自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

本人是一全職煮婦(Sorry,是帶職煮婦才對),生活上遇到一事與丈夫衝突,請問各位意見。

本人阿媽在我返工前會到我家,代為照顧bb女,直到我返家。

我返家煮的這餐飯都是辛苦的。雖然粥是我阿媽煮好、主菜是燒鴨不用煮、我也不用洗。因為今早,我叫阿媽在途經的燒味店買燒鴨作晚飯主菜。我還是要用水煮了一碟瓜及弄了一碟鼓油煎蛋。他竟平靜的說,鼓油煎蛋太鹹了!雖然他極少提出想我煮飯,亦從沒有埋怨。我們經常幾個月內,只在家吃兩三次飯。最近買了洗碗碟機,所以我連續煮了兩餐。我這樣辛苦的返工又煮,他實在太過份!

老公問及燒鴨價錢,我告知$98元,比我們一般買的$65元貴了$34,即是約是51%。老公說貴了很多,他知道該店賣的燒味比一般貴許多。我說並不知道該店價錢。他竟語氣平和的向我說,叫我下次不知店鋪價錢,可先問他意見。雖然他對價錢較敏感,也較我多記得那兒的價錢平,但要我買小小東西也問他意見,實在完全不能接受!大家比D意見我!

然後,他見我大反應,便問我以前到那裡買平的燒味,我說是樓下酒樓。他竟說那就叫我阿媽去該酒樓買即可!我阿媽逢一至五,每天都是早上八時出門口(我阿媽好做得架,不過宜家幫我地已經唔駛好似以前做洗碗咁早早出門口,而我地都有另外給她一些人工) ,然後到我家照顧bb,她會一般在我返工前45分鐘到達。我認為她是趕來的。要我阿媽先到樓下酒樓(雖然只是離家2-3分鐘路程) ,再上來不是要她更趕嗎?實在不合理!

他昨日有說過我煮的扇貝都幾好味。但他沒有讚我煮的這餐飯(瓜和蛋),只有批評,又話我反應太大。我為此事非常氣憤!希望大家客觀的評評理!D意見我。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你話你地經常幾個月只在家吃兩三次飯,
咁樣點算係全職煮婦?!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-5-4 22:06 發表
咁樣點算係全職煮婦?!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我估佢打錯左

她是要返工的, 所以先嬲

侯爵府

好媽媽勳章

我諗佢意思係, 佢都要返工既, 係全職工作既主婦, 雖然唔駛成日煮飯, 但係一個月煮三幾餐, 其實都辛苦.

樓主同老公結婚幾耐呀? 呢d其實係好少既事. 兩公婆坦誠d啦~

咁樣點算係全職煮婦?!

禁止訪問

珍珠宮

你老公老實講出自己的感受,但就冇體諒對方為佢付出的誠意,你原諒佢啦,男人係咁粗心大意!

男爵府

又要返工,放工又要去買餸
返到嚟又要餸,真係幾辛苦架
又要做家務呢

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁樣點算係全職煮婦?!

咁又係喎,點解係全職主婦既?是在職主婦吧?

民房

原帖由 叉燒媽咪 於 09-5-4 22:19 發表
我諗佢意思係, 佢都要返工既, 係全職工作既主婦, 雖然唔駛成日煮飯, 但係一個月煮三幾餐, 其實都辛苦.

樓主同老公結婚幾耐呀? 呢d其實係好少既事. 兩公婆坦誠d啦~

...

結左婚8年,一般來說關係是不錯的。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

都係好少事, 樓主不用o甘大反應, 你可平心靜氣同老公傾吓, 男人冇女人o甘細心, 諗到乜就講, 無諗到你mami會好趕, 又無考慮到你感受, 不過真係好少事, 唔洗o甘燥喎

男爵府

好媽媽勳章

不要不開心啊 ~ 你既心情可以理解既,你辛苦煮餐飯當然希望老公欣賞啦, 不過你說給你意見,,我覺得只是小事而已, 不要為了這樣而影響夫妻感情.佢都係好平靜咁反映佢既意見,如果佢唔講, 你咪唔知囉 ~ 至於燒味,,咁又係喎, 而家呢個時勢,慳得一蚊得一蚊,如果你今次買貴左, 下次咪知市價囉 ~ 而且唔會餐餐食燒味架, 其實你買多幾次就知市價架喇~
夫妻相處在乎溝通呀 ~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其實妳應該叫做在職媽媽(d名有時都幾易令人搞錯)。
我覺得妳反應係大左d,我地女人明白妳心情,不過男人體能好d未必會體會到我地女人。佢只係平淡咁講出黎已經好好架喇,有d男人口臭起上黎會講到d野一文不值,再衰d夠膽唔食添。
妳老公可能想個家庭慳多個錢,屋企煮食一為健康二為慳錢,燒鴨唔算健康食物又買貴左有違佢原則,咁咪同妳討論邊度買最抵囉。大家平心靜氣傾吓,又講出妳辛苦之處,叫佢幫手買餸或一齊煮,好過妳一個係度嬲。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

大家都返工,我會叫佢都煮下飯,一家人分擔下,容易的明白對方態覺。

男爵府

其實唔需要樣樣都要人贊
最緊要做好個老婆應該做既份內事
你炒蛋咸個老公提出係好正常
咁下次先會有改善
跟本就好少事
唔需要小題大做啦

民房

原帖由 Roroma 於 09-5-4 22:33 發表
大家都返工,我會叫佢都煮下飯,一家人分擔下,容易的明白對方態覺。

佢無要求我煮飯,仲話可以出街食喎!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 laitalk 於 09-5-4 22:01 發表
本人是一全職煮婦(Sorry,是帶職煮婦才對),生活上遇到一事與丈夫衝突,請問各位意見。

本人阿媽在我返工前會到我家,代為照顧bb女,直到我返家。

我返家煮的這餐飯都是辛苦的。雖然粥是我阿媽煮好、主菜是燒鴨不用煮、我也 ...

睇來你鍾意比老公讚多過彈,其實都岩架,女人仲年輕係應該發下嗲同老公耍下花槍都係情趣來.

可能你今日有d鬧情緒,有d心情所以老公講咩你都食到應哂,即有心裝冇心,其實你吸啖氣再睇返件事你都會笑出來.

買野相差幾十蚊唔係幾蚊呀,小數怕長計,而家生活咁迫人日日用多3幾十就好甘架啦,係唔係?

佢叫你亞媽去酒樓買,咁只係要買返平d者,都係為個家,唔係有心難為老人家,咁又唔係日日都用燒味,唔好為咁小野扎馬啦.

兩公婆唔好輕易就反面,唔好唔信一鬧開一次就成日扎馬架啦,如果你工作煩悶就食完飯落下公園行個圈鬆下啦.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好小事, 妳都形容佢語氣平靜咁同妳講lor, 相反樓主都几敏感, 心情好易動怒tim, 放鬆d啦!!!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至