在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好唔開心,遇到一個咩事都要理,小小事都要跟足佢嗰一套的上師。
呢份工返左一個月都冇,上師講自己好開明,你點做唔過問,總之交到佢想要既就得。
(可能我曾經也是別人上師,當時同事點做我真係冇過問)
首先,唔比我係位食飯:因部門得3個人,佢地出去食,我習慣左帶飯,公司冇pantry,要我去會議室食,有時會議室有人用緊,我都唔q理佢,照係位度食,佢唔出去食就開行個冷氣話好怕有味喎
第二超級唔環保,每一個payment 都要跟一套完整的單,我有提過同一套單有兩個payment 唔駛print 多set ,佢話佢唔會巢返黎睇
同一個供應商有兩張發票要分開開票,怕人地攪錯喎
做之前冇解釋清楚比我聽,係份表備註要加供應商名,到我做完十幾份表出黎,只係備註加野,我話係系統加得啦,唔駛print 過啦,佢又唔得
供應商claim什費有一大pat 收據釘住我已經係每張對,仲要我拆開佢每張收据貼在A4紙上,方便第日睇喎。
有系統唔睇要專登入多過excel表方便佢睇ap outstanding, 因為我地入得唔夠快,我心諗每張單都要拆開再貼仲邊有時間啫
計commission 唔係print report ,而係每張inv + 一套文件,一個sales 每個月打印150張紙以上
之前幾星期我都專登早返遲走想清左d野,但宜家已經洩氣,因為咁樣根本冇可能做得晒,咁chur 自己有咩謂啫,加上另外同事都係hea爆架啦

瑪瑙宮

佢應該大年紀, 咩都鈡意渣住黎睇.

複式洋房

你同我現在的情況好相似 想喊呀 我都係做左個幾月 好多麻煩野出曬黎 老細又話自己吾鐘意煩 點知自己係最煩!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-14 10:18
佢應該大年紀, 咩都鈡意渣住黎睇.

我識一個....前上司..差不多年齡..都係乜野都PRINT出黎....

瑪瑙宮

good_pig 發表於 19-6-15 00:47
我識一個....前上司..差不多年齡..都係乜野都PRINT出黎....

男人定女人? 女人通常會話晒紙

大宅

我個女上司年紀都唔細,佢話係呢間公司走過再返去,加埋都20年,未計其他。
尋日一齊上廠,係坐車過程佢又再強調佢係open 接納新意見,因為自己係一間公司十幾年會滑"牙",咁我就講我既睇法(我死症係不吐不快),我話d野唔應該case by case 去處理應有制度要同事跟,又話要上市又話要改變,好多野唔應該一忽一忽睇,係monthly report 睇,佢話系統做唔到及唔信過系統。又些程序香港直接攪掂唔駛比大陸做,因為又要scan 又要email 我直接都做唔駛兩野做完攞,個scan 又慢,傳送速度又慢,等得黎蚊瞓。佢話你唔比大陸同事,佢地唔知做完,我解釋香港訂貨都唔關大陸同事,點解佢地要知,係系統睇咪知囉,佢一句我信唔過個系統.
總知講左好多 都係沿地踏步,我明白有很多唔係我講兩野就改變到,但好明顯佢只係接納聽係唔會入腦,更加唔會諗去改,因為佢更本唔想改由佢辛苦建立及累積落黎建立既一套所謂系統,冇眼睇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-15 08:04
男人定女人? 女人通常會話晒紙

女人,仲下下draft都color print 原大單面

有次我驚佢下世做樹,我1開2, 黑白印雙面......點知佢話我印得太細,睇唔到

心諗,咁快老花?

首頁

尾頁

跳至