自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

醒目開學勳章

bk上面個廣告咪有買囉~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有平有貴, 正統跟杜曼size的由$3xx到$3xxx都有

禁止發言

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自制平好多喎

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

我都覺得咁細個bb就睇全個英文生字,佢會好攰...

我自己依家俾對b睇英文字母同數字咭...我無咁快閃張咭,諗住係慢慢等佢認清楚,每次記5個..點知原來係錯左..要咁快先得喎..我覺得我隻手一定唔夠快囉...

睇完呢個節見,依家既父母去鍛鍊到個bb可以咁..都咪話唔擔心將來自己仔女既競爭

全職媽就話可以自制...在職既真係難d..要把握時間同佢地相處..

男爵府

真係填鴨咁...鄧呢D小朋友慘!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我有疑問,小朋友訓練到識好多字,在這個階段,佢比其他小朋友叻.但如果入讀普通幼稚園同小學,佢會覺上堂好悶,會否有行為問題,同時有無做一個研究,追蹤用呢種方法認字既小朋友,係主流學校學習情形,因為香港小學不鼓勵跳級.是否全都是入讀一些程度高的學校,而又適應得好.

別墅

有佈告話閃咭可能對小朋友的腦部有壞影響. 我自己有小朋友歲幾, 我無諗過用閃咭, 好似好死記咁.

男爵府

原帖由 joanne(ST) 於 09-5-5 14:52 發表
bk上面個廣告咪有買囉~

係喎..都唔駛(禁)第二版就見到..

侯爵府

原帖由 sukkiu 於 09-5-5 16:31 發表
其實我有疑問,小朋友訓練到識好多字,在這個階段,佢比其他小朋友叻.但如果入讀普通幼稚園同小學,佢會覺上堂好悶,會否有行為問題,同時有無做一個研究,追蹤用呢種方法認字既小朋友,係主流學校學習情形,因為香港小學不鼓 ...

你太睇小現時出名果幾間幼稚園同小學嘅課程...

別墅

原帖由 lyhv 於 09-5-5 17:08 發表

你太睇小現時出名果幾間幼稚園同小學嘅課程...

哈哈...........同意同意

侯爵府

原帖由 arale1668 於 09-5-5 16:24 發表
我都覺得咁細個bb就睇全個英文生字,佢會好攰...

我自己依家俾對b睇英文字母同數字咭...我無咁快閃張咭,諗住係慢慢等佢認清楚,每次記5個..點知原來係錯左..要咁快先得喎..我覺得我隻手一定唔夠快囉...

睇完呢個節見 ...

在職既唔係難D, 係好難! 因為練得少, 你就可能要重複多幾次小朋友才記住D字, 但重複得多好可能令小朋友悶, 久而久之變得討厭學生字...都幾大難度同危險, 所以父母記得一定要懂得咩時候停止再練, 唔好迫!

大宅

其實我睇完呢集覺得好恐怖, 咁樣閃法好似催眠咁, 我其實無買d咩特別教材比囡囡, 雖然唔知咁啱唔啱, 我只係想佢嘅童年開開心心, 健健康康, 循序漸進咁成長, 依家好多家長咩都想子女早d學, 可以快人一步唔好執輸, 香港人, 不如放鬆d啦~

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 sukkiu 於 09-5-5 16:31 發表
其實我有疑問,小朋友訓練到識好多字,在這個階段,佢比其他小朋友叻.但如果入讀普通幼稚園同小學,佢會覺上堂好悶,會否有行為問題,同時有無做一個研究,追蹤用呢種方法認字既小朋友,係主流學校學習情形,因為香港小學不鼓 ...

This is also my concern.

But my experience (and also experiment) on my son is that, even I didn't regularly and intensively do the "flashing", he still able to recognize much characters.

The major point is: to train his love on reading, by parent-kid reading stories every day (20 mins is enough), and to take him more to bookshop/library instead of Toysrus. It really works on my son!

侯爵府

原帖由 新地 於 09-5-5 17:25 發表
其實我睇完呢集覺得好恐怖, 咁樣閃法好似催眠咁, 我其實無買d咩特別教材比囡囡, 雖然唔知咁啱唔啱, 我只係想佢嘅童年開開心心, 健健康康, 循序漸進咁成長, 依家好多家長咩都想子女早d學, 可以快人一步唔好執輸, 香港 ...

其實見到好多家長回應, 大家都係怕閃CARD會令小朋友辛苦! 但真正杜曼理念的閃CARD教學只是叫家長每天SPEND 10-30 分鐘同小朋友玩閃CARD, 當學野又好, 當親子時間又好, 重"千丁萬祝"叫家長如果發現小朋友抗拒, 就千祈唔好迫小朋友學! 咁其實每天只不過SPEND 10-30 分鐘, 真的會影響小朋友童年唔可以開開心心, 健健康康, 循序漸進咁成長?

大宅

原帖由 新地 於 09-5-5 17:25 發表
其實我睇完呢集覺得好恐怖, 咁樣閃法好似催眠咁, 我其實無買d咩特別教材比囡囡, 雖然唔知咁啱唔啱, 我只係想佢嘅童年開開心心, 健健康康, 循序漸進咁成長, 依家好多家長咩都想子女早d學, 可以快人一步唔好執輸, 香港 ...

我好同意妳嘅講法, 但又好驚佢將來唔夠人爭, 真係好矛盾 ??!!

首頁

尾頁

跳至