時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

Maksin 發表於 19-6-19 08:37
我仔中學,佢有考TSA, 佢間學校無操TSA, 因為TSA係淺過佢學校既課程。 所以佢對TSA又無咩特別話唔想考。 ...

老師做得好好 你仔仔亦好叻, 有獨立思考, 不會人云亦云。

子爵府

我仔中學,佢有考TSA, 佢間學校無操TSA, 因為TSA係淺過佢學校既課程。 所以佢對TSA又無咩特別話唔想考。 ...

欣賞仔仔和學校保持理性。

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 08:26

咁你其實仍然有選擇權,可以揀骨氣、揀唔撈,你為五斗米折腰 ...

學生咪揀咗寫粗口囉,唔好話學生做義工,大數據年代,收集數據去做適當的評估好正確,無數據教局推出一啲項目去盲做亦得不到效果。

每個年紀有唔同的責任,唔關青唔青春事,你都子爵都唔會青春得去邊,你我都經歷過年少時,你講不再青春把鬼咩。

責任感係由細養成,唔會由小學開始考測默都寫粗口都大學畢到業,亦唔會出咗來社會忽然有責任感,啃老咪就係呢啲囉。

唔好話香港,呢個世界十個有九個半的人都係為五斗米而折腰㗎啦,我地呢啲不再青春的中年人,要養父母養自己養仔女,而寫粗口交白卷的學生,亦都係小數,大部份都係繼續考,唔同佢地又無骨氣咩
8-)

侯爵府

8-)

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我地小學,一班有4個罷考。

水晶宮

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-18 18:28
老師要道歉

校長要道歉

最錯係老豆老母

水晶宮

係咪白痴架d細路
考咪考囉,冇咩大不了。我女考完返黎同我講,我先知已經考完. 咪又係咁⋯⋯

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 08:20
岩呀!我仔今年中三,睇見個時間表想爆粗!有無咁多野考啊
我仔都有收到同學 ...
我女都係中三,上個禮拜有兩日考完校內試要留低做pre TSA,呢兩日考完tsa,星期四、五又考返主科,

佢都話好多野考,寫到手軟

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

馬爾太 發表於 19-6-18 19:13
老老實實,TSA,唔止學生唔想考;老師係唔想考,校長亦唔想考!

啱啱考完試,又考,好開心?尤其中三讀嘅 ...

其實我都唔明,一個咁「冇用」既試,教育局仲攬住佢做咩?取消佢吧啦。

我覺得從來TSA都係教局利用以殺校殺老師的手段。

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 08:51
學生咪揀咗寫粗口囉,唔好話學生做義工,大數據年代,收集數據去做適當的評估好正確,無數據教局推出一啲 ...

收集數據好正確,係呀,對大人嚟講嘛
對學生,佢哋堅係覺得自己做義工嘛,你用你角度去思考,冇用㗎,佢哋咪會話返你:不如你同政府講以後一毫子免稅都唔要,交稅係我責任呀!樓主有句講得啱,DSE或者校內試! 對學生而言,呢樣先係佢哋嘅「五斗米」,君不見DSE學生們有幾拼命嗎?所以TSA 中hea做或交白卷寫粗口較多出現lor...學生同大人冇分別,現實無需要自己出十分力,為什麼還要搏到盡,仲要係為「他人」喎!你話大多數人繼續考,係因為份卷太淺,唔駛佢哋出咩力,就唔同你計咁多,豪俾你!你只要在場監考過/改過份卷,就會見到有幾大部人係同DSE或校內試個態度係幾截然不同

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 10:21

收集數據好正確,係呀,對大人嚟講嘛

我幫手監考過一啲傳統名校,未有反乜反物之前,學生都好認真學習,無而家咁樣寫粗口交卷呢啲嘢,份卷對某啲人來講可能係深可能係淺,否則邊有學校會要學生操卷

其實呢個社會根本唔需要有考試制度存在,考試就係將學生分咗等級,大部份孩子都唔鍾意考試唔鍾意返學,最好呢啲全部都撤回,求學不是求分數呀嘛,你都講得啱,寫下粗口交下白卷咪算

成日話少數服從多數,咁多人唔鍾意返學考試咁大壓力,真係希望撤回考試呢樣嘢

香港咁多窮人,我都希望誠哥可以服從下,將佢身家分晒俾我地

我要好好學習下而家的人的思維,出去衝下新陳代謝會快啲,咁就青春啲,又可以賺美金
8-)

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 10:42
我幫手監考過一啲傳統名校,未有反乜反物之前,學生都好認真學習,無而家咁樣寫粗口交卷呢啲嘢,份卷對某 ...

「成日話少數服從多數,咁多人唔鍾意返學考試咁大壓力,真係希望撤回考試呢樣」

撤過啦,中五同中七會考變成得返一個中六DSE,同埋部分加入校內評核,當年變嘅其中一個原因咪就係回應社會同世界趨勢,盡量減少公開考試次數,減低一試定生死嘅壓力

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 10:54

「成日話少數服從多數,咁多人唔鍾意返學考試咁大壓力,真係 ...

連DSE都要撤,反對兩試定生死變成一試定生死,反對考試令孩子分等級,反對考試令到孩子有壓力,反對返學令孩子無自由!

真心超正!無point狂反好正好好玩我回春了,孩子,我明白呢個感覺了
8-)

伯爵府

2024勳章

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 10:59
連DSE都要撤,反對兩試定生死變成一試定生死,反對考試令孩子分等級,反對考試令到孩子有壓力,反對返學令 ...

幾時講dse撤呢?政府回應社會訴求同世界趨勢去減試又有幾唔啱呢?都係果句,一句責任感就expect 全世界無償完美配合,咁諗係可以,但唔會現實,收集數據於學生而言確係額外幫手,唔幫就俾人鬧? well, 大人世界內,如果一份工作係要請求同事幫下手,會順利d完成到,唔係同事工作範圍,但對公司發展好,咁同事幫係人情,唔幫就係不負責任了?大學好多研究都係求人幫手參與先取得數據(倒如醫學研究),有助個世界去發展,咁唔幫手就對個世界不負責任?

高高在上鬧班細路係現今社會係work嘅,咪繼續鬧,我大大力支持你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

chingmon 發表於 19-6-19 00:17
我女前幾日已收到whatsapp:

「TSA 不合作運動」詳情

小學雞

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 11:39
幾時講dse撤呢?政府回應社會訴求同世界趨勢去減試又有幾唔啱呢?都係果句,一句責任感就expect 全世界無 ...

你有無睇清楚呀?我copy n paste一俾你睇

連DSE都要撤,反對兩試定生死變成一試定生死,反對考試令孩子分等級,反對考試令到孩子有壓力,反對返學令孩子無自由!

我係叫要撤DSE,無話你講撤DSE呀
而家係反對所有令孩子有壓力同失去自由嘅嘢,令孩子唔開心實在罪大惡極,所以要撤回考測默同埋返學,要令孩子高興,重獲自由,我而家都係為孩子設想,更深遠去想,孩子不上學,不應用教育條例去規管,因為孩子有權,孩子係有權去選擇返唔返學,考唔考試,教育條例都要刪除

用你思維方式去同你傾,你又唔高興
8-)

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 11:39
幾時講dse撤呢?政府回應社會訴求同世界趨勢去減試又有幾唔啱呢?都係果句,一句責任感就expect 全世界無 ...

支持你,又話我繼續鬧
唔支持你,又話我唔啱
8-)

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

可能佢本身真係唔想考,或者讀書壓力大到傻傻地要發洩

大宅

考來晒時間

首頁
23456...10

尾頁