跳至

首頁

尾頁

大宅

我B囡 12月4日出世...

而家識舉手坐幾分鐘 [但一開心時, 就會好似冬瓜咁碌落床 @@"]...

識反身, 不過只限向左反, 而家好煩, 成日要反身, 一日反幾百次, 次次都反到嘔晒奶, 之後傻笑 @@"... 激氣!!...

識認人, 成日扮可憐博人抱, 最叻喊, 喊得好大聲...
肚餓時, 見奶奶/糊仔 會大叫, 勁開心...

雙手可以揸實物件, 識揀玩具玩[擺入口食 @@"]...
鐘意笑 & 大叫...

飲奶就一時時, 平均1日 3-5餐奶 2-6oz餐, 糊仔一日一餐... 唔鐘意飲水... 鐘意飲開奶茶 @@"...

而家有 7.15kg [75身長線]... 無度高哦!!..

唔知你地又發展成點呢?? 大家都講下啦^^

兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

伯爵府

好媽媽勳章

B仔 12月6日出世...

未識反身
未識伸手取物件
未認人
未開始其他食物, 只飲奶 1日4餐 每餐5.5oz , 滴水不沾
體重ok 有7kg (健康院磅), 身長唔ok 只有64cm (自己度)

大宅

我都係 12月4 日
坐到下,但唔穩
識反身,但唔會成日反,一日幾次
雙手可以揸玩具,但揸唔賁。daddy 揸住"引"佢,佢會伸手攞。(識分牙膠可以咬,毛公仔揸住,所以鐘意牙膠多 d)
笑...一時時(睇心情,好高竇) & 好似同人傾計咁發聲
開始認人,我行開會喊,見番我會笑(daddy 都 係咁)
但肚餓時,一見到我就會收聲

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

B 女 12 月 24 號出世

未識反身, 但係嘗試緊, 成日彎到條腰似條香蕉 !

未識自己坐, 要有靠山係後面 !

識自己抆走對手套, 但未識自己伸手拎野

都開始認得人, 見到唔識既就扁咀

識 "li li lu lu" 撩人講野

一日食 6-7 餐奶, 因為仲係食緊媽媽奶 亦試緊開一安糊仔佢食 !!

剛四個月時係健康院磅 6 kg (係 50 bb) ~ 但係護士無同佢度身長 mouth:mouth:" />

男爵府

原帖由 joeyjoey711 於 09-5-6 09:04 發表
我B囡 12月4日出世...

而家識舉手坐幾分鐘 [但一開心時, 就會好似冬瓜咁碌落床 @@"]...

識反身, 不過只限向左反, 而家好煩, 成日要反身, 一日反幾百次, 次次都反到嘔晒奶, 之後傻笑 @@"... 激氣!!...

識認人, ...

哈哈....史迪仔好立體~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我BB 12月5日出生
經常右反身,反身後無耐就喊要求救.有時又識反回身.試過左反身不成功.
識認人- 外人抱就會眼不離親人,抱耐D先肯接受人
雙手可以揸野擺入口食,近日仲捉住腳板放入口.
飲奶5餐160ML-180ML,糊仔初食試幾匙.
食糊仔好侯琴,食唔夠會大叫
完全坐唔穩.
打4月針時體重6.93KGS

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bb 12月19日出世
6磅8
4月健康院磅~17磅幾

到而家
未識反身
未識渣奶樽

識得訓搖搖凳自己sir落d用隻腳踢d公仔
識得渣玩具,不過唔實好易甩
識得自己坐,不過唔穩

鍾意笑,3唔識7都要笑
鍾意呀古古
鍾意訓教攬住野訓,唔攬訓唔著.攬攬下就come住自己面*

大宅

我隻囝係12月5日出世, 大家好呀.

囝囝已經會轉身, 重係反轉再反轉(不過半夜就反唔返轉, 會發出估估求救)
扮野好可憐或由細聲到狂叫(當無人理佢自己係學行車或櫈仔時)
認人(見到想叫才"a"人, 唔係扮見唔到, 檸轉面)
發卑4, 谷紅面"wu"人+大叫, 一行比佢就到口或手就向其他人扮喊(人地攞佢玩具或拎住食物唔比佢)
自己玩奶咀, 攞開了放唔返入咀就叫.
你扮喊佢會一齊喊
坐得ok好啦, 當然要用自己手仔按住地下啦.

大宅

我個b 12月7日預產,11月30日出來,7磅

而家20磅,姑娘話超晒標 , 成個波禁款, 叫我比少d佢食,佢食4-5餐,一餐平均5安奶左右,唔比佢飲, 喊到你頭都暈.......

可以轉身,又係左轉完, 一陣就求救....

開始坐得穩, 但一知我地放工返屋企,就唔肯瞓底,一定要出廳坐梳化, 見倒食飯就望住d飯餸,奶都唔飲......

知道bye bye, 食G G , 咩意思....

揸細奶樽飲水, 可以拿餅乾食, 食完就鬧人....

男爵府

我個囡8/12出世,3.35kg

可以唔駛靠嘢自己坐成半個鐘睇書,睇電視同食糊仔。
(其實佢可以坐耐D,不過我地唔敢俾佢坐咁耐!)

可以反身, 不過唔係好鍾意,發脾氣嗰陣反得最多。

見到唔識嘅女人會打量一下,但係陌生嘅男人就幾乎即喊!

雙手可以揸實物件,兩個幾月嗰陣巳經識搶嘢(人地封利是,失禮!)

勁鐘意笑同用海豚音尖叫,都會Poo口水!

飲好少奶,1日5-6餐奶 4-5oz餐。開始試一日細半碗糊仔同少少果蓉,好鬼鍾意食。 都肯飲水。

4個月零9日嗰院有6.95kg,64cm [兩樣都係75身長線]

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

我細b都係8/12出世,7.3磅

只可以坐一陣,唔到一分鐘.

可以反身, 勁鍾意,不過成日晨早共點幾就反,反咗又唔識返番轉,跟住就喊。

都會認人,不過係見到成日同佢玩嘅就會笑!

雙手可以揸實物件,成日玩奶咀!

勁鐘意笑同勁八卦,一有聲就周圍望,都會Poo口水,但我見到會打佢個咀!

飲好少奶,1日5餐奶 平均5oz餐。昨天比少少果蓉佢,可能用匙更,佢作嘔,連3個鐘前飲嘅奶都嘔番出嚟,怕怕。

只飲少少水,通常係打思egg迫佢飲。

4個月去健康院有7.17kg,不過就唔知幾高!

複式洋房

我隻豬仔23/12, 3.17kg

4.5m時去私家打針:7.8kg, 66.5cm。

每日5餐奶,每餐6安,早上及下午有飲少少苹果汁(亨氏, 開稀)

依家識:
1) 轉身, 但轉唔返;
2) 兩隻手攞玩具;
3) 日日poo口水(錯,應該係吐口水);
4) 認人,見到屋企人會笑,陌生人掂/抱會喊;
5) 勁鍾意偷聽,側邊有人講野會竪起隻耳仔聽,定晒格;
6) 可以挨住坐一陣;
7) 扶住可以企一陣,好鍾意企,可以俾兩隻手指佢握住拖佢起身;
8) 唔鍾意打橫抱,就算喊都好癲,打洞抱即收聲。
9) 見到支milk會好興奮;
10) 見到dad會好怕羞,笑住擰歪面/將個面質落我心口;
......

真係好得意!

別墅

B 女 12 月 24 號出世
未識反身,
唔想企,一要佢企就patpat下垂,
識自己伸手拎野、扯頭髮,
玩膠袋 (鍾恴沙沙聲)
好鍾意笑,唔會認人,
平均1日 4-5餐奶 5-6oz餐,
開始食糊仔同飲橙汁,食得好叻
體重6.1kg , 身長唔有66cm

大宅

我個b 早o左o係11月29號出世.

- 識反身
- 出o左下排兩隻牙仔一半, 好似又出緊下排兩隻犬齒
- 未識坐
- 一日5餐奶, 平均180ml
- 喊時, 會叫"媽"or "媽咪". 我屋企人都成日聽到. 但我就覺得佢都唔知真係叫我定只係咁o岩發出"媽咪"o既音.
- 人o地食o野時, 成日望住人個口, 未比糊仔佢食, 不過打算呢幾日開始比佢試.
- 勁鐘意出街. 街上面d 陌生人撩佢, 佢就好開心好興奮.
- 勁多口水
- 好鐘意講o野
- 成日要人同佢玩, 唔係會發脾氣....
- 自己識渣住奶樽食奶, 不過未渣得好穩, 要得閒望下佢.
- 唔知而家幾重, 不過就著90碼o既衫

子爵府

好媽媽勳章

小豆釘+.+ 12月21日出世

-識反身(1時時識轉反落黎)
-認得媽媽.爸爸.常見的人
-睇disney卡通會好興奮
-識將1隻手的野比另1隻手
-未自己坐
-勁中意食手指or成隻手
-識同人88""

-1日 4-5餐奶 8loz餐
-4 月去磅磅-7.54kg

大宅

o丫~ 唔記得講我個b 都會認人. 佢每次見到daddy 都會開心過見到我o既. 不過上次我老公唔o係香港個零星期. 返o黎之後, 餵完佢第一餐奶, 我老公鍚個b. 我老公話個B d 眼神係好似唔知呢個係乜水咁, 然後好可憐咁喊, 仲流o左滴眼淚!!! 搞到我老公好唔開心, 要過多兩三日先變返以前咁.
但我老公而家又出trip 去o左個零星期, 聽日先返. 我老公而家好擔心個B又會唔認得佢.

別墅

蝦米B 12月21日出世﹗出世時2.9KG, 上次健康院磅6.13KG

識反身 + 轉身 (好似風扇咁轉)
識渣玩具,不過渣唔實
成日吐口水
見到奶奶會好似跳舞咁
識認人
好鐘意企,跳,未識坐
1日4-5餐奶, 5-6安士
成日要扭抱,扮喊引你抱

子爵府

好媽媽勳章

@@我bb同你bb同一日出世丫~
你係邊間醫院?幾點丫@@

甘叻,,識得轉黎轉去*甘咪好煩囉!要睇實>.<

原帖由 KasARa 於 09-5-17 15:58 發表
蝦米B 12月21日出世﹗出世時2.9KG, 上次健康院磅6.13KG

識反身 + 轉身 (好似風扇咁轉)
識渣玩具,不過渣唔實
成日吐口水
見到奶奶會好似跳舞咁
識認人
好鐘意企,跳,未識坐
1日4-5餐奶, 5-6安士
成日要扭抱,扮喊引你抱 ...

禁止訪問

別墅

[quote]原帖由 babybaby0802 於 09-5-18 00:27 發表
@@我bb同你bb同一日出世丫~
你係邊間醫院?幾點丫@@

甘叻,,識得轉黎轉去*甘咪好煩囉!要睇實>.<

我個bb係法國醫院生,1017出世,你個呢?
佢係原地轉,我會放佢响地下轉,不過要睇心情,鐘意就係咁轉,想佢轉就唔轉,激死﹗
你個bb好重磅喎﹗我個就係細碼b﹗

首頁

尾頁

跳至