自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果係私院睇E生, 咁醫管局系統係咪都有RECORD架?

定其實要簽授權?

用戶要求終止服務

brbaby2007 發表於 19-6-17 23:17

定其實要簽授權?

要申請醫健通先

不過上次我家人入院,專登去開通,去私院叫醫生襟政府做左個檢查報告睇佢話唔肯,去到公立醫院醫生又叫我返私家醫院拎報告,話電腦佢地唔會睇......其實我都唔知有咩互通

電子健康紀錄互通系統為公私營醫護提供者提供資訊基建平台,讓他們在取得病人明示和知情的同意及獲得進入該系統的適當授權後,與其他醫護提供者互通為病人儲存的電子健康紀錄,並取閱其他醫護提供者為病人儲存以供互通的電子健康紀錄。

wcpcelia    發表於 19-6-18 17:14

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

南丁媽咪 發表於 19-6-17 23:23

要申請醫健通先

唔記得有冇開通又去去醫院check?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

醫院叫左我代爸爸申請醫健通首先我上去醫健通做登記,醫院有信叫我去有關部門開通,申請完有份文件比番你係會有個登入密碼既,而去私家醫院果度都要做開通,最近先攪完。

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

複式洋房

定其實要簽授權?

唔好意思打擾你一下,我想問下你女當年點樣醫好濕疹?

水晶宮

回覆樓主:

醫健通是私家睇到政府,政府睇唔到私家,我試過浸會做Ulta sound,姑娘問我會否放上醫健通,要病人同意才可。

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-6-17 23:23

要申請醫健通先

我覺得公營自己都未通好, 我上2個月去睇專科(新), 問我有冇藥物敏感, 我話有, 因年頭有個醫生唔信, 再開比我試, 即中招. 佢叫我返去問個醫生拿藥名, 我問佢可否上網CHECKED, 因我一早有開通醫健通, 佢話佢睇唔到............(大家都係公營), 其實好想知佢通D咩?

水晶宮

定其實要簽授權?

要病人授權,在私院給Id 同醫生/姑娘講佢地會搞,家人係半小時已收短訊通知開通醫健通。
這情況是跟醫院,如果掛單醫生在自己醫務所係睇唔到,醫院亦有時限,我記得好似一年。政府,我聽家人講遞form 去指定地方,約7-10日可開通。私家,政府均只睇到文字/數據報告,圖片是睇唔到。家人試過政府治療癌病,私家跟進,私家醫生在醫健通見到政府減了藥,按家人身體狀可以應付唔需要減,建議我地同政府醫生商量,政府醫生接受我們建議用回100% 化療標靶藥物繼續治療。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

我尋日去九龍中診所複診,醫健通做緊推廣,即時登記仲有小禮物送

大宅

MariaTsui 發表於 19-7-7 14:52
醫健通是私家睇到政府,政府睇唔到私家,我試過浸會做Ulta sound,姑娘問我會否放上醫健通,要病人同意才可 ...
政府可睇到私家,之前我在私家照C T,QM醫生在我入診症室前巳睇咗醫健通的C T資料。

大宅

回覆 brbaby2007 的帖子

首要條件係你個私家醫生有無join醫健通,佢無join, 就無得搞

首頁

尾頁

跳至