自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

都好丫,等到時冇咁多人請外傭,假期出街就唔會成街都係人啦﹗

侯爵府

我諗$4800用本地工人都會好多人掙住請,好過請外傭啦﹗都唔明,啲人成日話冇嘢做、低收入,咁啲xx團體又唔會幫佢地做吓本地家傭呢?

禁止訪問

侯爵府

丫﹗不如攪間"本地傭工中心",想請本地工人就揾我啦,全日朝八晚八,月薪$5000,公眾假期休息﹗(半日3000)

禁止訪問

侯爵府

我之前開 朝八晚7, 月薪$5000, 紅日休息都無人so 我呀...

原帖由 patwong 於 09-5-6 15:27 發表
丫﹗不如攪間"本地傭工中心",想請本地工人就揾我啦,全日朝八晚八,月薪$5000,公眾假期休息﹗(半日3000)

洋房

其實我唔覺得自己中產囉,我兩個小朋友比人湊,點都要2-3千蚊一個,兩個都4-5千蚊,我就係因為無錢才請外傭,3千幾攪點兩個咋,咪以為請得起工人就好有錢先得架!

如果工人要48xx,我就唔做野自己湊,攞公援,申請公屋,一於食呀公住呀公。

或者考慮下選議員口

大宅

chi sin ga! $48XX. 邊個衰黨提出架!

侯爵府

唔係提出....

係d外傭過要開價 10xxx, 減晒什費 = 48xx
如果政府唔肯, 就c法覆核~

跟住係得社民連個 Mr. Wong 支持囉~

原帖由 munchbobo 於 09-5-6 17:31 發表
chi sin ga! $48XX. 邊個衰黨提出架!

水晶宮

chi 絲 ga
my c6 1个月 salary 也沒有 10K la

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

李x人同黃x文都on居既, 香港都有好多人未有1萬蚊人工一個月啦, li次真係妹仔大過主人婆.
原帖由 RonicaKwok 於 09-5-6 17:41 發表
唔係提出....

係d外傭過要開價 10xxx, 減晒什費 = 48xx
如果政府唔肯, 就c法覆核~

跟住係得社民連個 Mr. Wong 支持囉~

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔請! 唔值!!

禁止訪問

子爵府

老實講, 哩份工, 點都冇可能月薪 HK$10,000。 喂! $10,000 就算係本地工人我都唔會請啦! 發神經咩! 咁我自己咪白做兼使凸!!
如果有錢以 $10,000 請人做家務湊仔, 就唔駛請外傭啦! $10,000/月, 我估不知幾多人想做。

計條數出黎ge, 係咪 ngon geoi 架!o翕得出就o翕 ... 唉! 用 pat pat 諗野...
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

有個問題我唸左好耐, 點解政府唔可以輸入內地工人? 內地都有好多人無野做, HKD 3000大把人做啦, 有人唔夠資格請賓妹又或者唔想用賓妹, 就唯有搵雙程證黑工, 即使犯法都大有人在, 工人係大部份香港家庭既需要, 點解唔可以比多個選擇呢..........互為互利........

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

希望班議員諗清楚點解會有 '最低工資'
係因為有無良公司, 用好平既人工, 請d上年紀既人, 知識低既人做清潔, 保安等工作, 又無假期, 又無福利, 工時長, 根本份人工唔可以充分地用係衣食住行4方面 ......

外傭已經有好多rules protect 左佢地, 份人工係淨袋架, 外傭由佢係家鄉, 已經要出錢請佢地黎香港做野, 我地份contract, 已經係一個agreement, 邊有人咁奸, 黎反份agreement架......

如果唔包食唔包住, 都有10000, 我諗好多local人都想做外傭 ~~~

我相信好多請外傭既, 真係公一份, 婆一份, 諗住2個人出去做野, 搵多少少比小朋友, 生活好d, 如果無了期咁要求加人工, 對我地呢班傭主, 精神壓力好大架 ......

如果外備們你地覺得份人工真係好刻薄, 你地不如resign唔好做啦, 返家鄉抖下啦, 唔好黎香港啦, 牛唔飲水點禁得牛頭低 ......

不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

新加坡 & 台灣的外傭人工大約 HK$2000,香港的外傭有3千幾, 已經很好, 現在話要加到$4800, 搵個鐘點好過.

水晶宮

環保接龍勳章

唉!攪咁多嘢做乜?!比我安安稳稳咁生活咪好攞!

首頁

尾頁

跳至