懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我住係紐西蘭, 唔會有家人幫手, 呢道無倍月可以請, 所以到時就得老公同我自己嚟.大家有咩tips?
我唸住生前自己準備定米茶同薑醋, 生咗就老公幫BB沖涼, 煮普通嘢例如蒸雞或魚加焯菜 (佢平時完全唔識煮飯). 大家覺得o唔ok呢?定我呢個新手太天真?
香港有無d中藥坐月湯包可以買定帶過嚟?
同有冇辨法自己紮肚呢?
唔該曬!!

水晶宮

opieopie 發表於 19-6-17 11:12
我住係紐西蘭, 唔會有家人幫手, 呢道無倍月可以請, 所以到時就得老公同我自己嚟.大家有咩tips?
我唸住生前 ...

我唔係喺外國,不過第一胎時都冇陪月,主要自己做晒餵奶湊B沖涼(事先自己做定功課學定),係自己食嘢有家人幫手。其實最需要幫手自己嘢食,個人覺得簡單飯餸已經 OK 但都要買材料、預備、煮同食完洗嘢。如果先生唔熟煮食,最好就同佢早啲預習定。洗米煮飯、蒸肉烚菜其實都係手板眼見。買料就當然一次買多啲放喺雪櫃或冰格啦。我冇咩跟中式傳統所以冇搞咁多嘢,其實簡單好多。

珍珠宮

我唸住生前 ...

草藥入口應該犯禁品條例。
你去唐人街問下有冇中醫,我記得大城有的。

大宅

我係美國坐月 不過就有屋企人幫手。
生前準備定D炒米茶包 生完直接用保溫杯焗水飲。食物方面 建議你買返D雞 豬展 豬手分好晒一次既份量 擺冰格雪藏 到時即刻可以用。藥材方面 我叫人係香港帶 除左陳皮唔帶得 美國對其它藥材冇限制。不過我當時爸媽在加老公都踢晒腳 我都要幫手BB沖涼 換片 餵奶,唔算休息得好 但所幸冇乜後遺症,宜家第二胎都就出世界啦。你地兩公婆冇人幫手肯定好忙。最好睇下屋企人可唔可以幫手煮飯果D?

男爵府

我美國坐月 得老公幫手
好簡單 自己都無坐足
1. 去唐人街買薑皮 for你坐月果排沖涼洗頭用黎淋身
2. 炒定炒米茶 用茶包袋分開一包包咁 坐月飲 入面d 材料唐人街會有
3. 我食左30日蒸雞胸同冬菇魷魚蒸豬肉 真係食足30日

我無坐足30日月 沖涼第二日回家即沖 洗頭第11日頂唔順要洗

身體同之前無分別 無病無痛

加油

複式洋房

加油呀! 呢幾個月一定唔容易, 要小心保護自己身體. 坐月期間盡量唔好沾到生水. 坐月盡量交俾丈夫幫BB沖涼.

別墅

我唸住生前 ...

我係澳洲住,第三胎請左個陪月係彿山過黎。頭2胎冇陪月差好遠. 除非老公適得焞湯煮飯,BB冲凉,洗奶樽,洗bb衫.因為你產後真係吾好掂水. 老公本身吾煮飯,去雞皮焞湯都吾識. 煲水沖凉,浸腳可以 ebay 買藥包. 藥包買多小小,沖凉要用2 包浸腳用1包. ebay 買家寄到我屋企大約3星期. 藥材包可以訂台灣有D包一定寄到,入吾到境可以refund. 台灣訂D滴雞精.

複式洋房

我唸住生前 ...

我都係住係紐西蘭,依家23w,比你好少少,我老爺奶奶會過黎三個月幫我坐月,不過我住南島,好難買到傳統坐月要用既野,薑醋好辛苦先搵到三支(emoji)

我都想知可唔可以自己紮肚呢?諗住叫奶奶係香港買帶過黎自己紮

不過都可能係自己太天真(emoji)

大宅

你有冇用電子燉盅?方便好多,唔駛睇火,生完有時攰到企係到都瞓得著,早上放曬材料入去,中午可以飲,方便D又安全

大宅

我都係外國坐月, 不過屋企人會黎幫手, 但我都會自己準備定d野

薑醋, 35w開始煲
炒米茶, 自己炒定
香港買左產後28方同滴雞精, 坐月果時整都算方便
生之前買定多d餸, 主要係雞同豬肉, 醃定一盒盒放冰箱, 到坐月果時蒸番熱就得
蔬菜冇得冰就唯有到時去買, 老公再蠢都應該識得淥菜既, 所以有菜有肉有湯都應該ok

男爵府

Elisabetta 發表於 19-10-22 17:51
我都係外國坐月, 不過屋企人會黎幫手, 但我都會自己準備定d野

薑醋, 35w開始煲

你既薑同醋都係chinatown買到嗎?

大宅

holemone 發表於 19-12-25 16:04
你既薑同醋都係chinatown買到嗎?

薑係market就有啊, 醋就唐人超市都有

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-25 20:50
薑係market就有啊, 醋就唐人超市都有

我照左係女。預產期6月尾。第時約你playdate.

你身體recover點呀?

禁止訪問

大宅

我唸住生前 ...

你可食買一盒盒既樂X 月子返去,佢好方便已經有一包包的獨立包裝,只要買半隻雞煲一兩個鐘已經好有入味

大宅

holemone 發表於 19-12-25 21:22
我照左係女。預產期6月尾。第時約你playdate.

恭喜恭喜~

我仔啱啱一個月, 呢個月就好似無間地獄咁好痛苦喔

我媽咪日日煲湯水, 加埋滴雞精, so far都算精神, 但開刀傷口都依然會痛

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-27 09:48
恭喜恭喜~

我仔啱啱一個月, 呢個月就好似無間地獄咁好痛苦喔

點解最後你揀開刀既?

大宅

holemone 發表於 19-12-27 16:24
點解最後你揀開刀既?

唔係我揀架, 穿羊水時出好多血, 醫生話要緊急開刀

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-27 23:08
唔係我揀架, 穿羊水時出好多血, 醫生話要緊急開刀