <-- click

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

係 ...........

好靚 ..........

好多謝你地咁多位高手 ........

我就想係要呢個報表 .

好多謝各位

大宅

原帖由 spmok1999 於 09-5-5 14:35 發表

如果咁樣得唔得呢?
click here view full pic.

外加少少增強補充:

假期種類其實可以建立下拉式清單,咁就可以唔使手打。

1. 首先搵一欄去寫低假期種類清單,如H1格寫「事假」,H2格寫「病假」,H3格寫「年假」...等等。

2. o係你要填寫假期種類嘅儲存格(如B5至b12),先Highlight佢,然後o係menu度選:資料->驗證。

3. o係〔設定〕個一版,你會見到「儲存格內允許」,選〔清單〕,然後o係「來源」o個度選擇H1:H..,按〔確定〕,咁就會有個下拉式嘅控制項俾你揀架啦!

男爵府

原帖由 小必理痛 於 09-5-5 17:44 發表

外加少少增強補充:

假期種類其實可以建立下拉式清單,咁就可以唔使手打。

1. 首先搵一欄去寫低假期種類清單,如H1格寫「事假」,H2格寫「病假」,H3格寫「年假」...等等。

2. o係你要填寫假期種類嘅儲存格(如B5至b12),先Hig ...
其實病假 同 年假 係咪唔可以撈埋一齊計o既呢?
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

原帖由 spmok1999 於 09-5-5 19:29 發表
其實病假 同 年假 係咪唔可以撈埋一齊計o既呢?

係,你講得岩。

我只係舉例姐!(學春田花花幼稚園校長嘅口脗)XD

男爵府

請問高手 ,

原來漏左一項是, 每第3 年要加多一天大假的. 是到了第 3 年 , 逐年遞增到 14 天 . 咁個 formula 點改 ??

又如果有補假 , 好似搬 office , 公眾假要改上班等

謝謝 !

民房

原帖由 spmok1999 於 09-5-5 14:35 發表

如果咁樣得唔得呢?
click here view full pic.

我想知你點放個image上來?

大宅

原帖由 lamfa 於 09-5-9 02:53 發表

首先你要去一D可以俾你Post條link睇你upload嘅圖嘅相片網站,如Photobucket呢個網站。開左戶口後將你要Post嘅圖檔upload上去,咁佢就會回番一D連接俾你,咁你係呢度插入圖像嘅link就得架啦。

男爵府

原帖由 lamfa 於 09-5-9 02:53 發表

我用呢個網頁, 唔洗登記, 唔洗 login, 最緊要係唔洗錢, 唔明網頁講乜唔緊要, 最緊要你識用 "踎屎" click ...
http://www.radikal.ru/

民房

多謝spmok1999小必理痛. 我還以為可以Paste 上來.

男爵府

原帖由 lamfa 於 09-5-12 03:32 發表
多謝spmok1999和小必理痛. 我還以為可以Paste 上來.

其實係可以 copy & Paste 的, 只要你張相是在網頁上 copy 的 ...
好似我 click 回覆後 copy 左手邊o既公仔圖案後貼上 ...

首頁

尾頁

跳至