跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

sammli

考小學不關幼稚園事的, 除非你諗住讀直資或私小.

我個女都係讀寶血的, d老師好好, 校長同嬸嬸都好好.

我個仔本來今年都係讀寶血的, 臨時8月先決定比佢讀n1等佢做大仔, 我寫左封信比校長, 佢肯退返d錢比我. 真係無得頂!

至於靈糧堂, 我不太鍾意佢地勢利, &課程淺(尤其英文), 因為我樓上的小朋友讀靈糧堂的, 不過都係果句, 收左先算啦, 好鬼多人apply的.

大宅

好媽媽勳章

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

hinhinmummy,
其實我都知升小學不關幼稚園事,但心理作用覺得幼兒園派得冇咁好,再睇番上年派位又的確唔係咁好。
你女讀k幾ar?am or pm?
我都交左寶血留位,而靈糧堂就未知收唔收,但就算收我都會揀寶血,因我都唔係咁鍾意靈糧堂,見解同你一樣,加上我好鍾意寶血既環境同室外設施,老師比我感覺都好好。
其實銅鑼灣幼兒園選擇都唔多,一係st.paul,但好貴,成5千幾,係時代好,咁你諗住邊間ar?你仔幾大ar?

侯爵府

sammli

阿女畢左業啦, 今年小一, 阿仔3歲, 係保良局讀緊pre-nursery. 2300元一個月. st. paul不會係我考慮的學校. 我從來無諗過要佢地讀名校, 只要佢地開開心心甘吸收知識就可以.

我聽人講過時代幼兒園ok, 所以先問佢幾多錢.

大宅

好媽媽勳章

hinhinmummy ,
咁你女派左邊間ar?你仔下年轉唔轉幼稚園ar?

別墅

sammili & hinhinmummy,

How about Victoria? I've already applied for N1 since they are the only kindergarten accept smaller babies like Natasha.

Do you guys think it's better to let our babies attend nusery school before K1? Mind you, Natasha is very very stubborn, therefore very hard to teach.

大宅

好媽媽勳章

clic_1221 ,
Victoria係間名校,但比我感覺係乜都講錢,優點係每日都有外藉老師,加上成3千幾蚊學費,貴左d,我有friend個仔就讀Victoria,佢話打算下年轉較,因學費貴,我問佢點解唔申請資助,佢話:唉!你唔明la,學校d老師好勢利(外藉老師除外),若佢地知你申請資助,當堂會對你'另眼相看'ga,副嘴面都衰d,所以費事申請!我聽見更加覺得Victoria唔得,不過我由頭到尾都冇諗過呢間。
我覺得2歲入nursery係好,之前我仔唔肯自己食野,去廁所,講野又唔多,但返左學一排已識哂,而家仲耐唔耐自己唱歌跳舞,識講左好多野,又有禮貌左,以前佢好夜'訓',而家就晚晚10:30就自己上床,佢亦好鍾意返學,加上在屋企又冇野學,對住工人同電視,我絕對贊成2歲就入Nursery,起碼佢前排interview幼稚園時都冇怯場。

侯爵府

sammli

阿女依家讀軒尼詩, 阿仔有發展遲緩, 所以我先比佢讀多一年n1, 等佢做大仔, 到時轉不轉校不到我話事, 要看佢表現, 因為一般的幼稚園未必跟得上, 反而搵d不出名的幼兒園會較適合佢, 我要係佢呢4年(n1-n4)幫佢追返上.

至於victoria, 我同你的感覺都一樣, 一間商業化的幼兒園.

別墅

hi hi, morning

你哋有無考慮過"銅鑼灣聖雅各福群會幼兒中心", 我女係o個讀過 n1 & n2, d 老師好有愛心, 同埋全日學費好似係 $26xx.

大宅

好媽媽勳章

Cinderella,
我都知有呢間幼兒園,但時代較近我屋企,咁你女而家轉左邊間ar?

侯爵府

Cinderella,

聖雅各要排隊, 無位.

別墅

sammili,

我女已經讀緊小學啦!

hinhin,

嘩~~~乜 e + 咁多人讀聖雅各架!!!!

男爵府

請問BB 幾大要開始報 Pre-nursery?

侯爵府

mamay

如果係名校(好似st. paul), 就要一早打電話去問定佢地幾時開始招生(通常10, 11月)即係bb歲半過後. 如果不係名校, 你8月入去佢都會有位, 但聖雅各就不知點解甘多人報名, 佢校舍又不見得特別寬大.

大宅

好媽媽勳章

在論盡家傭見你個工人好唔掂wor,唉!我都好想炒鬼左我個印,請過個菲,我就係成晚諗佢d激氣野攪到'訓'唔著,係呢你用邊間agent ga,係咪呢頭ga?你想唔想炒個工人換過個ar?你個係菲or印?

侯爵府

sammili

我果件係印印, 我已經搵左新工人啦, 佢8號會拿visa, 到時我再通知呢件, 叫佢31號走.

我間agency係屯門, 因為好多年前人地介紹的, 佢會send 工人的resume比我, 看岩佢未又拿contract甘比我, 不駛我入屯門.

我不會請bun bun的, 因為之前中過兩次招, 再加上軒軒講野遲緩, 如果再又中又英, 更加令佢混亂, 所以我一定會請印印.

新請呢個, 佢話有經驗湊軒軒呢類小朋友, 希望係啦.

我依家呢隻野, 還衰到識偷時間, 沖完涼d衫不洗, 留返第二朝, 我返左工, 但老公未返工的時侯洗wor. 想話佢, 老公又叫我不好同佢嘈 :mrgreen:

男爵府

Thanks hinhinmummy,
我個仔都係軒軒 - 樂軒

侯爵府

mamay

呢排興用軒字, bk好多媽咪的小朋友都係用軒.

即係好似我果個年代, 興用玲. 詩, 嘉甘

大宅

好媽媽勳章

即係你一早已搵定,而你而家呢隻仲未知咩事!你d印一個月放幾日假ga?

侯爵府

sammili

叻女! 全中. 一個月兩日, 但我只比一日佢, 補錢law, 但佢依家開始每個月都話要放兩日, 有次還衰到打電話黎我公司, 問我星期日放不放得假, 我叫佢去死啦, 係屋企不問, 打黎我公司問.

大宅

好媽媽勳章

我個印都係一個月放一日,另一日補錢(冇勞工假),若我下次請我想請菲,但佢地鬼咁多假,又唔想lor,其實有時諗我工人又罪不至炒,只係 dirty and lazy lor,亦試過幾次因掛住睇電視而令bb跌落床and撞親頭,但佢都幾老實,錫我bb and好笑容(鬧佢都會笑)no black face。

首頁
12345...17

尾頁

跳至