單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我4x, 有2囝, P.6 & P.4.5-6年前, 大囝升小一。 發現老公出軌, 當時晴天霹靂。 因為婚前老公(當時係男友)已試過出面有女朋友, 但很快給我發現, 但佢發誓沒發性生關係, 因為剛認識。 我最後選擇原諒, 自己諗婚前發生好過婚後發生, 當係大家婚前的磨練, 需要經歷咗一段中長的傷痛(當中有找心理輔導),最後我們選擇結婚, 好快生咗大囝, 之後1年多又生咗細囝。 在大囝上小一時, 再次發現老公出軌(精神上), 因為小朋友仲細, 最後選擇再次原諒, 但不久後又發現真的出軌(育體上),經歷咗好傷痛的時間, 又討論過離婚(有搵婚姻輔導), 但最後我沒有選擇離婚, 因我不想小朋友沒咗個家, 只有自己忍住痛, 當然老公真的知錯, 也有很大改變, 仲主動在手機安裝跟蹤app, 等我知個去咗邊, 讓我可以安心。 如是者, 大家都在努力, 一切都回歸正軌。 呢幾年經歷的痛, 我不敢搵朋友和家人傾訴, 只有自己知。最近同朋友飲酒, 先講返呢幾年發生的事, 雖然表面上我和老公回歸正軌, 但我心裡一直覺得自己很不幸福, 因為老公令我受到很大的傷害。 我發現自己根本無法放下心中的痛。。咁多年來我由一個開朗的人變成做什麼事都好像沒動力, 我覺得自己的彩色世界由婚前老公的不忠已變成灰色。
老公已多次超越我的底線, 自己也覺得不會再去愛他, 現在餘下的只有感情。
呢2個月考慮離婚, 好掙扎, 到底要這樣下去? 還是盡早放手, 重新生活更好呢?
唔知有冇人好似我咁? 有冇單親或過來人可以給啲意見我!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實出軌係最破壞感情同信任既事,我個人就接受唔到,出得軌既事實得一個,因為呢個人根本就唔愛自己,愛一個人就唔會去做一d傷害佢既事,勉強冇幸福,如果經濟上可以脫離呢個人,大家都唔好浪費時間,一黎你會擔心佢幾時又再背叛自己,二來你壓根兒根本接受唔到出過軌既佢,離婚後我覺得自在左,唔洗擔心佢背住我做衰野,為自己身體著想,我唔想為左一個唔愛我既人,屈病屈死!

別墅

回覆 shishicat 的帖子

好多謝你的意見。以前我都係咁諗, 佢唔愛我。 其實呢幾年大家都改變, 佢都信咗主,改變咗好多, 我覺得佢仲愛我, 佢對我都好好, 我們好少吵架。
問題係我自己度, 呢幾個月, 藏在心裡多年的痛,好像被挖掘出來, 沒法釋懷。 我唔想同佢溝通, 覺得好累, 覺得佢好幼稚, 好多時大家想法不同, 我沒法依賴佢。
我經濟可以自主, 就算1帶2都沒問題。
只有唔知自己真係離婚, 對小朋友影響如何, 又怕自己後悔。。。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果你feel到佢有改變咪再俾多少少時間同機會大家,坦白講如果大家步伐唔一致有時真係好難再行落去,因為你自己內心會覺好空虛同寂寞,坦白講離婚或多或少都會對小朋友有影響,但係咪自己一個唔開心以為可以成全一家人開心呢? 有時又未必係,要同佢地溝通過先知,唔好自己諗"自以為"去介定一切, 其實呢個係人生重要既選擇,冇人迫你,你可以慢慢諗,不過其實你心中已經有答案。

大宅

回覆樓主:

睇你需唔需要愛情~
如果唔需要咪照現狀活在一個家庭中,視他為兒子父親,為兒子著想既partner。
喺你心目中只有親情,沒有感情,做到嗎?

別墅

沒錯, 我會慢慢諗清楚。 謝謝

別墅

回覆 ec162 的帖子

當然需要愛情啦, 如果唔係就唔使煩啦。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

2beanbean 發表於 19-6-22 15:57

好多謝你的意見。以前我都係咁諗, 佢唔愛我。 其實呢幾年大家都改變, 佢都信咗主 ...

其實一開始佢出軌,已經係唔尊重呢段婚姻。佢有改變,但你已經睇佢唔順眼。

步伐唔一致,已經好難行落去。你好好諗清楚先,因為小朋友開始大,要解釋比清楚比佢地知究竟發生咩事。而你同佢離婚你會唔會唔習慣。
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

回覆 goosema 的帖子

多謝你的意見。 我都有好多擔憂, 真係好掙扎。所以我會搵婚姻輔導傾下, 先了解自己需要, 諗清楚再決定。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

性格影響行為,男的好難改,有第一次就有第二次
他想和好是真心,但想再次出軌也是真

珍珠宮

2beanbean 發表於 19-6-22 15:02
我4x, 有2囝, P.6 & P.4.5-6年前, 大囝升小一。 發現老公出軌, 當時晴天霹靂。 因為婚前老公(當時係男友 ...
好明白你的心情...我同你的情況好像...我有原涼的...過幾個月佢又有問題了...

我心不好過,成日好驚...每天在家中行來行去,又唔想返工..成日驚佢唔知又同邊個一起...個時我要睇E生...

我點解搞成咁呢...之後我同媽媽商量了,我過唔到那關,SO我決定離婚...
最終我無左呢種驚了...也開始放下同埋多同朋友呻多了,自然開心返...

而家話之前夫死活...而家只要佢比錢,無錢就不停追佢...再衰D,一拍兩散...告佢一獲...哈哈...

別墅

回覆 Macusmama 的帖子

謝謝你的分享。 我早已過哂驚青期, 因為佢做咗好多野令我有返啲安全感, 但還不是100%有安全感。 我心呢幾年係觀察期, 因為佢有大改變, 只係諗住最後一次機會。 不過完來我自己還未完全放下。 令我最掙扎係2個囝, 好似令佢哋沒咗個完整家庭。

珍珠宮

2beanbean 發表於 19-6-25 18:20

謝謝你的分享。 我早已過哂驚青期, 因為佢做咗好多野令我有返啲安全感, 但還不是 ...
睇下你的小朋友幾大啦...如到了中學,同佢地講白小小,佢地明的,如果你心未READY,忍下啦...
READY係要PLAN的...之後的問題...

別墅

大囝今年升中, 細囝P.5. 會慢慢諗清楚再決定。 謝謝各位。

珍珠宮

2beanbean 發表於 19-6-29 19:48

大囝今年升中, 細囝P.5. 會慢慢諗清楚再決定。 謝謝各位。 ...
等佢升中二才說好些...

大宅

回覆 2beanbean 的帖子

我同你case一樣,好痛,走唔到出黎,有一排好d,而家又黎晚晚諗住,好辛苦,有2個小朋友,離唔到婚,唔知小朋友大到幾多歲,先對佢地冇禁傷,或先接受到,唔影響佢地心智,但到時我又大幾歲了,佢地而家先讀緊幼稚園炸,有排我屈啦。

珍珠宮

2beanbean 發表於 19-6-22 15:02
我4x, 有2囝, P.6 & P.4.5-6年前, 大囝升小一。 發現老公出軌, 當時晴天霹靂。 因為婚前老公(當時係男友 ...

我相信你比我或好多女人作出最大的努力了,你的EQ也很高了,值得一讚...

不過我也試過你的痛苦,係好難忍受的時間,我也選擇原涼,但幾個月過去,佢又重覆出軌,小三死唔放手...那唯有我放手..
反正呢個男人也唔值再一起...日子係好唔開心...

至於小朋友,如果仲細,係唔太影響...我的小朋友個時己大了..上中學,有去做輔導...到而家也OK...

我身邊也有好多單親媽媽,佢地小朋友有D幾歲,有D幾個月,也是過得好好...只要你識安排就無問題的...唔放心,也可以安排見社工同心理輔導...
加油,離婚啦..

珍珠宮

bobo022184 發表於 19-8-28 05:09
回覆 2beanbean 的帖子

我同你case一樣,好痛,走唔到出黎,有一排好d,而家又黎晚晚諗住,好辛苦,有2個 ...
我個時都好似你一樣,每天哭...返工做差哂野炒埋...
不過我決定得好...

複式洋房

我單親爸爸. 當年前妻出軌, 我都掙扎左好耐要吳要離婚. 小朋友當時三,四年班, 好怕佢地無左媽咪.

但前妻知錯不能改. 後來都決定離婚, 當時我倆已沒甚麼感情.

如果無感情勉強下去你會很辛苦, 除非你可以接受到自己一邊保留家庭一邊另覓愛情.

小朋友越細越容易接受事實. 但系, 單親的小朋友要花更多的時間去陪伴.

當佢地無左父母其中一方而缺乏關懷, 到青春期時就可能會變得更自我, 比正常青春期較難管教. 我正正面臨呢個問題.

說不定女兒系媽媽身邊會比較系爸爸身邊好D.

珍珠宮

ahjefrey 發表於 19-9-9 16:10
我單親爸爸. 當年前妻出軌, 我都掙扎左好耐要吳要離婚. 小朋友當時三,四年班, 好怕佢地無左媽咪.但前妻知錯 ...
其實可以揾下你媽媽或姐妹,睇下佢地可唔可以幫手...我女也是我媽媽教,現在好好呀...

首頁

尾頁

跳至