跳至

首頁
45678...11

尾頁

別墅

kaylie2016 發表於 19-6-11 07:49
最近香港亂七八糟,實在唔想小朋友係咁嘅環境長大,考慮緊好唔好移民澳洲,有好多現實問題未諗到點解決,請 ...

唔洗供樓A$6000 一個月夠la. 當然都要就住洗.
其實呢度自己買餸煮嘅話同香港差唔多價錢. 有啲嘢呢度平啲, 有啲嘢又貴啲. 拉番平其實差唔多.
養車起碼泊自己屋企唔洗俾停車場費, 比起香港慳唔少.
出街食飯玩樂就豐儉由人..
至於去旅行, 嚟到呢度肯揸車嘅都有好多地方可以去, 揸去隔離個省又得.

我過嚟前家庭收入多個你, 嚟到就當然搵唔番香港個人工. 而家老婆冇做嘢主力湊3個仔女. 不過如果咁諗, 3個仔女當慳番起碼HKD20K x 3 嘅國際學校學費, 其實條數都差唔多. 有小朋友又有牛奶金, 失業又有救濟金.. 唔會生活唔到.
加上 RN 呢度搵工應該唔難. 現階段個個鬥快梗爭移民QUOTA, 再諗就唔洗諗LA.

男爵府

回覆樓主:

同樓主一樣,但我已是PR,老公同女係citizen 想走隨時走得,我7年前係澳洲同老公一齊返hk 我老公係澳洲人,之前未來過hk,大家都好喜歡香港,本身只想退休先返去,但最近都開始動搖,但我地放唔開經濟包袱,係香港人工其實幾好,仲多過你地,阿女下年k3,諗緊比唔比佢讀國際學校解決煩惱算,中學先返去讀,我地一心返去只讀private school,但如果我地全家移民去又應該afford唔到個學費,所以好糾結。

複式洋房

kooliestgirl 發表於 19-7-25 07:33
同樓主一樣,但我已是PR,老公同女係citizen 想走隨時走得,我7年前係澳洲同老公一齊返hk 我老公係澳洲人, ...

如果有PR都可以遲啲先走,係呢刻來講,我覺得穩定後路好緊要

男爵府

kaylie2016 發表於 19-7-25 07:46

係, apply完你仲有5年時間land,我本身無打算過返去做野,只想去退休,但香港現在在狀況令人十分depressed,我做緊駝鳥,咩都唔想睇唔想理,但要小朋友係呢個環境長大真係好困擾。

大宅

kaylie2016 發表於 19-7-25 07:46

請問如果我申請但老公和小朋友先走,我喺香港搵錢又得唔得呢?

子爵府

kooliestgirl 發表於 19-7-25 07:51
係, apply完你仲有5年時間land,我本身無打算過返去做野,只想去退休,但香港現在在狀況令人十分depressed ...

這幾年反覆思量,決定提早返澳洲陪仔讀書。我和仔是 citizens. 先生未去過澳洲。考慮俾兒子讀私校 (明年Y6和Y7)。

男爵府

AngusPakYau 發表於 19-7-25 08:23
請問如果我申請但老公和小朋友先走,我喺香港搵錢又得唔得呢?

太空人家庭最好唔好

大宅

kooliestgirl 發表於 19-7-25 16:05
太空人家庭最好唔好

我都知,但搵錢香港最好,所以猶豫中,或者申請咗先到時再考慮

大宅

大家好, 我家正考慮用188到Melbourne, 小朋友一個10歲 一個2歲, 到時打算租屋直到做左公民先再買。如成績申請最快都要2年後, 但AGENT話私校要預早申請定, 想請教一下大家經驗同議意見
大仔 係香港私校預備升小六, 過左去預計係Y7 /Y8 , 係咪要上左英文班先? 公校 / 私校有冇邊一間好D? 爬文見有人話melbourne grammar sch好。難入嗎? 香港小朋友追得上當地課程嗎?

pre-sch幾大先入到? 係咪有day care / playgroup個d可以比個妯既玩下, 學下野?

SORRY, 因冇熟人識得學校呢part, 真係一d頭緒都冇

希望有jm可以比些少意見

大宅

kooliestgirl 發表於 19-7-25 16:05
太空人家庭最好唔好

我都知, 我個case都係要咁行, 爸爸唔能夠放棄香港工作, 我只好頂硬上做ftm , 都唔知自己做唔做得到..都好怕

男爵府

readymama 發表於 19-7-23 07:49
係呀,有多個選擇下一代都好d. 我有幾個朋友拎住澳洲籍,去英國做野同住都差不多10 年
...

是正確的選擇,多一個國籍系一個好處,最緊要孩子在不同的環境下成長,開闊自己的世界,唔使局限於一個地方。。。。。

男爵府

BK Milk勳章

杏李子 發表於 19-7-26 10:42
大家好, 我家正考慮用188到Melbourne, 小朋友一個10歲 一個2歲, 到時打算租屋直到做左公民先再買。如成績申 ...

Melbourne 有好多好好嘅私校,但前提係貴同要好早申請.

Better Education 有成績排名, 基本上頭30名係超級名校, 100名之內都已經肯定可以升好嘅大學.

香港過melbourne 嘅小朋友一般都會比本地高level, 英文可能講比較差,但grammar應該會比本地好.

學校要睇你住邊區, 如果住東區就基本上全香港中國人. 學校成績比較好.

西區比較多新移民,印度亞洲多, 成績亦慢慢追上.

北區比較多歐洲越南馬來西亞, 相對mix 得好d.

東南就最貴,因為近海, 澳洲人最愛.

3 歲有3yr old kinder/child care. 4歲 係正式kinder. 5 歲入prep, 6 歲正式year 1.

如果大家有嘢想知,不妨聯絡我, 希望幫到想移民嘅人.

又放假!!!

大宅

回覆 little_chamo 的帖子

好多謝你回覆我, 去邊一區未詳細了解, 一切我會以小朋友行先~

我見多人介紹Glen Waverley, 如唔target超名校, 仲有邊幾間中小學好? private or public sch都ok

另如你唔介意, 我將來有關學校問題時再pm你可以嗎?

唔該哂

男爵府

BK Milk勳章

杏李子 發表於 19-7-30 16:17
回覆 little_chamo 的帖子

好多謝你回覆我, 去邊一區未詳細了解, 一切我會以小朋友行先~

glen waverly 超多中國香港人,而且間public school 成績唔錯又免費,所以深得香港人喜愛。
不過,東區太多中國人,我個人不喜歡,而且路窄車多。

歡迎隨時pm 我,我兒子剛完成選校,所以都算有一d資料同心得。
又放假!!!

大宅

little_chamo 發表於 19-7-30 12:27
Melbourne 有好多好好嘅私校,但前提係貴同要好早申請.

Better Education 有成績排名, 基本上頭30名係超級 ...

請問如果申請想用skill申請,第一個步驟係點,好似好複雜

大宅

little_chamo 發表於 19-7-30 17:07
glen waverly 超多中國香港人,而且間public school 成績唔錯又免費,所以深得香港人喜愛。
不過,東區太 ...

請問Clayton 附近,有沒有college 比較好?我小孩升中一,即year 7。謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

little_chamo 發表於 19-7-30 17:07
不過,東區太 ...

我都想請問glen waverly year 7會唔會開始好谷? 唔知啲課程算唔算深...

男爵府

BK Milk勳章

enrei 發表於 19-8-6 17:14
請問Clayton 附近,有沒有college 比較好?我小孩升中一,即year 7。謝謝

private or public?

好嘅private 就多到暈, public 就來來去去都係個幾間,balwyn, box hill, glen waverly, mckinnon. 除非講緊year 9入selective school -

https://bettereducation.com.au/results/vcePublicSchoolResults.aspx
又放假!!!

男爵府

BK Milk勳章

lala229 發表於 19-8-6 18:19

我都想請問glen waverly year 7會唔會開始好谷? 唔知啲課程 ...

比起香港,呢邊算又淺又輕鬆。
不過要睇你住邊區。 東區學生都好谷下,因為全部中國,香港人。基本上谷嘅程度同香港冇分別,又係中英數音樂運動全谷。
又放假!!!

大宅

little_chamo 發表於 19-8-8 01:18
private or public?

好嘅private 就多到暈, public 就來來去去都係個幾間,balwyn, box hill, glen w ...

請問public 是否多中國人?如果private, 學費大約幾多一年?可以介紹一下,謝謝

首頁
45678...11

尾頁

跳至