自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

yanyan0218 發表於 19-6-15 08:38
我份人比較簡單,生活到就ok,只係怕最後兩頭唔到岸

唔知你會去加拿大邊度。我自己都計過,住佔最大部分。Toronto 一層Condo都應該要CAD50萬+, 買架車..咁之後就係剩番可以用既生活費。
如果只得800萬我覺得會辛苦d,你仲有幾耐退休?

大宅

大力大力 發表於 19-6-15 08:47

如果小朋友真是成年長大, 最終都會同你們住在一起.....

10歲

大宅

CLK-MB 發表於 19-6-15 08:48
唔知你會去加拿大邊度。我自己都計過,住佔最大部分。Toronto 一層Condo都應該要CAD50萬+, 買架車..咁之後 ...

預算8年後退休

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yanyan0218 發表於 19-6-15 08:49
10歲

Oh.....

那你們想什麼時候移民?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 19-6-15 08:51
Oh.....

那你們想什麼時候移民?

都係8年後左右

男爵府

yanyan0218 發表於 19-6-15 07:43
我本身係加拿大公民,老公唔係,如果退休時兩個人加埋有800萬港幣,回流加拿大夠用嗎(加拿大無物業),定 ...

最緊要睇下加拿大欠缺什麼人才 學門手藝。聽啲朋友講開間舖維修手提電話好好生意

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yanyan0218 發表於 19-6-15 08:50
預算8年後退休

還有8年, 如果是我就不會 那麼早研究甚至做決定 ,畢竟你們都有加拿大護照, 就算香港發生動戀 (這是我唯一原因我會走的), 可能有加拿大會有飛機接你們走.....

過多三幾年再慢慢研究也不遲, 到時香港情況又不同了~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小朋友定居拿大的話,如搵唔到好工作,會否回流香港?香港有層樓就可以隨時返香港,有後路

男爵府

yanyan0218 發表於 19-6-15 08:44
我有個小朋友(都有加拿大戶籍),不過到時我地退休他已經成年,他話我地去邊他就去邊,但一定唔想他放棄 ...

其實只有一個 concern : 錢。
如果有錢,計好數,即刻走都得。
如果錢唔多,要安排好少少。
孩子現在多大?不如先叫孩子去讀大學,之後找到工落腳,你地先去。
我地呢 d 年紀,回流返去,都煩,因為好難租樓。我地冇 credit reference,但政府又唔容許預先比多個月租。landlord 怕煩,寧願租比有 credit reference 的上班人士。
一係l 買定屋先返去。我有朋友在多倫多 uptown ,剛買咗五百幾呎新樓,one room + one den,五十幾萬。參考下。

水晶宮

是,賣埋樓先有港幣800萬

我唔知你仲有幾耐退休,咁到你退休時,層樓值幾錢都未有確實數目!

男爵府

Cara2006 發表於 19-6-15 09:01

其實只有一個 concern : 錢。

加拿大好醒,我地走咗咁耐,乜福利都冇,所以早少少去,打下工,就算好有錢也要去做,交下稅,將來先有退休福利。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bobomia 發表於 19-6-15 08:54
小朋友定居拿大的話,如搵唔到好工作,會否回流香港?香港有層樓就可以隨時返香港,有後路
...

我朋友兩夫婦移民加拿大就是了,家中獨子在加拿大讀完大學,自己返嚟香港租樓住,現在他們兩夫婦幾年後退休,又要返香港跟著兒子~

等你兒子成年,給他做決定,我相信這個方法是最好的~

買基金真係好傷

珍珠宮

2024年龍年勳章

Cara2006 發表於 19-6-15 09:07
加拿大好醒,我地走咗咁耐,乜福利都冇,所以早少少去,打下工,就算好有錢也要去做,交下稅,將來先有退 ...

有無話要交幾多年稅先可以享受加拿大嘅福利呢?

大宅

大力大力 發表於 19-6-15 09:09
我朋友兩夫婦移民加拿大就是了,家中獨子在加拿大讀完大學,自己返嚟香港租樓住,現在他們兩夫婦幾年後退 ...

點解要返香港跟兒子

子爵府

如果在那邊有工作應該可以應付,只可在較遠地點Full pay買CAD60-80的樓,仍有幾百萬港元可放高息股作被動收入,萬一失業都可應付最基本開支
Sweetheartb

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yanyan0218 發表於 19-6-15 09:12
點解要返香港跟兒子

唉~

其實好多人冇諗到到老,如果沒有孩子在身邊照顧是好淒慘的,我不是指 身體健康時照顧起居飲食, 好像我家母臨走前4,5年患了老人癡呆症, 自己沒有認知能力,就算 有錢亦不能簽支票,去銀行攞錢 ,誰人同她去醫院覆診 ,照顧他日常飲食? 如果要想就想得長遠一些~

而且人生分幾個階段 出社會工作結婚生兒育女 看著子女長大 兒子結婚 也看著 孫兒一日一日長大......

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 19-6-15 07:51
台灣雖然有地震台風, 不過地理環境近香港 ,而且生活指數低 ,大家亦是黃皮膚,同聲同氣......

但預咗政 ...

但正路揀加拿大啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

青衣為食妹 發表於 19-6-15 08:43
咁$800萬是否連賣香港層樓?

我個人認為如果揀加拿大唔太夠錢

FJmom    發表於 19-6-15 13:09

禁止訪問

珍珠宮

如果賣左層樓先有800萬港紙,一家三口我覺得有D窄。除非去到即刻揾到工就叫做有保障D。
台灣真係唔建議,800萬用左約30%移民費,50%買屋,重有幾多剩?
工資比香港低、讀書環境好一般,政治比香港更亂!

首頁
12345...7

尾頁

跳至