時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/350984/%E9%80%A3%E5%84%82%E7%89%86-%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7%94%B7%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E7%8B%82%E6%92%95memo%E7%B4%99%E8%A2%AB%E6%8D%95-%E9%81%AD%E5%8D%97%E4%BA%9E%E6%BC%A2%E6%8B%B3%E6%AF%86%E5%80%92%E5%9C%B0?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=news

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

hungng    發表於 19-7-12 12:35

珍珠宮

回覆樓主:

建議大家善用1823
殺雞何须用牛刀
揾返負責部門
盡好市民責任舉報就可以

大宅

貼嘅就冇問題
撕嘅就有?
好擔心之後食環嘅清潔員工清除呢啲嘅時候會唔會又被告?

用戶要求終止服務

男爵府

pigmummy 發表於 19-7-12 10:22
貼嘅就冇問題
撕嘅就有?
好擔心之後食環嘅清潔員工清除呢啲嘅時候會唔會又被告?

唉...又會被無限放大 ,但真係唔明,貼牆者點解又覺得自己無犯法呢? 如果撕都有罪,貼者更大罪,攬抄

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

果D假告示貼有咩好撕,
由得班人守住幅牆過世就最好!!

tibetlee13    發表於 19-7-12 11:14

子爵府

佢打爛人地部電話先告佢刑毀架

https://hk.news.yahoo.com/%E9%80 ... D%95-234300389.html

-maymay-    發表於 19-7-12 13:20

子爵府

-maymay-    發表於 19-7-12 13:20
hungng    發表於 19-7-12 12:35

翡翠宮

Maggie518 發表於 19-7-12 10:28
佢打爛人地部電話先告佢刑毀架

https://hk.news.yahoo.com/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E4%B8% ...

唔好講佢聽嘛,
等佢一世活係自己個井,
同佢D同類自HIGH!!!

google_hi    發表於 19-7-12 14:41
媽媽YAN    發表於 19-7-12 13:17

侯爵府

吾使斯啦,宜家大家都知啲memo係做假,不是居民一張一張贴上去,而是一早大量做好先掛上去,完全不代表民意嘅。係班無腦黄蓄先吾自知,仲繼續去告假自high咋

珍珠宮

畀面勳章

wing_wing912 發表於 19-7-12 10:09
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/350984/%E9%80%A3%E5%84%82%E7%89%86-%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7%94% ...

撕memo 紙係刑毀?你講真?
咁清理街招啲人犯晒法啦

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

littlecar 發表於 19-7-12 10:27
果D假告示貼有咩好撕,
由得班人守住幅牆過世就最好!!

網上呼籲人去撕都是犯法呀,雖然大家立場唔同!但我只想講比大家知唔好咁做……

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

banbanmm 發表於 19-7-12 10:36
咁清理街招啲人犯晒法啦

法律上只有食環有權力咁做,市民係無架!你地信唔信都好啦……

翡翠宮

wing_wing912 發表於 19-7-12 10:37
網上呼籲人去撕都是犯法呀,雖然大家立場唔同!但我只想講比大家知唔好咁做……
...

我地不嬲主張文明手法,
唔似守住假告示貼牆呢D野蠻粗暴行為,
佢地先係真正犯法既人!!!!!

子爵府

banbanmm 發表於 19-7-12 10:36
咁清理街招啲人犯晒法啦

斯紙果個打爛人地部電話先告佢刑毀架,睇吓新聞先啦,星島架,唔係蘋果架,想得過架

https://hk.news.yahoo.com/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E6%BC%A2%E6%92%95%E6%AF%80%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E9%80%A3%E5%84%82%E7%89%86-%E6%B6%89%E5%88%91%E6%AF%80%E8%A2%AB%E6%8D%95-234300389.html

大宅

wing_wing912 發表於 19-7-12 10:09
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/350984/%E9%80%A3%E5%84%82%E7%89%86-%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7%94% ...

樓主你應該要睇多幾個不同嘅媒體新聞呀…邢毀係因為撞跌一個28歲男人個電話呀!唔好誤導人啦……不過正常懂得思考嘅人,都應該識分析!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

wing_wing912 發表於 19-7-12 10:39
法律上只有食環有權力咁做,市民係無架!你地信唔信都好啦……

法律上都唔俾人貼啦,
果班人仲要守住真不知所謂,
做到神憎鬼厭與民為敵!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

taktakjar 發表於 19-7-12 10:26
唉...又會被無限放大 ,但真係唔明,貼牆者點解又覺得自己無犯法呢? 如果撕都有罪,貼者更大罪,攬抄:lau ...

無限放大肯定唔係你同我
見到呢單新聞班友都唔知幾自hi

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔講埋貼? 犯法喎因為一路都犯緊法,所以一早已經無視法例?

[p=24, null, left]律師黃國桐指,如果有人於公眾地方張貼告示,有機會觸犯公眾衞生及市政條例。翻查資料顯示,根據第132章 《公眾衞生及市政條例》104A.禁止未經准許而展示招貼或海報,在下列地方不得展示或張貼招貼或海報,包括私人土地,除非獲得該土地的擁有人或佔用人書面准許;政府土地,除非獲得主管當局書面准許。任何人在違反第(1)款下展示或張貼招貼或海報,即屬犯罪。

[p=24, null, left]《刑事罪行條例》第60條:罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪

[p=24, null, left]翻查資料顯示,根據法例第200章《刑事罪行條例》第60條摧毀或損壞財產,任何人無合法辯解而摧毀,或損壞屬於他人的財產,意圖摧毀或損壞該財產,或罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪。意圖藉摧毀或損壞財產以危害他人生命,或罔顧他人生命是否會因而受到危害,即屬犯罪。

補充內容 (19-7-12 11:21):
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E ... 0%E5%88%91%E8%B2%AC

男爵府

開心吸收勳章

鴨鴨比 發表於 19-7-12 10:21
建議大家善用1823
殺雞何须用牛刀
揾返負責部門

我尋晚見到我果區有人貼.有幾個人看守住.仲不停同經過的人宣傳港毒思想.
然後我企定定講左句:真不知所謂!然後就走了.
跟住我打電話1823留言:我留言地點.我的名同電話,仲有講左希望食環署的工作人員辛苦D幫我們清走哩D牛皮癬,同埋我表達我見到哩D好不安.最後講左句香港加油!辛苦工作人員.

然後今早見到已經清潔乾淨了.我尋晚唔想同哩班人沖突,因為系隧道,我得一個人唔敢輕舉妄動.如果當時有其他街坊話哩人的話我一定加入陣線.
但對方人多.我就只有講左句心聲就走了.哩次班人精明呀.在紙皮上.唔知道會唔會"收檔"的時候撤走紙皮聽日再擺過街.我聽到有個學生模樣的人話:等陣去邊度食宵夜呢?
食呀食,食懵你呀!

首頁
12345...13

尾頁

跳至