懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

3月中時懷孕16w胎停,引產後抽左血化驗,上星期返醫院覆診睇報告,bb基因、結構、胎盤都無異常,醫生話我血度有隻抗體positive,要再驗多次血。醫生話有哩隻抗體會引致小產。

請問有無人試過第2次驗血無事?

如果真係有LA抗體,要點樣處理?

我有問過醫生,佢只係話有辦法,但無講詳細係點,叫我驗左血真係有問題先再講...

心情好複雜,如果真係有,知道左小產原因,下次懷孕就可以安心啲。
但又怕自己真係有免疫問題

大宅

siudimsum 發表於 19-7-1 01:28
3月中時懷孕16w胎停,引產後抽左血化驗,上星期返醫院覆診睇報告,bb基因、結構、胎盤都無異常,醫生話我血 ...

你中晒LA1 & LA2

http://www2.edch.org.tw/cp/item/02la.htm

大宅

3月中時懷孕16w胎停,引產後抽左血化驗,上星期返醫院覆診睇報告,bb基因、結構、胎盤都無異常,醫生話我血 ...

我第一胎3/2015 成功生左個女。第二胎BB 10w (8/2018) 突然停了心跳,但當時冇去check 咩原因導致小產。之後再懷孕時7w開始食阿士匹靈直至36w, BB 順利於上年9月出世。

剛剛今年身體檢查時驗到LA+, 唔知係唔係就係第二胎小產嘅原因。

大宅

Littledickdick 發表於 19-7-1 18:21
我第一胎3/2015 成功生左個女。第二胎BB 10w (8/2018) 突然停了心跳,但當時冇去check 咩原因導致小產。 ...

請問你食阿士匹靈係醫生開定自己買?
食完會唔會有咩反應或副作用?
你小腿有無靜脈曲張或者網狀血管?

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 14:11
請問你食阿士匹靈係醫生開定自己買?
食完會唔會有咩反應或副作用?
你小腿有無靜脈曲張或者網狀血管?

其實最初我問醫生可唔可以食,因為上胎小產了。醫生話可以啊,咁我就自己買來食。

我去藥劑師度買,佢話最好連埋胃藥一齊食。

我完全冇任何副作用啊!

大宅

Littledickdick 發表於 19-7-1 18:21
我第一胎3/2015 成功生左個女。第二胎BB 10w (8/2018) 突然停了心跳,但當時冇去check 咩原因導致小產。 ...

請問你去邊度身體檢查?點解佢會同你驗呢樣野呢?

大宅

樓主,介唔介意我問吓你年紀呢?
養好身體,希望搵出原因,小天使好快返嚟

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 21:00
樓主,介唔介意我問吓你年紀呢?
養好身體,希望搵出原因,小天使好快返嚟
...

我今年36了,個個都話35開始就差好多...

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 20:55
請問你去邊度身體檢查?點解佢會同你驗呢樣野呢?

我都想知
平時body check應該唔會驗哩樣野

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 21:19
我今年36了,個個都話35開始就差好多...

希望你真係搵到原因, 如果真係凝血問題, 但係你12週前咁重要,反而BB正常生長...介唔介意我問你,你BB 12週之前嘅生長大細係唔係正常定係細咗size嘅呢?心跳係唔係都係正常範圍呢?有心跳同埋係唔係正常范圍係有分別

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 21:23

希望你真係搵到原因, 如果真係凝血問題, 但係你12週前咁 ...

之前產檢一路都正常,心跳同大小都一直正常,12w5產檢都正常,到14w產檢就話bb得13w大,因為果次係睇第二個醫生,我以為係部機有誤差,到16w5我自己覺得似係無左,提前產檢就發現無左心跳,停左係14w大小,醫生話胎盤都係16w,只係bb心跳停左。

我初期有流血作小產,不過我有子宮肌瘤,出血應該係肌瘤問題。本來我覺得小產係因為肌瘤影響血流,因為肌瘤係宮腔入面都幾大個。

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 22:29
之前產檢一路都正常,心跳同大小都一直正常,12w5產檢都正常,到14w產檢就話bb得13w大,因為果次係睇第二 ...

但係你醫生有冇話過肌瘤大細會影響BB?

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 22:31
但係你醫生有冇話過肌瘤大細會影響BB?

其實啲醫生對肌瘤既睇法都一半半,
我產檢個醫生話無影響,但有啲就話始終係宮腔入面頂住都麻煩!有啲話會搶血!
我引產完之後,因為肌瘤頂住,子宮收縮痛左2個幾月,5月底個肌瘤比子宮推左出黎,都成6.5cm。好似生仔咁痛到我痴左線,本來打算打針縮細先做手術,醫生話我好好彩,肌瘤自己出左黎!
所以我自己覺得其實一直陀落去,肌瘤都會出問題!

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 22:48
我產檢個醫生話無影響,但有啲就話始終係宮腔入面頂住都麻煩!有啲話會 ...

個肌瘤可以自己推到出嚟好似生仔咁生出來?同埋懷孕期間子宮充血佢係會跟着大,子宮入面出血,亦都係有機會引致宮縮,但係你12週前應該都有出血但係冇事發生,你幾位醫生有冇話係佢其實頂到個BB,因為你十幾週有事其實真係好罕見,當然都會有呢啲情況但係偏向唔多, 多數都係子宮環境, (排除外在因素例如生活長期接觸一啲會影響懷孕嘅原因,或者某啲飲食)解決咗子宮肌瘤,再驗清楚免疫,希望下次所有嘢順順利利

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 22:48
我產檢個醫生話無影響,但有啲就話始終係宮腔入面頂住都麻煩!有啲話會 ...

子宮肌瘤有可能導致流產、早產
在懷孕前三個月,肌瘤也有可能會影響胎盤血流的供應,造成流產;或是肌瘤在孕期快速生長,引起子宮收縮或是肌瘤本身退化或壞死,子宮發生局部發炎反應,使胎兒流掉。 到了懷孕末期,若是胎盤的位置接近或直接長在肌瘤上,或肌瘤體積過大,就有引發胎盤早期剝離的危險,一定要小心

你第一位醫生話冇影響, 下次真係唔使睇佢,雖然好多人都有子宮肌瘤但係要睇吓佢嘅位置同大小
希望你盡快收拾心情,我明白係好難,下次順順利利

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 23:01

個肌瘤可以自己推到出嚟好似生仔咁生出來?同埋懷孕期間子 ...

我都估唔到肌瘤會出左黎,不過仲有個根吊住既,吊住係宮頸出面。

產檢個醫生都話中期有事係罕見,另一個醫生就話多數肌瘤係會引致早產,係健康bb跌出黎,唔會係我咁樣係入面停左。

化驗報告就話bb正常,胎盤都正常,無感染!
所以我都覺得似係免疫問題引致血栓。

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 23:13

子宮肌瘤有可能導致流產、早產

我都唔知個醫生係安慰我定真係覺得無問題!因為有肌瘤懷孕係無乜野可以做,都係小心壞死痛引致宮縮。
但我自己摸過,肌瘤原來係一舊好硬既野,佢同bb迫埋一齊,bb都幾辛苦!
不過我都唔會睇返果個醫生,又貴,同埋佢唔太顧人感受咁!

好多謝你既分享同祝福
我都想快啲知道報告,有個方向!

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 23:27
我都估唔到肌瘤會出左黎,不過仲有個根吊住既,吊住係宮頸出面。

產檢個醫生都話中期有事係罕見,另一個 ...

好可能兩樣加埋,但現在已解決左一樣,但凝血有問題12w前「通常」已有影響,你可能肌瘤引致血流問題,建議你就算醫生話你現在check到ok,有左後都要去驗血,有d凝血係大肚後先發生
睇下你醫生出的報告

大宅

siudimsum 發表於 19-7-2 23:39
我都唔知個醫生係安慰我定真係覺得無問題!因為有肌瘤懷孕係無乜野可以做,都係小心壞死痛引致宮縮。
但我 ...

我相信你下次一定成功!

大宅

duckie919 發表於 19-7-2 23:42

好可能兩樣加埋,但現在已解決左一樣,但凝血有問題12w前「 ...

因為我小腿一直有網狀青色血管,好似靜脈曲張咁,都幾明顯,我都懷疑係血栓問題!
我都覺得有可能2樣加埋引致小產!
就算驗血無事,始終上次驗血有抗體,我可能都會問返私家醫生要唔要照食藥。
我返政府覆診個醫生都話有前科佢地會跟多啲野,叫我記得有左就返去登記!

首頁

尾頁

跳至