自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

??

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 沙沙 於 09-5-5 23:30 發表
睇幾個學校個案...真係睇到喊 ...大女就來讀小學...好驚.
大女係果D行街比人踩會出聲既人...平時我又教佢..人地整到妳可能唔小心..算啦. 但突登果D就唔可以唔出聲...

點解呢家D小學咁教小朋友....助長兒童蝦 ...

沙沙:

冷靜啲.........唔係所有的學校都係咁,
只不過係當中的少部份,
唔好擔心........

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 彤b^^ 於 09-5-5 23:41 發表
其實到我讀小學個段時期已經係咁,
自我3年級開始就日日比人打,掉書包,
老師見到,但冇人理我
所以一直忍左3年升上中學,但到中學一樣係咁,忍左2年,終於響中個陣頂唔住,同阿媽講,我要退學,
但呢D事一直有人知,但冇人理, ...

...............點解你唔向父母投訴

禁止訪問

珍珠宮

津校工作環境好差,工時好長,而且要兼顧好多非教學的工作,其實老師好多都做到"已經唔係一個人"。我咁講唔知你明唔明?!

或者我咁講,個制度,個流程,只容許流水作業式生產,聰明伶俐唔洗人理既細路自然應付到,真正需要幫助的一群,未必好彩地享受到真正的"教育"服務囉!

有時有人遇到良師,係因為良師能力超越凡人,過程中自己硬食所有唔好既限制,再付出本來已少得可憐的私人時間及精神來照顧有需要的學生,所以,現今香港的良師,全部都應該值得尊重!

如大家未遇過良師,唔係你唔好彩,其實係正常既!!!換轉你係呢種制定下做老師,你未必做得好過e+既老師囉~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇幾個學校個案...真係睇到喊 ...大女就來讀小學...好驚.
大女係果D行街比人踩會出聲既人...平時我又教佢..人地整到妳可能唔小心..算啦. 但突登果D就唔可以唔出聲...

沙沙,今日呀囡生日呀,唔好唔開心啦,笑番吓 本人嚟講就一早徹徹底底既失望,所以一早巳諗定同呀女返歸讀書接受嗰邊無太大既壓力好過

男爵府

現今香港的教育就是這樣不濟, 只注重成積, 辦學團體內政混亂不堪. 上樑不正下樑歪, 蝦蝦霸霸對他們來說並無不妥, 只要沒有驚重警方就不會理會。正如我女兒的遭遇, 即使向校方投訴亦無人理會o香港的教育實在非常可悲o

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

唔好講講得咁恐怖lar, 我2個女e家先3同1歲, 遲d個制度咪仲差????

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 沙沙 於 09-5-6 00:09 發表

妳女兒有乜遭遇呀?

Shellley
珊瑚級國民

UID 16222
精華 0
積分 1018
文章 947
閱讀權限 0
註冊 03-11-17
狀態 當前在線

引用:
原帖由 ngtsuio 於 09-5-5 17:15 發表
其實我路過,唔係學校的家長,亦係第一次聽呢間學校。我開頭以為你哋想留低校長,唔贊成辨學團體的決定,學校而家咁亂,辨學團體可能做緊野呢?!

如果留低校長, 肯定她會被設局加害, 而不會像現在一樣
「沒有犯任何錯誤」了. 畢竟有心人裝無心人是較難防的.

正如我所說, 校方並沒有充分考慮對學生的影響, 一直只顧遷就財政年度, 能不令人為之氣結嗎?

如校方不喜歡校長, 乾脆不要續約, 更大可在學期末或學期前動手, 為什麼要在學期中如此草率, 為什麼在事發後又要作縮頭烏龜?

學校現在的確非常混亂, 那位代任的黎總主任大慨貴人事忙吧, 常常不在學校. 關於我女兒投訴四月在校車上被某K3學生兩次分別打頭及心口一事仍未回應. 雖然那位學生可能亦是受環境改變影響情緒才會有如此行徑, 但我的女兒又何嘗不是受害者呢? 校方根本沒有理會家長及學生的感受, 只懂攪亂學校.

做緊野呢??? , 校方取消家長教師會會議及父母親節慶祝會, 從而減少我們這一羣家長聚在一起的可能性.

男爵府

如果留低校長, 肯定她會被設局加害, 而不會像現在一樣
「沒有犯任何錯誤」了. 畢竟有心人裝無心人是較難防的.

正如我所說, 校方並沒有充分考慮對學生的影響, 一直只顧遷就財政年度, 能不令人為之氣結嗎?

如校方不喜歡校長, 乾脆不要續約, 更大可在學期末或學期前動手, 為什麼要在學期中如此草率, 為什麼在事發後又要作縮頭烏龜?

學校現在的確非常混亂, 那位代任的黎總主任大慨貴人事忙吧, 常常不在學校. 關於我女兒投訴四月在校車上被某K3學生兩次分別打頭及心口一事仍未回應. 雖然那位學生可能亦是受環境改變影響情緒才會有如此行徑, 但我的女兒又何嘗不是受害者呢? 校方根本沒有理會家長及學生的感受, 只懂攪亂學校.

做緊野呢??? , 校方取消家長教師會會議及父母親節慶祝會, 從而減少我們這一羣家長聚在一起的可能性.

男爵府

唔止...仲要增值返夜校取學位; 開行政會,家長會; 特別照顧問題兒童(頑皮, 過渡活躍, 自閉, 讀寫障礙); 關顧問題家庭(如新移民); 帶隊參加活動, 比賽, 參觀, 境外交流; 處理無理/有理投訴或被家長投訴; 備課; 舉辦講座,親子旅行; 招標書; 課餘同學生補課; 家訪; 在學校附近勸諭學生不要流連; 校長/同事和睦還好, 唔係壓力都好大, 日子都好難過..

沙沙妳睇完係咪覺得校長唔准學生投訴係有原因, 1來學生所投訴既事可能係雞毛蒜皮, 2來想學生學習自立, 唔係郁D就投訴, 3來想老師多D時間做D更重要的事, 我相信老師有好有唔好, 灰D..好既老師抵受唔到自己比自己既壓力都C晒, 所以如非必唔好郁D投訴, 盡量以朋友方式同老師溝通或關懷, 最終目的都係幫小朋友, 無謂攪到三輸局面..

原帖由 VKwan 於 09-5-5 23:50 發表
津校工作環境好差,工時好長,而且要兼顧好多非教學的工作,其實老師好多都做到"已經唔係一個人"。我咁講唔知你明唔明?!

或者我咁講,個制度,個流程,只容許流水作業式生產,聰明伶俐唔洗人理既細路自然應付到,真正需要幫助的一群,未 ...

首頁

尾頁

跳至