少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是以媽媽角度有以下這種想法:
女兒曾經提過,這幾天的暴亂, 她覺得行為上沒有問題,因為為了香港好,要撤銷修定逃犯條例,就算為了參與暴亂比警方控告而坐監, 都是沒有問題, 不會後悔。我跟她說,我以媽媽角度覺得,年輕人做出這些過激行為有冇諗過屋企人的感受?屋企人會很傷心,坐監都算好,如果因為這樣而受傷或者死亡,那怎樣辦?女兒說就算死亡都沒有問題,我說以往很多因為政治而死亡的人當時都會被人紀念,但是之後根本會冇人會記起,那樣值得嗎?她說值得,緊有人會記得 ,我話當然會有人記得就是他身邊的人,因為親人死亡了,點會忘記?我說和平遊行爭取是可以的,這些暴亂的行為,就不好了,為何現在年青人做事不理後果,由於他們的成長,被訓練成有獨立思想,每個人都很自我 ,覺得自己永遠是對的,不會接受其他人的意見,認為自己的人生自己決定,但他們沒有想過身邊人的感受?身邊的人可能為此而傷心難過失望,可惜年輕人眼見身邊的人為了自己傷心 也可以面不改容。這些年輕人 平時都不會理政治,對於新聞政治根本是漠不關心,這幾天突然很愛港,人做我做,人去我去 ,成班人柴娃娃,因為現場的氣氛,見到大家情緒很高漲,人搞激烈行為我又搞,不理後果。女兒要考試,上次69遊行她沒有去,她問我星期日遊行可否去,由於星期一她仍要考試, 所以我反對,因為我知道。遊行完大家情緒高漲,又會繼續暴亂,我怕女兒會參與會受傷,所以反對,於是我與她起了衝突。 現在做家長很難做,好辛苦。 有幾個大學生,被警方拉了 ,他們成了英雄,但他們有冇想過屋企人的感受?多年的培育,很艱難的才入到大學,絕不能白白出讓自己的前途,自我犧牲。

kin818kin    發表於 19-7-4 16:58
[img][/img]

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我昨晚和仔講了三生三世咬不完的政治,但你今天捐軀、捐物資!一天報恩也未做過,一粒豬肉都和弟弟爭爆!你今天愛港,但你連親人都未愛過⋯⋯、自己讀好書都未能做好,中史也沒有讀,只關心自己的將來自由,冇感恩別人以往給你的一切⋯⋯!!希望政治不要帶入屋,尊重不同立場!精神支持好足夠!犯法倒路事情應該要受罰,希望不會在監獄和醫院見到你!說完!

kin818kin    發表於 19-7-4 16:58
birdbird    發表於 19-6-23 13:12

大宅

如果在電視機上見到自己仔女吐血, 爆眼, 推鐵馬, 被警方警棍打, 被扣手, 我會暈低。

[img][/img]

男爵府

回覆樓主:

愈來愈想送囝囝出國讀書。

公爵府

minminma 發表於 19-6-15 19:02
如果在電視機上見到自己仔女吐血, 爆眼, 推鐵馬, 被警方警棍打, 被扣手, 我會暈低。 ...

如果你電視上見到做警察嘅仔比人打到瞓低、掟磚掟鐵枝,你會唔會暈低?為著每個做仔女嘅安全,亦為著每個父母安心著想,最好唔好參與呢種集會啦

kin818kin    發表於 19-7-4 16:57

公爵府

farm712 發表於 19-6-16 20:20

對,我由唔捨得放手比士佢出國,最近已改變咗想法

水晶宮

20020116 發表於 19-6-23 11:50
對,我由唔捨得放手比士佢出國,最近已改變咗想法

Agree !見到現在的BB咁,我非常想!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

minminma 發表於 19-6-14 13:34
女兒曾經提過,這幾天的暴亂, 她覺得行為上沒有問題,因為為了香港好,要撤 ...

你囡囡幾大?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-6-15 09:55
我昨晚和仔講了三生三世咬不完的政治,但你今天捐軀、捐物資!一天報恩也未做過,一粒豬肉都和弟弟爭爆!你 ...

講得好好!連屋企人都未愛過,感恩過…

珍珠宮

女兒曾經提過,這幾天的暴亂, 她覺得行為上沒有問題,因為為了香港好,要撤 ...

我想過幾年他經歷多了,自會醒覺,我女反而會同我傾,她覺得有什麼大計劃,就會用民意去推行,好似大家系一個工具,我高興她有自己思想

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

女兒16歲, 好難搞的年紀

SandraLo    發表於 19-7-3 17:27
SandraLo    發表於 19-7-3 17:27
SandraLo    發表於 19-7-3 17:25
[img][/img]

珍珠宮

farm712 發表於 19-6-16 20:20

外國一樣有呢 d 問題,重激,不過唔知好地地
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

mickeywinnie3 發表於 19-6-15 09:55
我昨晚和仔講了三生三世咬不完的政治,但你今天捐軀、捐物資!一天報恩也未做過,一粒豬肉都和弟弟爭爆!你 ...

講得對!親人都唔愛只講愛港,我做唔到岳飛阿媽推個仔去打仗呢種情操,我只是一個凡人。

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 BK Milk勳章

完全認同 我果個20歲女都係這樣,仲話我地無出去支持無資格講,禽晚仲話死左都唔關我地事,終於爸爸忍唔住打左佢2巴,之後有道歉 驚佢睇唔開,好心痛.....

kin818kin    發表於 19-7-4 16:56
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

侯爵府

A8.akina 發表於 19-7-3 10:27
完全認同 我果個20歲女都係這樣,仲話我地無出去支持無資格講,禽晚仲話死左都唔關我地事,終於爸爸忍唔住 ...

養到咁大,講d咁嘅野,真係好心痛
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

我同仔女講, 佢地支持邊一邊都無所謂, 最緊要睇多D不同媒體, 盡量知道件事既全部先去作判斷. 就算係支持, 和平既遊行表達訴求我明白亦不反對, 但係我絕對反對激進行動. 我地今天美好既香港係靠咁多代人努力維繫既成果, 大家都有責任去愛護佢, 而唔係破壞佢. 今日既破壞正正影響緊香港既未來.

子爵府

完全認同 我果個20歲女都係這樣,仲話我地無出去支持無資格講,禽晚仲話死左都唔關我地事,終於爸爸忍唔住 ...

佢既思想有D偏激了, 要多D同佢傾下至得.

大宅

陪佢出去行,但唔可以衝擊,破壞公物!

首頁

尾頁

跳至