自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我生3個,都係開刀,上星期有一晚突然又痾又嘔又腸痛到飛起, 入左兩次急症室, 第一次入急症室,零晨6點幾, 等左兩個鐘, 見完醫生只問左d問題,然後打左支針止左痛就send我返屋企。

張貼圖希望解答到大部份疑問。

琥珀宮

180 發表於 19-6-11 22:22
返到屋企休息左兩個鐘, 又再痾嘔腸痛,再去急症室(因為我住離島, 呢次離島診所幫我call直升機直去東區醫 ...

返到屋企休息左兩個鐘, 又再痾嘔腸痛,再去急症室(因為我住離島, 呢次離島診所幫我call直升機直去東區醫院), 一去到急症室,排 優先處理條隊, 好好彩即刻有個教授醫生睇我, 檢查完就問我腹部係咪做過手術(當然見到開刀痕跡先咁問啦!), 我話生3個都開刀。 佢即用超聲波同我用檢查,再緊急做CT,確診左係腸塞,話要做手術。 我堅唔想做手術, 醫生話可以觀察幾日, 如果打左抗生素都冇改善, 就一定要開刀解鬆D腸。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

返到屋企休息左兩個鐘, 又再痾嘔腸痛,再去急症室(因為我住離島, 呢次離島診所幫我call直升機直去東區 ...

腸塞: 腸發炎, 漲大, “痴”住左開刀生仔個腹內黏連, 如果d腸唔鬆返開, 就會壞死。

好好彩, 我打左幾日抗生素, 腸消左炎, 自己鬆返, 避過一刀。但係都住左8日醫院。 頭4日唔比食野,只吊鹽水, 插左4日胃喉同尿喉 (因為唔比落床),
冇屎痾6日。

琥珀宮

180 發表於 19-6-11 22:23
腸塞: 腸發炎, 漲大, “痴”住左開刀生仔個腹內黏連, 如果d腸唔鬆返開, 就會壞死。

好好彩, 我打左 ...

好彩第4日有屁放,驗埋血, 血報告顯示發炎指數正常返,先拆得胃喉尿喉, 先比食野,過多兩日有埋便便,再觀察多兩日,終於可以出院。

我想提醒吓腹部開過刀嘅媽媽, 要預防腸塞, 就要飲食定時,食多d蔬菜,最好 每日30分鐘運動, 運動唔洗劇烈, 行吓拉吓筋都得, 就可以減低腸塞機會。

學會放下    發表於 19-6-13 15:54
APIGMA    發表於 19-6-12 13:03
FJmom    發表於 19-6-12 00:20

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Oh! 多謝告知,你依家好番晒喇?希望你keep 住唔好番發

想請問係咪會好似腸胃炎架?

珍珠宮

好媽媽勳章

咁好彩你都唔使開刀⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝你的分享,長知識,幸好唔使開刀,祝早日康復!

複式洋房

多謝你提醒! 我也是生了三個, 全部開刀, 呢個星期又係成日肚痛, 請問你痛成點? 似攪肚痛嗰種?

祝你早日康復

琥珀宮

魚兒小寶貝 發表於 19-6-11 22:27
Oh! 多謝告知,你依家好番晒喇?希望你keep 住唔好番發。

想請問係咪會好似腸胃炎架? ...

琴晚出左院了,而家冇咩事, 謝謝
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

虎到金來勳章

多謝分享,祝你早日康復

琥珀宮

魚兒小寶貝 發表於 19-6-11 22:27
Oh! 多謝告知,你依家好番晒喇?希望你keep 住唔好番發。

想請問係咪會好似腸胃炎架? ...

係呀,我第一次入院都以為腸炎, 打完針冇事我都離開醫院,點知兩三個鐘後又嚟過, 醫生話要開刀嗰吓我都嚇一嚇。

琥珀宮

Gavinmama 發表於 19-6-11 22:28
多謝你提醒! 我也是生了三個, 全部開刀, 呢個星期又係成日肚痛, 請問你痛成點? 似攪肚痛嗰種?

祝你早日康 ...

痛到扯住扯住,我嗰晚食3粒必理痛都止唔到,由夜晚10點幾痛到朝早5點幾頂唔順call水警入急症室。

珍珠宮

係咪開過刀腸塞機會大?

琥珀宮

blackypurin 發表於 19-6-11 22:27
咁好彩你都唔使開刀⋯⋯

係囉,今次真係好好彩。

珍珠宮

回覆樓主:

多謝提醒! 請問在柯嘔前有徵兆嗎?我指肚塞的徵兆。
請問你知道點解無啦啦腸會和開刀位置產生黏連嗎? 我排便一向麻麻,不是日日都有...

最後,祝你早日康復,身體健康!
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

水晶宮

我生3個,都係開刀,上星期有一晚突然又痾又嘔又腸痛到飛起, 入左兩次急症室, 第一次入急症室,零晨6點幾 ...

我兩個都開刀

想問你痛嗰個位係肚中間定比較低既位呢?

禁止訪問

琥珀宮

Moti 發表於 19-6-11 22:31
係咪開過刀腸塞機會大?

醫生話係囉。

所以我唔想再開刀, 又一條疤, 醫生話如今次開刀,傷口比生仔嗰條仲大, 我心諗,咁咪又多左腸塞風險? 所以搏吓佢自己鬆返, 好彩搏到,避左1刀。

侯爵府

回覆樓主:

請問三次開刀都是同一個位置嗎? 祝早日康復

首頁
12345...9

尾頁

跳至