自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

校園欺凌事件,時有發生,除咗學生會被欺凌,有時老師都自身難保,以前見過有老師被學生欺侮的短片。

容易被欺凌的對象可能本身係一D較內向和怕事,遇到被欺侮又唔敢出聲。或者教育未必追得上解決欺凌事件﹙尤其係網上欺凌﹚,但見部份學校都有相應的課程出現,例如適合5-7歲的"比比和朋友"。

唔知大家點睇有學校向某些學生作"停課"處罰有何睇法?我自己就覺得這些學校值得考慮俾小朋友入讀。

侯爵府

唉... 阿仔而家 kinder d 老師個個都好好, 我都好驚佢上小學遇唔返 d 咁好既老師

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

做得老師大多數都係盡責架, 因為請老師係好嚴謹架~~
人工講真又唔係真係多得好緊要,
0的假永遠用黎補課. 帶課外活動, 工作時間超長~
要明白佢地罰0的學生, 0的學生家長就會黎投訴, 飯碗就會不保~~
我屋企人係教書架, 我好明佢地架景況~
你想學生好, 學生唔好你有咩法, 你唔打得唔鬧得, 唔罰得, 最後咪放棄lu~
我囡都就黎讀書, 我無諗過德育方面係學校度學, 呢樣野我覺得係家長責任~
送去外國讀我諗都唔敢諗呀, 我怕個囡被人溶0左都唔知咩事, 我表弟係外國讀書, 被人蝦到不得了呀~~

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

[quote]原帖由 ankle 於 09-5-6 13:28 發表
送去外國讀我諗都唔敢諗呀, 我怕個囡被人溶0左都唔知咩事, 我表弟係外國讀書, 被人蝦到不得了呀~~[/quote]

邊度都有,日本都好勁,
香港學校都算係有心去處理,
但是問題太複雜!!!
比欺負的故然要處理,
其實欺負人那個都係問題兒童!!!

珍珠宮

我諗個問題出現係校長度多過老師身上,一個好校長識得行政上遷就,老師唔洗下下食到應,反而有空間關懷學生。校長唔幫不特只,仲係度秋ching,咁你話最終受害既係邊個?

其實唔係我亞妹特別盡責,佢學校個個同事都係哇架啦,校長話要留,唔通你自己走?!好老脾的先生外表上睇唔出有咩唔妥,受唔住既我相信佢對細路會冇晒容忍度囉。

就講琴晚果post為例,我都覺得個英文老師有問題,但大家覺唔覺奇怪做乜佢為左本dict發晒惡黎壓迫一個手無寸鐵既細路呢?唔見左咪買過囉,有乜咁大件事?!其實照計咁忙,佢都唔值得晒時間攪呢件小事,但點解偏偏釘住黎攪,攪到個細路咁慘?

我唔知實情係咪咁,我估遮~~

我估個老師到最後要應付校長查簿的壓力,所以至會發晒癲咁壓迫個細路。如果個校長係人道既,接受到有某些細路比較倫盡,一個學期流流長,唔見左一次半次,老師都唔係咩死罪,咁個老師仲有冇必要咁黎壓迫個細路?

唔好意思,太長氣添~~

我講咁多唔係幫住d老師,而係想同各位講"如何自保",只要少給老師麻煩,你一定可以自保。老實講,我都係咁幫個仔自保,所以佢暫時係學校都生活得好快樂。
原帖由 沙沙 於 09-5-6 12:59 發表
我唔係話妳唱反調, sorry唔好咁唔開心. 我都知香港仲有好老師...問題係呢家有幾多個好像妳個妹呢D好老師呢? 真係買少見少...好多人都係為錢去打工..有幾多個真係咁盡責去教...妳個妹盡責而失去咁多野..佢覺得值得嗎? ...

大宅

我覺得唔止津校係咁, 其實香港所有學校都係咁, 唯有自求多福, 係小朋友未遇到欺凌行為前已教定佢唔同情況下點應付。

原帖由 VKwan 於 09-5-5 23:50 發表
津校工作環境好差,工時好長,而且要兼顧好多非教學的工作,其實老師好多都做到"已經唔係一個人"。我咁講唔知你明唔明?!

或者我咁講,個制度,個流程,只容許流水作業式生產,聰明伶俐唔洗人理既細路自然應付到,真正需要幫助的一群,未 ...

大宅

我覺得"傍身"無仿, 但要提醒佢地唔可以"以暴易暴"。

原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-6 07:40 發表
我正在認真考慮俾個女學跆拳道或詠春。

珍珠宮

人工同工作量簡直唔成正比添啦。
原帖由 ankle 於 09-5-6 13:28 發表
做得老師大多數都係盡責架, 因為請老師係好嚴謹架~~
人工講真又唔係真係多得好緊要,
0的假永遠用黎補課. 帶課外活動, 工作時間超長~
要明白佢地罰0的學生, 0的學生家長就會黎投訴, 飯碗就會不保~~
我屋企人係教書架 ...

大宅

無錯, 我真係聽過一個媽咪教師咁講, 佢仲講左幾招對付麻煩學生tim, 包括 ignore 佢 (唔理佢、唔教佢);isolate佢 (唔比佢同其他同學一齊坐, 耍佢自己坐埋角落, label 佢係壞學生, 等他同學笑佢、整古佢 etc);激怒佢成機趕佢出班房。難為佢仲講到繪形繪聲, 枉為人師!不知所謂!

原帖由 Manky媽咪 於 09-5-6 07:51 發表
佢地真係打份工有糧出就算

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

講0的個案你地知:
1.有個學生成個星期都唔交功課, 老師打俾家長叫佢督促佢仔做功課, 個家長竟然話佢架仔返學唔係為0左做功課.個家長係律師黎架
2.有學生發燒, 叫家長黎接佢走, 個家長問個仔死得未, 而家佢返緊工唔得閒黎接, 死0左就黎收屍......下加粗口....跟住仲投訴...
3.個學生成日唔聽書, 係課室走黎走去, 老師罰佢企, 點知高層話係體罰.....

洋房

學校有多種,有d係追分數,做名校,學校要做好多野先可以keep住。﹙學校可能會歧視成績差的,佢地或會係被欺凌的一部份;老師可能會被叻的學生或家長質疑佢地的能力﹚

差的學校都有人讀,當學生無正常學校收時或被趕出校就會去呢點學校讀,佢地都有佢地的巿場。﹙在這些學校,樣子"鈍"或"純"等,可能會被欺凌﹚

曾聽做老師的分析,係名校和差學校教難,最好係普通、成績中等的學校教。學生受教,可以搵到一些"尊師"氣氛。

首頁

尾頁

跳至