時事熱話

跳至

首頁
34567...14

尾頁

別墅

corn_chan 發表於 19-7-2 19:52
6月發生既野真係令到我同埋身邊本身沉默既朋友都對政府好失望。之前咁多人行出黎遊行要求徹回送中條例、成 ...

我skip晒無睇中間d無point罵戰post,話晒呢度出名深紅.

但見到樓主出post 都想講返句,終於有人講返人話,明明係政府無視民意,1次,2次,3次。而家個焦點比佢地轉移左落抗爭者度,叫你回應民意就龜縮,一有位入一直潛水既林鄭建制就衝出黎遣責抽水,點講得過去? 完全無正視核心問題

搞左咁多唔開心既事出黎,政府既態度同做法先係令人最氣憤

manhinching    發表於 19-7-7 00:06
ggnn    發表於 19-7-5 16:17

複式洋房

lotti 發表於 19-7-4 02:06
我skip晒無睇中間d無point罵戰post,話晒呢度出名深紅.

但見到樓主出post 都想講返句,終於有人講返人話 ...

完全同意,終於有返D理性既意見...

大宅

假設有個香港人喺大陸殺人一家, 然後著草返嚟香港, 搬起你隔離住, 你會唔會同佢一齊慶幸當年有份爭取撤銷修訂逃犯條例呢?

別墅

karli_lam 發表於 19-7-4 09:28
假設有個香港人喺大陸殺人一家, 然後著草返嚟香港, 搬起你隔離住, 你會唔會同佢一齊慶幸當年有份爭取撤 ...

首先 你錯左重點 你講得呢個假設令我覺得你完全無去理解點解咁多人反對,點解話係惡法

反對既唔係條例本質
(仲要擺台灣上檯想通過埋大陸?中間政府做左太多令人氣憤的事,你有留意嗎)

反對既係大陸既司法制度既不可信,呢方面我覺得唔需要假設啦,已經發生左好多例子,新聞成日有報導。

*而家大陸要捉你返去? 可以,但鬼鬼祟祟
*條例通過左要捉你返去? 巧立明目就光明正大

簡單講,一切源自大陸司法制度的不可靠 ,打壓佢地所謂既“異見人士”,連一國兩制下既香港都不能幸免。尤其我生左baby之後,更加要捍衛落去

唔好意思 打得長左,理性討論絕對歡迎

manhinching    發表於 19-7-7 00:06
laylayman    發表於 19-7-5 12:37

大宅

lotti 發表於 19-7-4 10:48
首先 你錯左重點 你講得呢個假設令我覺得你完全無去理解點解咁多人反對,點解話係惡法

反對既唔係條例本 ...

你仲未答我問題!

別墅

karli_lam 發表於 19-7-4 10:54
你仲未答我問題!

。。。。。。
我已經講得好淺白仲睇唔明,無野喇

大宅

lotti 發表於 19-7-4 10:57
。。。。。。
我已經講得好淺白仲睇唔明,無野喇

咁係慶幸定係唔慶幸?

別墅

karli_lam 發表於 19-7-4 10:58
咁係慶幸定係唔慶幸?

咁不如我用返你既巡邏問你

假設條例通過左,你屋企人網上講多左野,比人老屈犯左嚴重罪行,捉佢返大陸審,你又會唔會慶幸自己當年支持呢個條例?

咁可能易明d ,仲假設假設,活生生發生緊既就睇唔到 ,唉 無氣喇。。。

manhinching    發表於 19-7-7 00:07
ggnn    發表於 19-7-5 16:19

大宅

lotti 發表於 19-7-4 11:04
咁不如我用返你既巡邏問你

假設條例通過左,你屋企人網上講多左野,比人老屈犯左嚴重罪行,捉佢 ...

我好肯定可以答我支持修訂逃犯條例!

第一, 我係一等一良好公民, 冇計劃亦冇打算喺大陸犯任何罪案;

第二, 97回歸之後, 從沒有擔心香港的治安, 亦相信香港的司法制度;

第三, 基本法仍然保障個人的言論自由;

第四, 我冇咁易畀人洗腦!

男爵府

其實點解話無回應氣憤呢?? 政府咪回應左"暫緩",如果直接講" 撤回" ,咁支持果方又話政府唔聽佢地訴求呀 ?? 係有人成日捉住政府 "唔回應" 而放大件事,越搞越亂,分化社會!

你地氣憤就理所當然..我地夠氣憤你地有無為香港諗過,點解一而再再而三去破壞香港,搞到無日安寧, 講出自己意見就被 "黃屍" 批鬥,中立又被黃屍洗腦式解釋﹑罵醒條條例有幾惡..咪再痴線啦...放過大家放過商戶啦...你地唔使揾食大把人要, 遊行就正常安份地做..就唔會有人反你..你地越做得多,越獨栽, 就會更多人有離心, 大家都等睇你地受返惡果!

男爵府

champion808 發表於 19-7-3 22:12
我淨係知 喺建制把持住香港嘅而家 香港已經慢慢死緊
投民主派先有一線生機
...

想問有乜野一線生機呢? 普選?有普選就香港太平?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

corn_chan 發表於 19-7-2 19:52
6月發生既野真係令到我同埋身邊本身沉默既朋友都對政府好失望。之前咁多人行出黎遊行要求徹回送中條例、成 ...

對極

大宅

taktakjar 發表於 19-7-4 11:46
其實點解話無回應氣憤呢?? 政府咪回應左"暫緩",如果直接講" 撤回" ,咁支持果方又話政府唔聽佢地訴求呀 ?? ...

同意。回應左,唔滿意喇繼續死纏爛打。每日都有野要人回應,咁算點。要知道一個特首或任何一個官員都唔能夠隨便回應,要對自己的言行負責。你估好似果D已完同D律師,鍾意噏乜,鍾意在網絡上造謠,走法律罅唔洗上身?

男爵府

Liz-Chan 發表於 19-7-4 13:34
同意。回應左,唔滿意喇繼續死纏爛打。每日都有野要人回應,咁算點。要知道一個特首或任何一個官員都唔能 ...

佢地無左‘不回應‘呢個藉口,唔知點撐落去、點破壞落去,有D 可能醍左嘅人又唔敢面對自己嘅盲撐,除非強制阻止班人香港先有安寧嘅一日

大宅

大宅

林鄭讀書時考唔到第一會喊,即係唔認輸,而家睇佢嘅表現,真係覺得佢心理極度變態。

大宅

smile828 發表於 19-7-4 11:54
想問有乜野一線生機呢? 普選?有普選就香港太平?

香港未來嘅下一代咁愛港, 我唔相信會天下太平安囉!

大宅

karli_lam 發表於 19-7-4 11:14

我好肯定可以答我支持修訂逃犯條例!

而家件事攪大咗,出現咗好多討論,分析利弊,反對的包括生意佬、銀行家,仲有歐美國家,我諗中央都收到風,知道立咗法對中國弊多於利,唔會再要求立法喇。

首頁
34567...14

尾頁

跳至