跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友澳洲籍,宜家香港yr 6 畢業,打算Y9 返去讀高中,想讀Government high school, Parramatta 附近有冇好嘅政府中學介紹? 請問係香港申請有乜野手續要辦?

萬分感激

大宅

回覆 BB618 的帖子

Parramatta好多印度人,到時會好多印度同學!我小朋友都是剛來讀中學,都是讀政府學校,選擇外國人多地區,好小亞洲人,佢多數同鬼妹仔溝通!睇佢想同什麼國籍人玩!

大宅

到時報讀時要有學校區住址證明!

大宅

回覆樓主:

多謝資料! 因為爺爺嫲嫲係果邊,會同佢地住。不過爺爺屋企附近intake 得1間麻麻地學校,我想睇下附近仲有冇d校風比較好的Government school. 想問係咪可以誇區申請都得?

我都知果邊印度人都多,最緊要學校校風好,同邊d人玩睇阿仔自己揀 ~

公爵府

BB618 發表於 19-6-27 15:11
小朋友澳洲籍,宜家香港yr 6 畢業,打算Y9 返去讀高中,想讀Government high school, Parramatta 附近有冇 ...

Yr 9 先过黎,怕唔怕英文追唔到,考不上心儀大学?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 19-6-27 17:58
Yr 9 先过黎,怕唔怕英文追唔到,考不上心儀大学?

如果係理科人。 數理科強係咪會問題不大?
英文合格就ok?

我當年移民,香港中四開學個幾月過來直入yr11 term4. 重要係香港係讀中文中學。 剛入學連老師上課講什麼都未聽得明。書又唔識睇。讀咗幾個星期上yr12 把所有文科drop晒。文科咁多字真係讀唔到。只係讀數,phy chem 加最低級嗰科英文。最後都入到心儀大學加心儀科。

所以,我覺得其實英文係咪唔係咁重要?
唔知現在係咪重係呢個玩法?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

小朋友澳洲籍,宜家香港yr 6 畢業,打算Y9 返去讀高中,想讀Government high school, Parramatta 附近有冇 ...

Parramatta 區就直接入 Parramatta High School,
申請手續可上學校官網睇, 可能會要求先讀半年英文課程先可入讀.
而且依家中學D英文科已經深咗好多好多,
理科亦唔似香港以計算方式作答 (主要以文字理論解釋答問),
英文底唔好真係會另其他科蝕底.

大宅

回覆樓主:

多謝大家資料! 佢一直係香港讀英文直資學校,英文應該冇問題。原本我想yr 10先去,但佢地話Yr 9 要考全國試,yr 9過去會好d, 對嗎?

Parramatta high 我都想報,請問校風好嗎?但佢唔係我地intake area, 都可以報嗎? 因為我果區係parramatta 旁邊,唔係正正果區,請問考入去難嗎? 我應該幾時開始報名呢?

多謝大家!

子爵府

我仔也是六年級,仲猶疑緊是否明年暑假返澳洲讀書。前幾日剛從 Sydney 回來,去了一些public and private school 參觀校舍。向幾批親戚朋友取經,但尚未有方向,煩惱中。

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 19-6-29 01:15
我仔也是六年級,仲猶疑緊是否明年暑假返澳洲讀書。前幾日剛從 Sydney 回來,去了一些public and private ...

可以係 www.bettereducation. com. au 比較心儀學校的 ranking 再決定
如果有要求,Sydney 讀書絕不輕鬆,理解你的煩惱

子爵府

leegbd 發表於 19-6-29 08:03
可以係 www.bettereducation. com. au 比較心儀學校的 ranking 再決定
如果有要求,Sydney 讀書絕不輕鬆, ...

謝謝回覆!之前還以爲 Sydney 讀書較HK輕鬆,原來想入好學校和有好成績一樣要補習。真是有些卻步,可能要推遲回澳洲。

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 19-6-29 09:24
謝謝回覆!之前還以爲 Sydney 讀書較HK輕鬆,原來想入好學校和有好成績一樣要補習。真是有些卻步,可能要 ...

係,返澳洲都未必輕鬆,果邊嘅中國人都好谷,好似話Selective high school 都係華人多,其實係諗住佢大學都會返澳洲讀書,所以考果邊 HSC 應該好d, 不過我都知點揀學校,所以煩惱中

子爵府

BB618 發表於 19-6-29 14:41
係,返澳洲都未必輕鬆,果邊嘅中國人都好谷,好似話Selective high school 都係華人多,其實係諗住佢大學 ...

之前計劃也是初中畢業才去澳洲讀,但HK近排的局面下有提前的考慮,但付諸行動也要好大勇氣。

大宅

BB618 發表於 19-6-29 14:41
係,返澳洲都未必輕鬆,果邊嘅中國人都好谷,好似話Selective high school 都係華人多,其實係諗住佢大學 ...

當明白 HSC個制度,理解 school ranking會影响最後成績,而且一線大學熱門科都要求 atar有九十幾,真係好難唔谷

男爵府

ltdcorp 發表於 19-6-27 15:47

Parramatta好多印度人,到時會好多印度同學!我小朋友都是剛來讀中學,都是讀政府學校 ...

請問你係邊區,我都想搵d 多西人

首頁

尾頁

跳至