論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現有工人因為身體問題,滿約後唔再續約,佢介紹一名同鄉俾我,同鄉第一次來港,工作一個月,主要照顧老人家,因為煮飯問題,僱主經常指責佢,所以未夠一個月,佢決定唔做,宜家係僱主提出辭職,請問如果我請佢,佢需要回鄉再經agent申請來港?
我宜家研究下佢背景先,未必一定請,但先知道下程序,方便計劃。

背景:宜家工人幾好,無論品行同工作表現,惜有病唔能夠續約,屋企有個20個月嘅小朋友,老爺奶奶可以幫忙睇住,但唔想佢地太辛苦,加上我地雙薪父母,有外傭幫手,回家可以專心陪小朋友

子爵府

回覆 CCHINGC 的帖子

個人意見,斷約我唔會考慮,尤其係因為要照顧小朋友,萬一佢又唔做,我就拿手唔成世,佢斷得其他人,就可以斷你張約

facebook都有討論區,成日都話完約都未必好嘢,斷約就一定唔好考慮,好多僱主都分享唔信邪請斷約,最終瀨嘢

大宅

回覆 CCHINGC 的帖子

本人也不會請斷約姐姐,現在我的海外請都唔好,何況斷約呢﹖她們的戲很好,不要受騙,尤其你倚賴她湊小朋友。

大宅

上一份咁好, 主要照顧老人家, 都係做得1個月唔做,
宜家你要佢睇20個月嬰兒, 又有老人家睇住, 你預佢唔會做得耐.

大宅

其實上得呢個版, 都認知到宜家D工人有幾惡, 鐘意就話唔做. 咪就係有太多人去博, 請一D斷約工人.
有冇想過上一家人比左幾多錢agent, 出埋機票等幾個月等個工人黎, 一個月就話唔做, 人地咪又係突然成家人被撓起.
香港雇主可唔可以齊心少少, 唔請D斷約工人, 減少D工人既氣焰.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

斷約要先回鄉等出新visa
需時同請海外差不多

男爵府

CCHINGC 發表於 19-7-8 14:21
現有工人因為身體問題,滿約後唔再續約,佢介紹一名同鄉俾我,同鄉第一次來港,工作一個月,主要照顧老人家 ...

吓,海外一個月斷約你都敢請?
no experience
no loyalty
no previous employer reference

如佢講既係真,即係佢仲係地獄廚神tim

請左番黎實痾嘔肚痛加嘔血。
自己諗。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

小心, 牌面好差, 一個月話唔做。 似係博炒專家。

伯爵府

gcyn 發表於 19-7-8 15:44
其實上得呢個版, 都認知到宜家D工人有幾惡, 鐘意就話唔做. 咪就係有太多人去博, 請一D斷約工人.
有冇想過 ...

讚成不請斷約工人!最好一定要有前僱主reference letter

子爵府

gcyn 發表於 19-7-8 15:44
有冇想過 ...

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-7-8 16:53
吓,海外一個月斷約你都敢請?
no experience
no loyalty

煮飯出事 好可能係地獄廚神

大宅

俾僱主批評就唔做,即佢並唔覺得自己有問題係僱主無理話佢,但僱主換人成本高(一定高過個工人),大部分僱主都係忍工人惡行多,會鬧到佢辭職?!一係就佢真係好薄皮,一句都唔話得,一係佢真係差到唔話唔得。樓主諗清楚。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

一個月就自己辭職你都夠膽請, 勇士呀

子爵府

好多謝大家意見,我都應該唔會請啦,本身係想知程序,方便計劃,但另一邊同時搵左Agent幫手搵人,請外傭都係講彩數,就算海外、有經驗、完約、做埋interview,都有可能黑心或同我地唔夾,慶幸之前外傭姐姐幾好,可惜身體唔舒服。

首頁

尾頁

跳至