自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

panda361 發表於 19-7-4 21:39
是幾間主要大學的副學士。

幾間主要大學有哪些副學士學位是不經Jupas 報的?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fion_Chan 發表於 19-7-4 21:44

幾年前的事了,現在可能有變,如果報了副學士,放榜成績祗要附合一定要求就收,即塲俾錢留位。

琥珀宮

kitbebe 發表於 19-7-4 12:30
交比佢自己處理

對緊要家長,你咁講唔啱聽㗎,慳返啦!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 19-7-4 23:42
對緊要家長,你咁講唔啱聽㗎,慳返啦!

人人有自由,冇話要人跟我一樣,唔明?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最緊要有 plan 定 A/B/C,得又點唔得又點,咁到時就唔駛咁徬徨。

琥珀宮

kitbebe 發表於 19-7-4 23:53
人人有自由,冇話要人跟我一樣,唔明?

打錯,係緊張唔係緊要,點解扯到去自由咁誇?唔阻你,我厚多士啫。

侯爵府

jumbo168 發表於 19-7-4 12:22
10/7放榜會否陪自己仔女undefined 去學校取成績, 現在心情開始緊張, 想問問現階段作為家長要注意什麼? 是否 ...
放榜日同阿仔一齊返學校等成績,阿仔係課室等、我同幾位家長在禮堂等,

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

喺呢度問,BK特色係:全部人哋啲仔女都係大人,總之有10歲8歲咩都自己搞掂使鬼理佢。
其實每對父母同仔女感情唔同,我相信一位中六生,佢地已經諗好晒後路,好清楚之後鋪排,但係父母就係要作情緒支援,如果仔女有聽開你意見你都可以比下。

男爵府

Fion_Chan 發表於 19-7-4 21:44

無睇到咁深入,但印像中JUPAS 只有degree 及 HD 課程,asso 可能要經eApp 或個別院校申請。

男爵府

回覆 小木偶媽咪 的帖子

但真係咁大個人........點解仲要家長陪?有時家長會唔會放得自己大太?

我教中學既,每次放榜都無乜家長會陪學生黎,因為派成績個下家長都唔可以入。仲有一放完榜可能要衝去interview個d,當日其實佢自己都會好忙。......其實學生都有自己圈子,佢地會想同自己朋友一齊傾下

同埋放完榜個刻可能自己都要消化下先可以面對自己屋企人

要學識適時放手,唔通讀大學個日都要家長陪?

大宅

panda361 發表於 19-7-4 21:09
成績中中地,最忙,見到學生跑去爭副學士位。

可以請就最好,成績好,可以分享喜悅,仲有留位費都好貴下, ...
我個囡就是這個中中地. 最怕中文不合格. 現在著眼副學士. 請問可以上網看到各院校的副學士學位還剩多小嗎? 是什麼網? 以免放榜日去到報名才知道已經滿左. 請問有JM知道嗎? 謝謝各位。 現在心情超差。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jumbo168 發表於 19-7-4 12:22
10/7放榜會否陪自己仔女undefined 去學校取成績, 現在心情開始緊張, 想問問現階段作為家長要注意什麼? 是否 ...

準備放鬆嘅心情

珍珠宮

2024年龍年勳章

angelmame 發表於 19-7-5 13:14
我個囡就是這個中中地. 最怕中文不合格. 現在著眼副學士. 請問可以上網看到各院校的副學士學位還剩多小嗎 ...

中文可能合格呢。有朋友個仔,校内剛剛及格,dse 竟然有5。

https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/index_zh.jspx

其實一早有得報名,唔知仲有冇?

男爵府

回覆樓主:

當年我坐係地鐵站等佢,佢打電話給我講左成績,就坐車落黎會合我,同佢一齊去交留位费,之前已報左東華有conditional offer. 唸番起都緊張,宜家阿女已畢業做野囉,時間真係飛咁快過

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-7-5 09:05
回覆 小木偶媽咪 的帖子

但真係咁大個人........點解仲要家長陪?有時家長會唔會放得自己大太?

陪唔代表唔放手架喎!可以代表支持!而且有時就係家長咩都唔理!學生在校遇到問題都唔知!我眼見好多學生在學校出現問題,家長一啲都無理!點解?咪因爲一個字(大囉)!所以做家長唔係要管仔女!而係要多同仔女溝通!講真佢地有幾大呢?咪又係17-18歲!同朋友傾?其實大家都未必考同科架啦!如果同仔女關係好既家庭,我相信學生都想父母一齊去面對呢刻囉!咁唔去學校,去附近食住早餐等佢都係好架!
放手唔係放到咩都唔需要理同知掛

snoopy    發表於 19-7-5 17:28

男爵府

醒目開學勳章

tsunmama 發表於 19-7-4 18:50
想知,如果考得差,好差,可以有乜安排,又想再讀書
讀1年IVE 基礎文憑(L3), 再駁高級文憑,條條大道通羅,最緊要有興趣

男爵府

醒目開學勳章

credit9999 發表於 19-7-4 19:24
如果取31222, 32222 可否報IVE?
IVE HD入學資格5科2, 但熱門課程未必得.

男爵府

姸媽 發表於 19-7-5 15:33
陪唔代表唔放手架喎!可以代表支持!而且有時就係家長咩都唔理!學生在校遇到問題都唔知!我眼見好多學生 ...

同意 ,常把陪伴講成唔放手,到出問題又指摘不關心了解

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我舊年有返學校等放榜, 家長可以係CANTEEN 等, 我地學校都好多家長係到一齊等.

其實我覺得陪佢唔係代表唔放手, 只係想係佢人生重要既事情上可以陪佢分享, 考得好陪佢開心, 考得唔好可以支持佢.

我記得舊年真係見到有同學當埸喊, 亦有好多好徬徨唔知點做, 果一日真係大家都好緊張.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我舊年有返學校等放榜, 家長可以係CANTEEN 等, 我地學校都好多家長係到一齊等.

其實我覺得陪佢唔係代表唔放手, 只係想係佢人生重要既事情上可以陪佢分享, 考得好陪佢開心, 考得唔好可以支持佢.

我記得舊年真係見到有同學當埸喊, 亦有好多好徬徨唔知點做, 果一日真係大家都好緊張.

首頁

尾頁

跳至