自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BBgaga 發表於 19-7-15 01:14
坐移民監都可以飛來飛去的

或者咁講....係心態上好似放低左父母咁...
特別果D..個個星期返去食飯果D

大宅

good_pig 發表於 19-7-15 01:14
咁我又唔知佢地去到外地做乜...

我想講其實唔係下下都要講移民,講都好容易咁。 我移民左先掛住香港既好,可能我喺度又住得唔開心啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrs_D 發表於 19-7-15 01:16
我想講其實唔係下下都要講移民,講都好容易咁。 我移民左先掛住香港既好,可能我喺度又住得唔開心啦
...

嫁左過去就頂硬上啦, 慢慢會習慣

水晶宮

good_pig 發表於 19-7-15 01:01
咁樣長途機..飛來飛去都幾金

加拿大有super visa for the parents who has Canadian Child, 一簽簽十年的。

good_pig    發表於 19-7-15 01:25

男爵府

其實不孝基本上係肯定的,父母在不遠遊,父母為左唔阻你前途,當然口講話冇所謂。
不過算啦,現今世代,父母連手機都比不上。

寶石宮

sako 發表於 19-7-15 01:22
其實不孝基本上係肯定的,父母在不遠遊,父母為左唔阻你前途,當然口講話冇所謂。
不過算啦,現今世代,父 ...

講真, 去到70-80歲..先比人留低咁..

如果後生D, 可能冇咁大感覺..

男爵府

good_pig 發表於 19-7-15 01:25

無論幾多歲,子女永遠都係父母心中最牽掛既人。

水晶宮

good_pig 發表於 19-7-15 01:25

無論你由九龍搬去香港島,甚至結緍搬去夫家 甚至自己搬去老人院,都會有好大感覺的。

水晶宮

sako 發表於 19-7-15 01:22
不過算啦,現今世代,父 ...

遠遊就不孝 呢個世代 90%人不孝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mrs_D 發表於 19-7-15 01:13
講真,喺香港做開文職搵兩三萬一個月(雖然都唔係好多),有幾多人甘心放下身段去做超市,餐廳廚房? 我直 ...

有冇諗過創業?

男爵府

BBgaga 發表於 19-7-15 01:44
遠遊就不孝 呢個世代 90%人不孝
梗係唔係講旅行個種遠遊啦

水晶宮

sako 發表於 19-7-15 01:55
梗係唔係講旅行個種遠遊啦

咁係咩?父母在不移民?
古代嘅民生同現代好唔同,不唔不孝的定義亦有所改變。昨天你話仔女遠行不孝,今天你唔掟仔女放洋放眼世界係落後......咁點好呢?

大宅

bosch 發表於 19-7-15 01:55
有冇諗過創業?

冇。 我冇生意頭腦。
呢度好多stay at home mom 有賣野,好似化妝品,精油,但我就冇興趣。

水晶宮

mrs_D 發表於 19-7-15 02:22
冇。 我冇生意頭腦。
呢度好多stay at home mom 有賣野,好似化妝品,精油,但我就冇興趣。
...

去搵D嘢學下 增值自己 or
揾份part time 過日晨 識朋友 操英文 攞工作經驗 賺外快 or
享受做全職媽媽 親力親為帶好孩子 與小孩一起邊學邊做容入社區 制造一個溫暖的家
加油!

大宅

BBgaga 發表於 19-7-15 02:31

去搵D嘢學下 增值自己 or

多謝你。
其實之前做過一年超市part time, 9月小朋友返全日kindergarten , 到時睇下搵工搵成點,點都搵入份part time 做住先, 再online 讀個admin course ,搵工會易d。

水晶宮

mrs_D 發表於 19-7-15 02:40
多謝你。
其實之前做過一年超市part time, 9月小朋友返全日kindergarten , 到時睇下搵工搵成點,點都搵入 ...

其實你應該慶幸而家嘅生活,作為一個女人仔最重要係家庭,不愁子女教育 不愁家庭經濟,自己湊仔之餘還有時間去發展自己無限可能,居住環境又優美 空氣又清新.....講唔完

水晶宮

mrs_D 發表於 19-7-15 02:40
多謝你。
其實之前做過一年超市part time, 9月小朋友返全日kindergarten , 到時睇下搵工搵成點,點都搵入 ...

仲有 溫提加拿大搵好工係非常著重本地經驗(除非係十分専業人仕)三大五大畢業都一樣。所以初新入社會的人,去搵工什麼也好 只求攞經驗,算是一塊踏腳石,冇咩唔見光唔敢同父母講的。

大宅

BBgaga 發表於 19-7-15 03:02
仲有 溫提加拿大搵好工係非常著重本地經驗(除非係十分専業人仕)三大五大畢業都一樣。所以初新入 ...

係呀。 我都知。所以都有搵下volunteer 做下,超市做其實時間好彈性。
多謝你鼓勵,我諗我喺香港既朋友個個都羡慕我,個女可以遠離香港。 但有苦自己知

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我2 年前跟老公移民左為左女女讀書,香港留低父母,佢哋好支持我返去。唯有多d 回港探2 老

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mrs_D 發表於 19-7-15 02:22
冇。 我冇生意頭腦。
...

唔駛要好好既生意頭腦, 但一定要有時間踏實做野, 同埋睇你有幾多錢去創業.

講真多數人只會諗住去賣野, 做代購團購果d, 呢d 勁困身, 同埋人人都做, 好難做.

我住歐洲小鎮, 花幾年學好語言都未必搵到工. 所以有人去創業, 唔算係做咩大生意, 有人少少地搵到幾餐茶錢, 有d 可以養到家. 我眼見既媽媽係先學好語言, 之後考牌做教車師傅, 開婚紗舖, 食餐廳, 開中文學校/小組, 教運動.

有興趣可以睇下你住國家既 business mama 既fb 谷, 香港果個都得. 我見d 外國人會做 life coach, 攝影, 改cv (唔知叫咩職業), 本身係護士咪去做產後看護等等...

不過老實講, 又要湊仔又要顧住生意係堅困身, 一係放低個仔俾人湊自己咪搵多d. 如果係在家工作就忙爆, 我以前半夜至做到野, 生仔前通頂做野生仔後3日要繼續工作, 去旅行都要帶住電腦隨時要做野 (鬼叫我搵得少, 又怕d 客流失).

就算做ftm 都唔好睇少自己, 你有高學歷, 理應有長遠眼光, 大學生既價值唔淨止響事業上, 唔駛覺得愧對父母. 你係屋企既boss 之一, 你管好成頭家, 將你既思維習慣傳授到小朋友身上都一樣可貴. 如你同另一jm 所講, 準備好自己, 第日都可以出擊, 我都識人係咁, 冇local exp 就由低做起, 萬事起頭難, 但總有出頭天.

首頁
12345...7

尾頁

跳至