自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有一個22個月大既仔.

因為我地兩公婆都要返工,阿仔就由99幫手湊.

我地同99一齊住.

每次放工返到屋企,99都會將照顧阿仔既責任交

返畀我地兩公婆.

我唔懂得同佢相處,應該話係,佢唔係好聽我講!

每次佢想攪攪震時,

我都好嚴厲咁話佢知:NO!唔可以攪架!

佢都要同我作對.好似要挑釁我咁.

無奈既係,佢始終係細.佢有不服,我係知.

佢又點會去聽我講.

佢好痴99,我了解點解.我一D都唔妒忌,係應該!

每晚,我都負責去"暗"佢訓覺,佢次次都係唔理我.

但,99一入房"暗"佢,佢就即訓.

果刻我個心係:你同我作對!

我知一樣野:無付出,無收入!

因為我對佢既關懷唔及99既多,

所以,佢唔懂我.<---但我又幾懂佢?

我只係做到一樣野,佢基本既生活需要,我做到足.

但,咁細個既人仔.明唔明我想點??

我唔識教呀???
做一個c9唔係易事.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

loveBB旦 :

佢痴99唔係問題,只係我好似同佢溝通唔到.
做一個c9唔係易事.

子爵府

唔好放棄,再比多d 時間佢啦. 放假同佢多d 去玩law... 講下故事比佢聽...每晚都同佢講, 請完故事say 晚安要立即zzz..唔係下次唔講啦...

以前大仔比保母揍星期五晚先接佢返來, 星期日又送佢返去.....慢慢佢就知我係媽咪...到左佢歲半大先接佢返來請姐姐揍...

now 佢都不知幾chi 我...有咩都要媽咪

努力..加油...

大宅

如果係咁既話,不如將放假既時間比晒佢啦,好似我咁,我一放假就24小時都陪住佢,雖然每星期得兩日時間,但都好啦~

子爵府

老實講最緊要你明白無不勞而獲既事,但有血膿於水羅,小朋友重細無辦法,我係全職媽咪,你講既野同時都發生我老公身上,但唔緊要架,你放假好些陪佢,其實大大下到四五歲好自然懂得親媽媽,放心.

男爵府

TTeresa :

講故仔?有諗過.

但我諗,我一講,會令仔仔好興奮唔訓.

應該點做?
做一個c9唔係易事.

大宅

同意~ 我都係星期一至五日頭去保母家湊, 夜晚自己湊番黎, 星期六日或假期全程對住佢, 初時係好辛苦, 一時保母, 一時媽咪, 佢都唔係好認得, 起初一湊番佢就喊, 慢慢同佢玩, 返黎陪住佢到訓覺, 雖然得11個月, 但而家已經好痴我, 晚晚要我陪佢訓先會訓~

樓主要努力, 始終佢係你個肚生出黎, 而家仲細je, 俾d耐性, 但不是忍耐, 忍耐是被迫既, 你同佢都唔會開心,
學會有耐性, 是發自內心既自願, 小朋友天生係破壞王, 你慢慢同佢講數, 教佢咩係應該咩係唔應該
得閒對住佢笑多d, 佢會明白架~

加油!

原帖由 BEBE913 於 09-5-4 15:56 發表
如果係咁既話,不如將放假既時間比晒佢啦,好似我咁,我一放假就24小時都陪住佢,雖然每星期得兩日時間,但都好啦~

等待驗證會員

甘假期你地會吾會帶小朋友去玩? 如果你地每日放工番去都會見到佢, 無理由會甘架wor

大宅

醒目開學勳章

我都係全職媽咪, 兩個仔女都係由工人姐姐湊大, 大女6歲, 細仔11個月大, 我一放工返屋企就同佢地一齊玩、同阿女做功課, 沖涼都係由我幫佢地沖, 總之我一返屋企, 就係叫我自己湊, 反而工人姐姐呢個時候就煮下飯, 做下清潔, 我個仔都好 chi 工人, 不過我一返屋企就 chi 住我嫁啦, 所以一定要陪佢地多d, 我放假一係就唔去街, 如果唔係就帶埋佢地一齊去, 等佢地對我多d, 就會 chi 我嫁啦....

男爵府

你始終係佢媽咪,只要你係全心為佢付出,
等bb大點,佢會明既,也會親返你既.
唔哂諗得太多.
正如有媽咪講,血濃於水既嘛.

大宅

Don't give up, as least you're try your best. It will improve when he growth up cos he will know who is his mother.

As the same time, you could do something with him, just like you could read a story for him, or sing a song before bed time. It only take you 5-10 minutes but you need to be patience cos it won't change suddenly, but time will let you know.

Also, you need to stop him if he really doing some which is dangerous for him.

Don't give up !

男爵府

唔好灰心,每個小朋友D性格都唔同,揍仔.教仔真係一門好大的學問,大家一齊努力 我係全職媽媽,我個女(3歲)成日同我搞對抗,勁惡.勁反叛,日日都嘔血,間唔中俾佢激到喊 佢唔係唔錫我唔痴我,但就偏偏要整古我,日日試我底線 對外又勁乖,老師話佢好乖又明白事理,又幚手揍其他小朋友mouth: 我同老師投訴佢係屋企的行為,老師唔係好相信 我比你更加氣餒,全副心機俾哂佢...但成績就強差人意,當你唔開心的時候諗下我,有我墊底

男爵府

-Turn off the light and sing lullabies with him.
-Read books with him before going to bed.
-Go to theme parks or zoo when you have time.
-Be more patience , hug him more even you're very tired.

-Buy him some healthy snacks or his favourite food.

-He is at 'Trouble Two', read some parenting books to help yourself.
-Tell him 'I love you!' every night.
-Hope these help!
原帖由 nicolwong 於 09-5-4 15:58 發表
TTeresa :

講故仔?有諗過.

但我諗,我一講,會令仔仔好興奮唔訓.

應該點做?
A parent's life is a child's guidebook.

男爵府

時間係一樣好重要既野, 特別對於在職媽媽!!

就算你仔仔唔同你玩, 你都盡量係佢身邊, 唔好因為佢話唔要你就放棄, 時間係要點滴累積, 仲有, 同你99夾定, 當你回家後, 亞仔就由你take care, 試下啦, 縱然今日唔ok, 過多兩,三日就ok架啦,

仲有, 唔好下下都say no, 試下同佢一齊玩, 或你放工後準備一d小玩具同佢玩, 咁注意力分散後會好d!!

加油!!!

男爵府

我個囡一出世都係俾奶奶湊...佢一直都好痴奶奶,仲當我隱形咁...我都要用番四年時間,個囡先叫痴番我,所以唔可以一朝一直...事實上佢而家對你奶奶多過對你,而你又成日對佢SAY NO,佢當然無咁痴你啦~加油吧~

男爵府

BEBE913 (芷翹~牛牛妹) :

你知嗎?我其實係好珍惜我地放假既日子.

99亦好識做.只要我地一放假,99就唔理仔仔.

但,仔仔偏偏食飯呀,

去TOILET呀,都一定要99先肯.

有時,我真係好氣餒.大家一樣既方法去做,

點解要揀.........

因為佢係細囉!
做一個c9唔係易事.

男爵府

pollybell:

身邊既同事,都同你講既一樣.

"佢大大下,就會痴你."

我知只要我99唔係屋企,佢就會痴我地兩公婆.

99係到就無辦法.

我想教佢野,佢都唔願理我.

自己滿腔熱誠地教佢,佢又唔理我.

果下既感覺,好唔開心.

係咪要99走開先得呢/定係咩時候先ok?
做一個c9唔係易事.

男爵府

popoiloveu :

某程度上,我認為係99太錫佢,縱佢!

有時佢係咁胡亂摷野,99都懶得話佢.

因為話咁次都唔聽.
做一個c9唔係易事.

等待驗證會員

不是作對
可能是想你注意他
親子一定要花時間的
不要灰心

原帖由 nicolwong 於 09-5-4 15:46 發表
我有一個22個月大既仔.

因為我地兩公婆都要返工,阿仔就由99幫手湊.

我地同99一齊住.

每次放工返到屋企,99都會將照顧阿仔既責任交

返畀我地兩公婆.

我唔懂得同佢相處,應該話係,佢唔係好聽我講!

每次佢想攪攪震 ...

首頁

尾頁

跳至