親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Day1: bbk落機, 電話卡係淘寶買定先的, 平過機場買好多。

事前淘寶book包車去,7人車around 500蚊hkd, 司機免費等2個鐘, 出發前司機加了我wechat確認。 客服又回覆得快。

3.5小時倒到holiday inn酒店住2晚。會住華欣holiday inn 酒係貪住酒店任玩入面的水上樂園. 落車已經深夜, 直接訓。

圖係酒店影的。 比較後永安app訂此酒店最平, 800蚊一晚。 去到話冇咩客, 所以2間房都升級左海景房比我地。 房間好大, 可以開曬2個大行理箱都冇問題, 仲有個大露台,冷氣最快就涼。 一訓醒就係望住個海。 爽皮。 d床同被真係乾淨,有曬完太陽既味。 不過間酒店吾會主動比牙膏牙刷, 要同前台講先送來。

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 21:10
Day1: bbk落機, 淘寶book包車去,7人車around 500蚊hkd, 3.5小時倒到holiday inn酒店住2晚。會住華欣holiday ...

Day 2: 12點幾訓醒是但搵間餐廳食野, 非常吾掂。之後是但街邊搵間按摩,不錯。 200b 一個鐘,小費比了50b, 可以吾比,比就直接比技師。 一食完野,係街邊見到有當地人騎馬,好鬼型。 如果係個靚仔成個畫面有多好, 可惜係個老大叔。 咁馬路有馬又真係好合理, 我同隻馬sad hi, 個騎馬大叔就走埋來, 話300b行一圈, 一場來到推個朋友出去試。行行下啊叔又會小跑帶住隻馬小跑,比係動物園慢慢行好玩點。 騎了10分鐘左右就係街邊搵車去夜市。

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 21:25

Day 2: 12點幾訓醒是但搵間餐廳食野, 非常吾掂。之後是但街 ...

華欣夜市好值得去, 買衫記得講價。多數店都老實, 不過有一間後生仔賣章魚燒呃人, 480b 12粒, 好彩我冇買, 係街尾買到60b 4粒, 原隻章魚放上去,爽口好食。夜市的質素真心不錯。推薦, 章魚燒, 芒果糯米飯(有間比試食芒果的,那間個人覺得最好食), 炸雞皮, 西瓜汁, 泰式奶茶( 係海鮮檔出面啊婆整的, 好滑。一定要叫小甜)

然後哩條街出名食龍蝦,是但搵左間女老闆娘的, 買龍蝦送炒通菜。 龍蝦1500b 1kg,虎蝦買左2大隻 600b 。龍蝦一半燒一半蒜蓉,同行全部人都認同, 燒係好食好多

食完野就係夜市搵鋪頭按摩,好正。 200b 1個鐘。

總括來講, 夜市不坑值得去。

wcpcelia    發表於 19-7-12 10:43

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 21:30

華欣夜市好值得去, 買衫記得講價。多數店都老實, 不過有一間 ...

去完夜市便番酒店, 街邊搵車200b。酒店有個sky bar, 男人吾比著背心, t恤就冇問題。個sky bar 好靚, 圖係夜景相。
sky bar 有個玻璃橋, 直望到地下。 記得要換鞋套先踩。 吹下水, 到11點幾快關門就走了。 然後淘寶訂船飛。

Day 3: 10點幾起身check out,寄放行理就去水上樂園, 水上樂園不錯,人不多,水也干淨。 夠玩大半日。 2點幾就call 車去碼頭, 坐船去芭提雅。 船遲左一個鐘先開, 船程2小時, 好平穩,去到芭提雅已經7點幾了。 係碼頭call 車去酒店。

各位有興趣我再分享。

複式洋房

puizhe 發表於 19-7-10 21:30

夜市好值得去, 買衫記得講價。多數店都老實, 不過有一間後生 ...

華欣200b按摩可以给我詳細資料嗎?

大宅

Maggiehomui 發表於 19-7-10 21:50
華欣200b按摩可以给我詳細資料嗎?

個到太多了, 我都忘了。搵啊姐級同熱情的感覺會冇咁易中伏。 想做2個鐘就先同佢講按1小時, 如果勁就同佢講改按2小時。 小費直接比技師

複式洋房

puizhe 發表於 19-7-10 21:55

個到太多了, 我都忘了。搵啊姐級同熱情的感覺會冇咁易中伏。 ...

請問地點是⋯⋯?

大宅

Maggiehomui 發表於 19-7-10 22:32
請問地點是⋯⋯?

google map 就真係叫華欣夜市, 日日都開的。 我係是但搵一間的。

複式洋房

puizhe 發表於 19-7-10 22:33

google map 就真係叫華欣夜市, 日日都開的。 我係是但搵一間 ...

收到⋯thank you

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 21:36

去完夜市便番酒店, 街邊搵車200b。酒店有個sky bar, 男人吾 ...

有jm問我芭提雅包車資料,post資料在此。 司機有2位, 哩一位係碼頭call車時, 佢自已介紹自已, 包車200b 一個鐘。 英文都不錯。忘記係 5人車定7人車, 你地最好問下坐到幾多個。 我知佢有做機場接送。

wcpcelia    發表於 19-7-12 10:43

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 23:20
有jm問我芭提雅包車資料,post資料在此。 司機有2位, 哩一位係碼頭call車時, 佢自已介紹自已, 包車200b 一 ...

哩一位芭提雅司機是上面那位司機的朋友, 我5點搵上面位司機立即要車, 佢話佢吾得閒係機場回來中,話比個朋友take care 我 , 我又夠膽死話ok, 你地吾好學我

不過哩位司機完來係好野。 佢10分鐘後就到左接我, 一望7人車, 又新又干淨。 司機英文都不錯, 而且我覺得佢好老實。

大宅

puizhe 發表於 19-7-10 23:37
哩一位芭提雅司機是上面那位司機的朋友, 我5點搵上面位司機立即要車, 佢話佢吾得閒係機場回來中,話比個朋 ...

點解話佢老實, 事源我夜晚去朱古力工廠食甜品, 架車經過朱古力工廠但佢吾停, 咁我就好驚佢想點。 咁我問佢朱古力工廠吾係哩度咩, 做咩吾停。 佢立即停係路邊, 同我解釋話哩間係新開的,冇咁靚 ,仲搵埋相比我證明冇講大話, 等我點頭先敢開車。 冇計啦, 人在異地係敏感點

到最後番酒店途中,我話要拎佢卡片,包車再搵佢, 佢死吾都吾比卡片我, 佢話我本身係佢朋友的客人, 佢吾可以搶朋友的客。 咁我話,我上網推薦你,佢話no, 推薦佢朋友,佢朋友對自已好好。 不過大哥, 我有你電話啊

大宅

去完夜市便番酒店, 街邊搵車200b。酒店有個sky bar, 男人吾 ...

check in 完去姐蓮芒果糯米飯隔離個個食堂食飯, 入面有好多間野食, 不過一般般。 蝦同豬手,炒通菜都ok, 但不是出色, 不用等登來食。 食完之後去買姐蓮芒果糯米飯, 網上話芭提雅最好食的芒果糯米飯, 都ok既, 但感覺華欣夜市隨便買的2間都好食過佢。 感覺姐蓮名大過於實。

食完飯都10點了, 係酒店樓下求其搵間按摩店, 200b, 1小時。 一般般啦。

大宅

puizhe 發表於 19-7-11 00:35
check in 完去姐蓮芒果糯米飯隔離個個食堂食飯, 入面有好多間野食, 不過一般般。 蝦同豬手,炒通菜都ok, 但 ...

Day 4: 訓到11點先起身, 隻佬指名一定要食海南雞飯, 就去左big c extra 附近間海南雞。 哩間係上次泰國朋友介紹的, 60b一個海南雞飯包湯, 個油飯就一般般, 但d雞就好食到, 好滑好有雞味 。 見到隔離檯有叫炒飯, 朋友們都係炒飯控, 就叫左一個炒飯, 一試不得了, 好食到飛起。 炒飯干身夠鍋氣, 調味非常好。 食完野就行去big c extra 買手信。 買完手信放底係酒店, 4點幾就搭車去海鮮市場。 估吾到海鮮市場超多同胞。 海鮮市場除左龍蝦外, 基本上價錢牌都係代表kg.

大宅

puizhe 發表於 19-7-11 00:44
Day 4: 訓到11點先起身, 隻佬指名一定要食海南雞飯, 就去左big c extra 附近間海南雞。 哩間係上次泰國 ...

行完一圈, 買左

1. 睇落死左吾係好耐的龍蝦一隻,1300b, around 1kg 左右。

2. 活青口, 1kg 50b,即係13蚊港紙1kg,平到, 加工費仲貴過材料

3. 扇貝, 300b左右, 泰國人會拆淨肉來炒, 多買點也不怕

4. 魷魚1隻 60b

5. 血蛤1kg,200b 左右, 好鬼難食

6. 大頭蝦1kg 300b

7. 膏蝦 300b,3細隻

搵左間加工的店, 點煮有圖有中文。
上面海鮮加工同飲品共980b。 4個人係海鮮市場大概用左4千幾b 。 題外話, 煮海鮮都係覺得廣東人比覺識煮。

食完海鮮又番酒店附近按摩, 今次好差。

大宅

puizhe 發表於 19-7-11 00:55

行完一圈, 買左

Day 5, 訓到12點先起身, 隻佬又要食海南雞。 去到叫左一碟淨雞80b, 炒飯2個。 好滿足。 食完係對面街搵間按摩店按, 今次哩間掂, 150b 1小時。 按完比左枝水我。

又想去食海鮮同去朱古力工廠, call 3程車要成1千2。 決定包車, 200b包一個鐘, 我包5小時都係1千b. 今日又落下雨, 冇得坐露天位, 冇日落睇。 但食物真係正到爆, 食材好新鮮。 推薦:
1. 燒大頭蝦, 超級大隻。 大頭蝦真係買大的好。 啖啖肉, 蝦頭好多膏。 900b 1kg。

2. 生蟹, 我覺得好食過醬油蟹, 200b

3. 椰奶湯, 好飲過東陰功, 食完再打包一個湯走

價錢大概3400b, 4個人。

食完海鮮去朱古力工廠, 圖中2個甜品都好好食。 建議中午來。 夜晚冇景睇。

大宅

puizhe 發表於 19-7-11 01:15
Day 5, 訓到12點先起身, 隻佬又要食海南雞。 去到叫左一碟淨雞80b, 炒飯2個。 好滿足。 食完係對面街搵 ...

食完甜品, 包車司機車我地去炳嫂到買出海plan同book車到去機場。估吾到我用中文講炳嫂, 個司機識

book車就1500b 7人車。book完先醒起, 點解吾直接問哩個包車司機幾錢。。。。

跳島價錢2000b 好貴,淘寶包一樣的先
200幾人仔,平差不多一半, 雖然之前都係book炳嫂, 但諗諗下都係搵淘寶。 淘寶夜晚11點都仲買明天的跳島plan。

大宅

puizhe 發表於 19-7-11 01:31

食完甜品, 包車司機車我地去炳嫂到買出海plan同book車到去機 ...

Day 6, 8點係酒店樓下等車送去碼頭。 但今日竟然落超大雨, 有2樣活動都冇得玩, 而且太大風隻船好chock , 旅行團就比我地玩多次水上電單車補數。 番到酒店4點了。 跳島值得去, 但記得睇天氣決定。 夜晚去了周未夜市, d野食好食同好平, 好多本地人去, 值得一去。 打底背心, 29b 一件平過淘寶 去完夜市, call車番酒店。再去按摩, 哩間也可以。

Day 7, 11點上車出發去機場。

男爵府

我8月又係plan左華欣坐船去芭提雅, 但好擔心船冇開,想問下係未即埸買當日船票? 會吾會好full? 幾錢一位?

大宅

yintung100 發表於 19-7-12 13:52
我8月又係plan左華欣坐船去芭提雅, 但好擔心船冇開,想問下係未即埸買當日船票? 會吾會好full? 幾錢一位?
...

每日一班船, 我係早一日買

首頁

尾頁

跳至