自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

buzzanna 發表於 19-7-2 14:05
我睇過2個,一個平d,一個貴d。

請問邊個好d,可唔可以pm我contact.謝謝

男爵府

回覆樓主:

一般箍牙係要換晒恆齒至箍得。除非係倒及牙或者有特別嘅情況之下至會未換晒恆齒箍。我個女都有箍牙,2歳嘅時候發現佢倒及牙,所以已經係二歲時候已經keep住睇矯齒科牙醫,經佢評估同檢查之後,話我個女好大機會換咗恆齒之後唔會倒及牙,結果我女係小學三、四年班換咗上下門牙後,真係發現無再倒及牙了,不過後尾到五、六年班發現佢嘅恆齒生到參差不齊,咁醫生就話俾我聽要換晒恆齒後就可以箍牙,最終我都係中一嗰年聖誕假上箍,預計今年年尾可以拆箍,大概用兩年時間箍好棚牙。

子爵府

babyjoyce 發表於 19-7-3 23:07
請問有冇好嘅矯齒醫生推介。我女來緊要cool牙,但睇咗個醫生話好大可能要脫牙,我好唔想脫牙,想睇下其他 ...

睇多幾個先,箍得唔好手尾長,我都睇咗5個先決定。

大宅

buzzanna 發表於 19-7-2 07:31
其實現在都唔係11,12歲先箍了。

我見好多同學小二已經箍,於是,我問左4個箍緊嘅家長(1個中二了,3個分 ...

可否pm矯齒醫生?

男爵府

hoishan2004 發表於 19-7-2 06:53
想替讀一年班的女兒箍牙,請問有介紹嗎?

我仔上年10月開始睇矯齒科, 佢屬於嚴重嗰隻,要將個下巴拉出嚟,下顎吾夠位、一開始要帶一個牙模,頂住上顎,到2月尾又(emoji)上面6隻門牙排齊,最近岩岩又轉一個牙模,頂住上下顎,咬嘢食,好難咬,全部都是$,如果成個過程做完應該要8-9萬,係未計之後嘅cool牙$,醫生話最後係美觀問題先諗唔諗cool 牙,依家係將佢下巴拉返出嚟(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

littlecarcar 發表於 19-7-4 07:44
我仔上年10月開始睇矯齒科, 佢屬於嚴重嗰隻,要將個下巴拉出嚟,下顎吾夠位、一開始要帶一個牙模,頂住上 ...

我仔依家10歲,啱啱轉的牙模要帶18個月,再之後就做埋最後期嘅步驟

大宅

三棵樹 發表於 19-7-3 02:53
我仔帶緊 myobrace stage 2,效果唔錯
myobrace 好細個已帶得,不過好少牙醫會推薦
...

請問係咪香港睇嘅?可pm 牙醫資料比我嗎?

大宅

回覆樓主:

箍牙,1d都唔平。而且我們要做前期工作,所以多了這筆錢。

但早d睇,係希望小朋友唔使咁痛,同埋盡早睇下可唔可以唔剝牙來箍。

別墅

吾好亂聽講換哂牙先cool, 每個人都不同,我女有倒合牙,小4已經開始睇矯形科牙醫話要即刻處理,帶上擴張器擴張顎骨,半年左右除下就開始上排牙cool,大約2年現在上排牙好整齊好靚,但療程未完成,下排牙就真係等佢發育完成先可以再重新cool多一次,所以要搵個專業矯形科醫生聽取意見,吾做得吾會叫你做,做得就會安排最好的時間。

倒合小朋友須要帶上擴張器擴闊顎骨,完成就可以cool牙,睇牙醫決定時。
[img align=right]http://by.lilypie.com/Sa4ip8.png[/img] [img align=right]http://www.lilypie.com/pic/061010/vXar.jpg?r=ac15663[/img]

子爵府

貓狗褓姆

liy7239 發表於 19-7-2 14:08
其實應該係分2個情況:

1) 係牙顎矯正,即"地包天"呀之類嗰啲,最好10歲前搞

我仔8歲開始牙科已check 到地包天,宜家私家,政府两邊check 都話唔做住,因為發育未完成,搞左都會生番出呢,年年keep check 住都話起碼 21歲先好做.
亞女就係唔夠位生,两邊都叫我換晒牙就要做。

別墅

矯形科醫生吾係就咁睇小朋友年齡去判斷佢幾時岩好,佢地好多方面決定,包括顎骨生長去評估夠唔夠位,幾時可以做咩療程,吾好相信普通牙醫,錯過黃金機會。
[img align=right]http://by.lilypie.com/Sa4ip8.png[/img] [img align=right]http://www.lilypie.com/pic/061010/vXar.jpg?r=ac15663[/img]

公爵府

joetsang 發表於 19-7-4 09:22
我仔8歲開始牙科已check 到地包天,宜家私家,政府两邊check 都話唔做住,因為發育未完成,搞左都會生番出 ...
係唔係睇兒童矯齒科?之前上網揾過資料,有啲有提及如果等發育完成後就係要做手術唔係矯正了,不過個個人嘅情況唔同唔可以一概而論,如果擔心可以睇多個醫生

大宅

buzzanna 發表於 19-7-2 14:05
我睇過2個,一個平d,一個貴d。

唔好意思,可否sd資料比我,謝謝

大宅

三棵樹 發表於 19-7-3 02:53
我仔帶緊 myobrace stage 2,效果唔錯
myobrace 好細個已帶得,不過好少牙醫會推薦
...

不好意思,可否sd資料比我,謝謝

子爵府

貓狗褓姆

liy7239 發表於 19-7-4 10:32
係唔係睇兒童矯齒科?之前上網揾過資料,有啲有提及如果等發育完成後就係要做手術唔係矯正了,不過個個人嘅 ...

政府公務員牙科, 學童保健牙科, 自己朋友私家矯齒科醫生, 三個醫生都係咁講,應該冇错。唔該哂你提醒

琥珀宮

Ashleycorina 發表於 19-7-2 13:51
好大疑問,香港好多人話10歲之後至會睇矯齒,但响外國5-7歲就開始睇,有d人唔一定上brace ,用gear 就攪掂 ...

香港都有。我女好似小二開戴removable brace

絕對贊成小朋友七歲前去睇一次矯齒專科做評估。

珍珠宮

王國教室勳章

木土土 發表於 19-7-4 22:40

請問可以PM問你醫生嘛?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 19-7-4 22:40

學童牙科見有需要就比張紙, 自己搵醫生睇
放下自在

琥珀宮

Ashleycorina 發表於 19-7-4 22:43
請問可以PM問你醫生嘛?

我囡牙醫,網上有人有不愉快經驗,不作介紹了。

我覺得有經驗的矯齒專科已經ok,唔好貪平揾非專科cool牙

琥珀宮

2RR 發表於 19-7-4 08:52
吾好亂聽講換哂牙先cool, 每個人都不同,我女有倒合牙,小4已經開始睇矯形科牙醫話要即刻處理,帶上擴張器 ...

係,有d case係要發育前矯正,女仔中學先cool牙可能已經太遲。我囡有個女同學係倒及中學先cool,但達不到理想效果,最後大咗19歲時做咗口腔顎骨手術。

始終呢d手術風險唔算細,所以最好細個矯正,就無需要等大咗做手術

首頁

尾頁

跳至