自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

樓主唔好再縱佢地。。。點解咁委屈自己

大宅

carly.c 發表於 19-7-11 11:39
家庭群組係我媽兄弟姊妹同佢地家庭,平時噓寒問暖,曬孫曬仔女。佢兄弟曬孫相,大家個個祝福,讚。但我媽曬 ...

樓主應該係FTM ,仲俾兩份家用,你先生好偉大。我媽咪以前都重男輕女錫我哥,但佢自己唔覺,所以我不滿就出聲,到後來佢知D女先係好野。
其實樓主見細佬唔做嘢就俾兩份家用,你都有份縱容,即刻減返一份等佢地知情道唔係老奉。有問題應該幾兄弟姊妹分擔而唔係自己扛!

伯爵府

家庭群組係我媽兄弟姊妹同佢地家庭,平時噓寒問暖,曬孫曬仔女。佢兄弟曬孫相,大家個個祝福,讚。但我媽曬 ...
親戚我話之佢地啦,唔讚咪唔讚羅,no big deal.
但你細老先最大問題,29歲人乘機話陪阿媽唔做野?你阿媽竟仲讚佢孝順?佢會唔會係啃老族?諗住你比兩份家用,呢個先係核心問題。我覺得將會變成家庭糾紛

水晶宮

樓主,退組兼比一份家用算。以前我老公都做水魚,後來我做醜人出聲炸。我都退出某些家庭群組,開心好多。做好自己算。

侯爵府

樓主努力,緣份就係咁。
所以,要隨緣

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

最實際,Cut家用,心都淡

男爵府

樓主呀! u are not alone ! 有些人母, 只講自己想講既野, 根本不是事實.

我試過幾次, 為呢D野 左好耐 . 老豆, 老母無得揀, 係我前幾世作蒘太深, 今世來還比父母的.

你要服氣, 因為根本無得揀唔服.... 咁樣你會開心好多.

父母債, 係要還一生一世的

男爵府

樓主阿媽似係重男輕女,唔知你D親戚係咪都係咁。樓上嘅JM們都講得好實際,本身樓主有3個小朋友,俾兩份家用唔知道吃不吃力,不過我覺得都要為小朋友打算一下,以後教育投資都好大一筆數。而且你俾2份家用,變相助長懶人。不過老實講,你減家用你阿媽肯定會埋怨你,而唔係逼個仔去搵工。

禁止訪問

男爵府

ANNAFRIEND 發表於 19-7-11 13:02
親戚我話之佢地啦,唔讚咪唔讚羅,no big deal.
但你細老先最大問題,29歲人乘機話陪阿媽唔做野?你阿媽竟仲 ...
我讚成...為何細路唔做野要家姐出埋佢果份. 你可以唔比, 除非你環境好好, 無問題

伯爵府

sjwq 發表於 19-7-11 12:19
樓主,呢 D gP退罷啦! 起碼你媽會曬你 D仔女,我媽從來不會,曾經有一段時間我媽係家族gp不停曬內孫,一次 ...
父母不愛你,你也可不愛他們,但也要做足本份,不要招人話抦。父母偏心的確可惡,所以我們要時刻提醒自己對子女要公平,盡力給他們平等的愛。

子爵府

開心吸收勳章

回覆 carly.c 的帖子

我會暫緩俾家用, 直至佢公平對待為止
偏心明嘅, 但唔駛下下做到出哂面

珍珠宮

1. 你媽勁偏心
2. 點解親戚會唔中意你?
3.呀女派位一事,會唔會其他親戚根本唔記得所以唔提 ,而非特登唔讚你女?
4. 你主動比埋細佬份家用?

伯爵府

like_travel 發表於 19-7-11 13:14
我讚成...為何細路唔做野要家姐出埋佢果份. 你可以唔比, 除非你環境好好, 無問題
...
比着我係樓主,我只會負責我的部份,亦唔會再對娘家上心。

珍珠宮

beehoneybee 發表於 19-7-11 11:48
樓主應該知點做,不過都好唏噓,差別待遇,BK大把。

我自身家庭都係,呀媽偏心得太離譜,新抱都未有已經同我講定家產比新抱都唔會比女。ok fine,我都唔會貪你一分一毫,只係盡自己責任,但人善被人欺,人地就以為我巴結佢,對佢好別有用心。以為我貪佢野,就當正自己皇太后咁,ok fine ,你當自己皇太后都唔好當我連門口狗都不如呀!我終於忍唔住爆,疏遠佢,又喊哭喊忽,好似我欠左佢十世咁。我之前咁好蝦只係想維持有個母女關係姐,由細到大都無母愛,難道連基本ge母女關係都唔肯比我?

好明白樓主感受,我只係未退group

珍珠宮

咁你仲俾兩份家用養懶人

男爵府

回覆樓主:

唔明白的阿媽,仔女唔做野就係孝順。 我奶奶有個朋友個女就4字頭,好多年冇做野話要照顧阿媽。成日陪阿媽去飲茶。個個讚佢孝順乖女,有次我冲口而出問,唔返工何来有錢用呀。我奶奶即唔出聲。

水晶宮

camanbi 發表於 19-7-11 11:43
咁鬼大細超俾我都退啦。。。減佢家用添

X2

男爵府

樓主呀, 盡快CUT 雙份家用啦 ! 可以好COOL 同佢地講, 你自己有家庭, 只有能力比一份家用, 唔好同佢地解釋點解. 只重申, 你自己有家庭, 只有能力比一份家用!

我分享小小啦, 我媽對佢個囝最好 ! 但個囝不孝, 一毛錢都無比過我媽, 我媽入醫院都無探過佢, 但我媽話將來佢走左, 要將佢份保護分3份. 同埋將來要照顧佢個囝! 佢個囝自小家暴屋企所有人, 仲要我照顧佢? 同埋份保險係我同家姐供左廿幾年, 成萬幾蚊一年, 點解我要分比佢個囝.

我媽一樣覺得佢D 女係全天下最差的女兒, 女兒做咩都係錯.......

首頁
23456...13

尾頁

跳至