自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地3大1細 計劃自由行大阪,想請教由關西機場搭南海電鐵到難波站,酒店係日本橋站,主要行程:心齋橋、阿倍野 天王寺,京都、環球影城
點解地鐵咭 得1日卷/2日卷?咁玩足6日,我估搭JR &地下鐵,會比效多。請問買邊款 周遊咭Pass先啱?
嚴重新手

伯爵府

我都睇緊,關西鐵路比起東京同九州複雜,有JR,私鐵,私鐵又分阪急,阪神.....睇到頭痛,我打算去岡山,京都,神戶,暫時諗住買關西廣域5天周遊卷。至於邊隻卡啱,我會做哂行程,計劃好哂坐邊種車,計吓價錢點買先會最抵。

男爵府

Crystal3524 發表於 19-6-18 15:19
我地3大1細 計劃自由行大阪,想請教由關西機場搭南海電鐵到難波站,酒店係日本橋站,主要行程:心齋橋、阿 ...

1日丶2日券要加埋免費入場嘅項目先抵嫁

我哥時買2日券,集中有免費入場的在哥兩日玩

另外日子買其他鐵路pass (比如去神戶有鐵路+動物園一日券)

如環球影城周遊卡冇優惠,而入園後又會玩一天,咁當天只買一張鐵路票來回就夠啦(或看看有冇環球影城+鐵路的pass)

大宅

多謝回覆!
有JR,私鐵,私鐵又分阪急,阪神.....
我都睇到頭暈

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我下星期都去,去9日,plan 到好頭痛

想問icoca 係咪當8達通用?

大宅

回覆樓主:

可以去地鐵售票機買1日任搭車票,700yen

男爵府

留毛

伯爵府

想問無出兒童周遊卡,我見官網建議兒童買一日兒童地鉄券,在景點才付入場費,大家是否也用這方法?還是多買張周遊卡方便D?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

abinayams 發表於 19-6-18 09:06
想問無出兒童周遊卡,我見官網建議兒童買一日兒童地鉄券,在景點才付入場費,大家是否也用這方法?還是多買 ...

好似大小同價呀

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 19-6-18 16:34

好多咭,又多鐵路公司,我都唔知用咩咭好
係,ic 咭同八達通差不多

你9日都去大阪?定會去埋京都?

子爵府

我愛Corina 發表於 19-6-18 16:34

我們都plan緊,你去邊呀!

ICOCA 好似百達通用法。

瑪瑙宮

Potato_K 發表於 19-6-18 09:13
好多咭,又多鐵路公司,我都唔知用咩咭好
係,ic 咭同八達通差不多

頭3 晚去京都,之後5晚係大阪。

目標要去坐小火車,環球影城,奈良睇鹿,麵包超人館 ...其他仲諗緊

瑪瑙宮

Q10 發表於 19-6-18 09:18
我們都plan緊,你去邊呀!

ICOCA 好似百達通用法。

打算京都都同大阪咋,帶住3個,想hea d ...但plan 搭車都辛苦

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-6-18 17:07
好似大小同價呀

我見咁寫
[size=20.799999237060547px]6 歲以下兒童可免費搭乘大阪地鐵。若有 6~12 歲兒童隨行,請改買大阪地鐵‧公車一日券兒童版,並搭配各景點的兒童入園優惠。如需兒童門票價格列表,請見[size=20.799999237060547px]大阪周遊卡官網

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 19-6-18 17:28

目標要去坐小火車,環球影城,奈良睇鹿,麵包超人館 ...其他仲諗緊:bashf ...

我就去8日,頭2晚住京都,之後就住大阪
大阪都係諗住去下legoland, 海遊館,kids plaza, 枚方公園果d

珍珠宮

回覆樓主:

我每日唔係去好多地方
所以我冇買呢啲套票
其實我覺得套票都唔係好抵
而且好多限制 例如規定要搭咩線

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-6-18 17:30
打算京都都同大阪咋,帶住3個,想hea d ...但plan 搭車都辛苦
Hea下可以考慮一日團,我見klook 85折,join左個嵐山奈良一日團,唔洗自己搭車去餵鹿,雖然無得搭嵐山小火車,不過暑假無乜景,唔係損失,反而竹林丶那些特色小店都好好行,原價都係$29x

珍珠宮

回覆樓主:

南海電鐵飛上官網買平d

周遊卡去遊客資訊站買平d

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

大阪市內第一次去就買大阪周遊券抵啲,搭市內地鐵免費,仲有三十個景點免費參觀,計埋就最抵,大阪城上去都六百日圓,仲有摩天輪同道頓堀遊船、大阪今昔館等,去到四個都有賺去奈良又有其他券,唔識計就用Icoca 算數吧,免得煩死!如果一落機直去京都,就買Icoca +Haruka 套票,以上是我15年及17年去的心得,
I 大蚊豬   

大宅

我愛Corina 發表於 19-6-18 17:28

目標要去坐小火車,環球影城,奈良睇鹿,麵包超人館 ...其他仲諗緊:bashf ...

小火車記得提前訂飛!上星期去完,已經係平日但都勁多人。

首頁

尾頁

跳至