時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

susi1024169 發表於 19-6-17 23:53
金鋪、藥房,都受惠左咁耐啦,香港係咪真係無左班自由行就唔掂呀?
以前旺角 ,尖沙咀,都唔會周街藥房,金 ...

係生存倒,但佣金少左,被裁員,舖頭執埋或有批人轉行難,有家要養或有樓要供的失晒預算。

每次經濟结構有變化,都有行業式微,有人失業。失業人仕冇錢消費或冇錢供樓會有連鎖效應,影响其他行業的收入。

如激嬲阿爺,断自由行断轉運港地位,股市樓巿大跌,很多人失業,消費少左,大家都要勒緊褲頭捱一段窮日子。

麵包緊要定有自由鬧阿爺緊要?冇阿爺的自由行同商貿優惠,香港人輸得起嗎?

宜家年青人已叫苦,到時冇錢開飯冇錢交租仲金啦。

學會放下    發表於 19-6-18 15:51

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-6-18 00:53
其實一向都有話:「五窮六絕七翻身」。

話時話,我都覺得嚟緊只會越來越少人戴錶。

大陸人好鐘意買錶,咩牌子都會買,香港凈係識買勞

水晶宮

SuperChanB 發表於 19-6-18 00:53
飲食業都受影響

都未必吧。人總要食飯的,又唔係人人可以/想成日喺屋企食。差別在喺邊度食啫。

男爵府

經濟開始下行。由於租金昂貴等因素,陸續會有舖頭突然全部停業。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

EstrellaDamm 發表於 19-6-18 00:53
其實一向都有話:「五窮六絕七翻身」。

話時話,我都覺得嚟緊只會越來越少人戴錶。

我戴咗卅幾手錶,最近也開始睇手機上的時間顯示,

手錶 開始成為 可有可無的物品。

男爵府

回覆樓主:

自從有智能電話後,我都無戴錶十年以上

複式洋房

行行都諗住靠大陸,點知賺埋d佣都唔夠比大陸人炒起曬d衣食住行嘅洗費。溫水煮蛙仲要嫌水唔夠熱香港人真係整定抵死

anyasze    發表於 19-6-18 13:51
Debbie0331    發表於 19-6-18 11:23
IloveCS    發表於 19-6-18 10:54
rainbowchuuu3    發表於 19-6-18 10:46

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 19-6-18 01:06
係生存倒,但佣金少左,被裁員,舖頭執埋或有批人轉行難,有家要養或有樓要供的失晒預算。

每次經濟结構 ...
香港的「轉運港」的成因是 有部份國家 的 某些貨品,

因為貿易協定,不能直接運輸到內地,

才出現將貨物送到香港再『轉運』去目的地。

這個項目的 關鍵在於『歐美國家』的取態。

大宅

ShenDelia 發表於 19-6-18 02:27
行行都諗住靠大陸,點知賺埋d佣都唔夠比大陸人炒起曬d衣食住行嘅洗費。溫水煮蛙仲要嫌水唔夠熱香港人真係整 ...

大陸正頭係救世主喇!冇咗大陸,香港人食得屎!曲要說明!btw 香港遊咗2 個星期日都足以令樓主比人炒/ 失業,只能說句要安居思危!好天斬柴, 下句唔使多說出口吧!長期倚靠某一樣野靠生,都咪話唔危!

複式洋房

kelly5543 發表於 19-6-18 02:34
大陸正頭係救世主喇!冇咗大陸,香港人食得屎!曲要說明!btw 香港遊咗2 個星期日都足以令樓主比人炒/ 失 ...

仲有比d大陸佬話香港佔中所以覺得好醜 我d歐美同事就話好佩服香港人個種團結....唔知呀朋友level 唔一樣掛....外國細力

伯爵府

民煮不用食飯

男爵府

Kittymummy 發表於 19-6-18 00:04
要知唔會完全唔知,因為大陸係上到BK 的,同其他某d香港網站,只係佢地唔會點討論。正如上次佔中咁,我一 ...

其實有幾多遊客係去中環金鐘購物?個阿媽驚個仔學埋香港人要集會要言論自由,唔俾個仔知天下事,唔俾個仔出街,封閉消息,你唔覺得佢地醜,反而覺得自己醜?乜佔中真係佔領左啲遊客購物區咩?佢地最多行置地定太古呀?真係你唔講冇乜香港人知,起碼我差不多日日經過都唔知

伯爵府

開心吸收勳章

Kittymummy 發表於 19-6-18 00:04
要知唔會完全唔知,因為大陸係上到BK 的,同其他某d香港網站,只係佢地唔會點討論。正如上次佔中咁,我一 ...

點解成日話人封鎖消息
要封鎖唔比人來先
有出出入入怎封鎖

人地當睇第二到地方消息,冇咁大感覺。好似我們睇外國消息,了解少少,又不是當地人,感受唔到全部

男爵府

難離難捨 發表於 19-6-18 00:10
就算冇,都差過之前好多
經濟差左唔好話零售。
連其他行業都cut人

經濟差,屋邨商場都好多吉鋪,依家變多左夾公仔鋪,冇吉鋪既佢地點租到咁多?銀行都炒人啦,根本各行各業都差,係啲人賴佔中賴示威啫,唔見佢地賴貿易戰同貨幣貶值?因為佢地唔識麻。

男爵府

wai4919 發表於 19-6-18 06:28
點解成日話人封鎖消息
要封鎖唔比人來先
有出出入入怎封鎖

如果係咁講,零售業差更加唔關佔中事啦,大陸遊客主要去金鐘同中環購物架咩?坐高鐵都到紅磡尖東,坐過境巴士大把落車點,坐火車到羅湖上水。
講到大陸冇封鎖消息,佢地了解到但又唔係感受深,又唔係有關佢地遊覽購物區,咁示威點主要影響主攻遊客既零售業?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

太得閒 發表於 19-6-17 23:33
今次反送中條例,又遊行,大陸封鎖消息,有啲大陸人知啲唔知啲,又講埋一份。
我完全感受到市道有幾差,成 ...

系,我唔系sales都受影響。 一個字,慘

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

洗腦式教育出嚟嘅係有啲驚:尋日嘅經濟日報一一不少學生在過去一周參與反對《逃犯條例》修訂的遊行及示威行動,近日網上流傳一名香港中文大學歷史系助教在網上發表公開言論,揚言要令曾參與遊行示威的本科生在考試不合格,中大歷史系今(17日)回應指正嚴肅處理,將面見涉事劉姓助教調查,如有不當之處會作出處分,暫不會安排他在來年繼續擔任助教。

有網民昨(16日)在網上討論區發帖,怒斥中大歷史系研究生劉文斌企圖濫用職權,令參加「反送中」活動的中大生考試「肥佬」,並上載劉姓助教在微信(WeChat)以簡體字發表相關恐嚇言論的截圖,稱:

你們這些本科生儘管去中環,去灣仔鬧,去罵內地人,下學期也不要哭著喊著求我給你考試通過。

大宅

昨日食澳牛中午唔駛排隊入面大把位,上星期食翠華一樣,呢2間都是大陸人最愛。

伯爵府

開心吸收勳章

九暈畏 發表於 19-6-18 06:35
如果係咁講,零售業差更加唔關佔中事啦,大陸遊客主要去金鐘同中環購物架咩?坐高鐵都到紅磡尖東,坐過境 ...

之前有 騷擾大陸客,趕佢地走,上網又成日話人。人地來消費,不是來受氣
人地一講 普通話,就 起曬鋼

算了,我不是零售業,只有感而發。

學會放下    發表於 19-6-18 15:58

男爵府

wai4919 發表於 19-6-18 06:41
之前有 騷擾大陸客,趕佢地走,上網又成日話人。人地來消費,不是來受氣
人地一講 普通話,就 起 ...

趕係趕水貨客啫,果啲真係遊客?有冇過夜住酒店?有冇去山頂,theme park,維港觀光呀?真正遊客都唔會隨時隨地一篋二篋啦,因為佢地有酒店,你去外遊酒店check in完都全天候個篋跟身? 大家同種人,你唔帶住個篋,其他人真係有讀心術知你係遊客特登趕你走呀?帶住個篋就叫遊客,咁呢個世界冇人叫水貨客啦。
再者,咩叫遊客,講到明"遊", 你真心認為佢地係"遊"客,相信大家冇野好講啦,真係唔知佢地"遊覽"香港邊忽,可能主要遊藥房萬寧囉。

首頁
12345...13

尾頁

跳至