自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

原post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20802520&extra=&page=1
呢兩年又去左唔同地方旅行
突然諗起呢個post 想上來分享

印度。一個令人顛覆常理的國家
看似每樣事情都毫無秩序的
但當地人,又可以找到佢地獨有的方式,完美完成
以為危險的地方,卻又會發現當中的和諧及友善

印度男個個都發明星夢,佢哋髮型set 到好‘恆’
成日在街上chok 樣自拍,再加美圖勁執相
印度女比較低調及怕羞,鍾意行街同玩TikTok
我呢D外國女性去到印度,異常受歡迎地
時常被要求合照,試過條隊排到六、七米長
輪住話要同我selfie

我去了一個月共十個城市
每個城市都有唔同特色、語言、文化
一般對印度既印象:污糟、危險、強暴、騙子....
多數是在Delhi 一帶,及Varanasi 發生
但在東南部,又別一番景象地
有秩序、乾淨、人nice

已刪除用户

水晶宮

回覆樓主:

菲律賓最北部,1大片的原始椰林,超長而冇遊客的白色沙灘,只能在當地吃到的特色菜,旅遊節目未必看到的風土人情,這是沒當地人帶極不容易去

現在老了若再去,沒勇氣了

男爵府

回覆 gunpowder 的帖子

其實我勁愛India

反而在印度街頭,不論男女老少都會時常望我

不過佢地眼神多數都係出於好奇

我第一日去到Delhi 條馬路太多車,唔識過馬路

之後求其問咗一個印度男仔:咁多車你哋平時點過馬路?

點知佢一手拖住我,話no problem 我帶你過

然後好似啲電影情節咁拖左我過對面

順利過完就bye bye 佢自己又過番去

我個下覺得好正,其實佢地非常nice及可愛

但,亦都遇過晨早流流街邊有男人打J

我行過見到晒成個器官,即時彈開

亦遇過醉酒駕車司機,差D衝埋道閘撞車,要即時喝停佢

最普遍是買野找少錢,在Delhi 每次都發生

普遍是安全的,多數是買野搭車呃下你錢

但都要提高警覺,唔對路要即時閃

尤其是Delhi & Varanasi 較複雜地區

不過如果去東南部,基本上似去了另一個國家,有興趣先再逐個講

男爵府

回覆 spikenard 的帖子

我想去菲律賓考個潛水牌
你覺得當地人如何?

水晶宮

puresthell 發表於 19-7-12 01:10
回覆 spikenard 的帖子

你去cebu嗎?有香港人係當地開的潛水旅店,我join過1次,包住包考試
唔係好貴,不過我係跟人去所以沒資料比你

係有d地方唔安全,佢地會提醒唔好去

水晶宮

puresthell 發表於 19-7-12 00:16
原post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20802520&extra=&page=1
呢兩年又去 ...

我唔記得有冇答過原 post,見到呢個 topic 即刻諗起伊朗。

不過其實而家越嚟越多人去,大家認識多咗,都唔算好新奇。

男爵府

puresthell 發表於 19-7-12 00:57

其實我勁愛India

加圖 india ~

男爵府

spikenard 發表於 19-7-12 01:24
你去cebu嗎?有香港人係當地開的潛水旅店,我join過1次,包住包考試
唔係好貴,不過我係跟人去所以沒資料 ...

唔緊要,我去時再search 下

wcpcelia    發表於 19-7-12 11:42

大宅

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-7-12 02:03
我唔記得有冇答過原 post,見到呢個 topic 即刻諗起伊朗。

不過其實而家越嚟越多人去,大家認識多咗,都 ...

其實原post 樓主不是我
但當時大家係呢個topic 講得好開心

我自己其實對每個地方都有興趣
亦比較喜歡周圍發掘地方
唔會只去大城市

Iran 係好靚,我打算會同Iraq 一齊去
不過等過了夏天先

子爵府

回覆樓主:

支持!!
多謝分享!!

公爵府

回覆樓主:

樓主好勇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其實我勁愛India

好似睇戲咁
放下自在

大宅

puresthell 發表於 19-7-12 00:16
原post
呢兩年又去 ...

樓主好大膽喎
咁你係同朋友一齊去?

當街打j真係好恐怖

大宅

回覆 puresthell 的帖子

D相好靚,我覺得印度建築好異國風,但聽聞印度既水同食物都好污糟,去親都會水土不服又痾又嘔,關於呢方面可以分享下嗎?

子爵府

其實我勁愛India

嘩, 好浪漫 如果個男仔屬靚仔樣, 我應該會愛上佢

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Wish1388 發表於 19-7-12 09:12
回覆 puresthell 的帖子

D相好靚,我覺得印度建築好異國風,但聽聞印度既水同食物都好污糟,去親都會水土 ...

我去嗰時飲樽裝水,餐餐都喺酒店,高級餐廳食,刷牙洗面都要用樽裝水,幾日都冇問題,冇痾嘔肚痛

利申:跟團

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實我勁愛India

我都見過印度男當街打J, 仲要對住我,嗰時坐喺旅遊車入面,架車停喺度等燈位,車外面有班男仔好熱情咁揮手say hi, 點知有個hi hi下變左係咁摸自己下體,嚇到我即刻拉返窗簾

rainbowchuuu3    發表於 19-7-12 17:32

首頁
12345...15

尾頁

跳至