自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年冇人工加, 如果真係加比外傭o既話我每月仲要比多千幾蚊出去.點解我地香港人冇人工加,而班外傭無lala可以多千幾蚊收入??點解班pk議員剩係諗d低下層,永遠唔諗下我地呢班中產o既壓力.點解班pk議員永遠手指拗出唔拗入???點解????點解???? :;pppp:

大宅

如果我份人工同樣加25%, 包食包住, 都可以諗諗加俾個外傭gei.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

以我所知, 係有人propose最低工資為$48xx
不過如果寫明except外傭, 就一定會俾人估.. 話唔公平, 所以遲遲未落實最低工資..

其實佢地嚟HK已經好幸福.. 所以我會反對最低工資.. 除非, 外傭可以一個去兩頭家啦! 我e+就係為咗兩頭家, 所以要請兩個工人! 如果加到咁貴, 咁老人家就無人照顧喇...

大宅

係咪傻左,加到4800.香港高多人都係甘上下人工.尼個價會令好多人無能力負擔,最後要遲工自己湊,最終影響就業.

有D 外傭成日tun pok 扮傻,根本唔值尼個價.

希望D議員或官員唔好為左有d 野可以講下就亂甘提議.

侯爵府

同意...

真係好慘....

生完要求人湊仔先有得生活....

如果加到4800, 工人係好都無所謂....

不過我諗以我個人黎講... 我一定唔會請, 我情願比晒我媽咪, 求佢幫我地湊....

4800 + 埋水呀電呀, insurance 呀... 雜費要成6500喇...

原帖由 麟媽媽 於 09-5-5 17:35 發表
如果無人揍仔,都要架喇,
請本地工人四千幾根本無人做。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港高多人都係甘上下人工

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔請,我賺埋都唔夠比佢既人工:;pppp:

班議員冇腦架,我仲要包佢食,住,水電煤,交通費,加加埋埋,6千以上啦,我返工係為左出糧比工人架:;pppp: :;pppp: :;pppp:

珊瑚宮

環保接龍勳章

我估應該唔會請吧..
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地已經有最低工資保障啦, 仲要點. 如果曾生仲想鼓勵人生育, 但生左出黎都無人照顧, 個個做晒童黨, 到時都唔知個世界會點

珍珠宮

我諗我都會請囉,因為冇人幫到我呢...!

男爵府

4800~~不如請我啦, 我依家份工都無時間俾我煲電話粥同埋打"苦"頭GE!!!
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

侯爵府

如果人工得10000既媽媽... 會唔會請呢...

不如自己唔做野湊啦....

真係陰公...咩世界~~~~

s'pore, 仲唔係人工唔包放假, 放假要扣錢!!

我地咩都比晒佢, 人工仲禁高...點解仲禁多野講~~~~

我自己一個月都無 4800零月錢留比自己齋洗

禁止訪問

伯爵府

邊個議員提出黎o既廢話呀. 依家咁o既環境, 我地都係迫於冇耐先請工人, 依家食,住, 買野樣樣都要慳 d, 我地打工仔都冇人工加, 反面要加比 d 外傭. 黐線!!!! 佢地有米. 唔好攞我地呢 d 小市民黎玩ah. 如果真係加到 4800. 一定好多外傭冇得撈, 到時又一場好戲喇.

侯爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-5-6 11:36 發表
我估, 如果工人人工加咁多, 我會開番間補習+託管, 可以8pm後先湊番, 收貴d都一定大把生意!

haha...I also waiting this chance to start my business

侯爵府

社民連果個呀~

原帖由 第二任媽媽 於 09-5-6 14:05 發表
邊個議員提出黎o既廢話呀. 依家咁o既環境, 我地都係迫於冇耐先請工人, 依家食,住, 買野樣樣都要慳 d, 我地打工仔都冇人工加, 反面要加比 d 外傭. 黐線!!!! 佢地有米. 唔好攞我地呢 d 小市民黎玩ah. 如果真係加到 48 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

有時見到佢哋同啲同鄉打扮成男人咁就攬埋一嚿打車輪, 都知佢哋係同性戀啦, 總係覺得佢哋好dirty

首頁

尾頁

跳至