自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

maomaofafa 發表於 19-6-11 22:39
哈, 至少補償咗一部分心靈創傷, 而家claim公立住院現金好似方便左, 唔使醫生填報告...
...

係呀, 只要出院紙就可以claim了
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

麻油麵 發表於 19-6-11 22:39
好好保重

亦多謝你嘅提醒令大家不要掉以輕心

我嫂個媽咪都係,佢又係開刀生, 近兩年都發過兩次腸塞。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

180 發表於 19-6-11 22:22
返到屋企休息左兩個鐘, 又再痾嘔腸痛,再去急症室(因為我住離島, 呢次離島診所幫我call直升機直去東區
...

返到屋企休息左兩個鐘, 又再痾嘔腸痛,再去急症室(因為我住離島, 呢次離島診所幫我call直升機直去東區醫院), 一去到急症室,排 優先處理條隊, 好好彩即刻有個教授醫生睇我, 檢查完就問我腹部係咪做過手術(當然見到開刀痕跡先咁問啦!), 我話生3個都開刀。 佢即用超聲波同我用檢查,再緊急做CT,確診左係腸塞,話要做手術。 我堅唔想做手術, 醫生話可以觀察幾日, 如果打左抗生素都冇改善, 就一定要開刀解鬆D腸。...

點解你咁有勇氣吾聽醫生建議開刀? 通常大家都會聽專業意見

琥珀宮

CathyChan1126 發表於 19-6-11 22:41
我自己係開刀
我媽都係開刀生我
因為開過刀,

希望你媽咪身體健康。。。

水晶宮

180 發表於 19-6-11 22:40
開刀個位對上小小,大約肚臍位置扯住咁痛。

反而我試過幾次腸胃炎嗰種痛

冇嘔,只係瀉

嗰種痛係痛到我叫救命的,我本身係極忍到痛既人,但嗰種腸胃炎痛係痛到我叫救命,痛到我成身出哂汗,好似人地順產生仔咁的

到痛完之後,跟手就發冷,發冷持續15分鐘到啦,就所有嘢回復正常

我check過哂腸同胃,醫生都話我冇事

我都好頭痕,揾唔到原因

琥珀宮

j2j2 發表於 19-6-11 22:42
樓主生完上一個幾多年?
我都係開刀生,不過好多年前了,係咪應該唔會有這個問題的呢?
...

我最細個仔今年9歲了

大宅

180 發表於 19-6-11 22:23

好彩第4日有屁放,驗埋血, 血報告顯示發炎指數正常返,先拆得 ...

康復就好了,多休息。

我就唔好彩中既超唔好彩。。。腸塞時懷孕,陀住bb緊急開刀,醫生問我老公救大定救細

而黏連係由於病發時幾年前給醫生斷錯症開錯刀的手術疤痕引起,呢個斷錯症的手術係係我個保險生效前一日發生, mud 都 無得賠,仲要係星期日緊急係私家醫院開刀,所有費用double計。。。

子爵府

回覆樓主:

多謝分享!!好在唔使開刀。

子爵府

180 發表於 19-6-11 22:39
有㗎, 佢話前兩次開刀d黏連都幾多, 已經幫我清理左一部份。

請問前兩次同第三次開刀是政府還是私家醫生?

水晶宮

好彩第4日有屁放,驗埋血, 血報告顯示發炎指數正常返,先拆得 ...

你生左幾耐
多謝告知、好好休息

琥珀宮

j2j2 發表於 19-6-11 22:42
樓主生完上一個幾多年?
我都係開刀生,不過好多年前了,係咪應該唔會有這個問題的呢?
...

我嫂個呀媽, 40年前開刀生仔, 近幾年都試過腸塞, 我估腹部開過刀的,腸塞風險都會大d

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

羊羊冇事丫嘛? 祝早日康復
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

琥珀宮

超級特務 發表於 19-6-11 22:42
有粘連係風險大d
我2個都兩刀,舊年做微創手術都擔心做唔到,好彩醫生話我冇咩粘連,順利做到微創。
...

lucky you

水晶宮

謝謝分享!我同一個位開咗四次,兩次生仔,兩次做其他手術 自己都要小心點!

水晶宮

180 發表於 19-6-11 22:47
我最細個仔今年9歲了

而家睇到、原來咁耐仲有影響

琥珀宮

kokobear 發表於 19-6-11 22:48
羊羊冇事丫嘛? 祝早日康復

而家冇事啦,希望以後都唔好再塞, 堅係痛到標眼淚。 同埋插胃喉堅難頂。

琥珀宮

杜小田 發表於 19-6-11 22:42
真係不幸中的大幸, 小心身體, 保重!

謝謝

大宅

180 發表於 19-6-11 22:22
我生3個,都係開刀,上星期有一晚突然又痾又嘔又腸痛到飛起, 入左兩次急症室, 第一次入急症室,零晨6點幾 ...

有可能同一位置係開刀次數多?或醫生手術問題先會咁?正常唔會咁大個人會腸塞,因阿女細個bb時試過,要開刀做手術,差d冇命,醫生話多數係兩歲以下先會有腸塞,最大可能係病毒感染引致。

琥珀宮

杜小田 發表於 19-6-11 22:45
點解你咁有勇氣吾聽醫生建議開刀? 通常大家都會聽專業意見

我堅唔想開刀, 我份工有時要搬吓野, 如果開刀, 起碼半年搬唔到重野,做死我妹妹。

男爵府

多謝你,我都系開刀,有時都覺得開刀個位裏面痛,但休息瞓下又冇事。

首頁
12345...9

尾頁

跳至