自由報料

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

琴日去左旺角一間即配即有既樓上店,不過價錢唔係特別平,勝在即日有!

子爵府

chuchubb,

收到了,唔該晒!

大宅

配眼鏡一定要搵間好, 唔係會整傷眼, 呢間好專業. 我屋企人朋友都會去呢間. 除左驗眼師外, 重有眼科醫生添. CHARMING OPTOMETRIC CENTRE
香港中環皇后大道中33號萬邦行1908室
RM 1908, MELBOURNE PLAZA, 33 QUEEN'S ROAD CENTRAL, HK
TEL : 21047198

禁止訪問

男爵府

07年年初二被半歲的阿仔弄斷了眼鏡,有7百幾度近視及2百幾度散光的我沒眼鏡真沒辦法.買開的青玉眼鏡公司未開市,結果在家附近的配了一幅,近$700又重的玻璃鏡.結果到她開市後去配了一幅無框高質數的膠鏡拋光半框眼鏡,只係約一千元.眼鏡至今兩年仲很新.要換的話都係因為深左度數看唔清.
她也是上樓店,價錢公道,靠熟客介紹(可平一些).但因為視光師會驗眼底及青光眼,所以要花幾長時間才完成買賣.

別墅

我本身有近視同散光, 大約年幾前一次過配左2幅眼鏡, 其中1幅仲要係全視線transitions, 2幅total都係$9xx

超級版主

超級版主

原帖由 OSBELBEL 於 09-5-11 12:43 發表
我有度數700+近視, 我想要essilor/hoya
(1.67)既鏡片, 同埋要 transitions
所以佢話要over $2000 呀, 你地有無好介紹呢?

同你一樣,HOYA 1.67 單非,前2年配,$1200,transitions要2千中,所以仲考慮緊換唔換transitions,雜嘜平好多,但用開hoya,無理由downgrade

超級版主

超級版主

原帖由 Evan 於 09-5-11 12:58 發表
1.67 transition係會幾貴因為最新最薄,我check過幾間,個價間間都差吾多,1.67 transition暫時是最貴。

其實1.67都又係咁薄,我覺得真係太貴,如果係1.74就差吾多,遲d有1.74transition我都會考慮。 ...

1.74仲薄喎

大宅

回覆 2# bktcc 的文章

所以我都係諗緊, 真係好貴, 眼鏡框 $16xx
鏡片 $2xxx Total3800+

大宅

可否PM電話及地址給我.
謝謝.

原帖由 minamina 於 09-5-11 22:53 發表
07年年初二被半歲的阿仔弄斷了眼鏡,有7百幾度近視及2百幾度散光的我沒眼鏡真沒辦法.買開的青玉眼鏡公司未開市,結果在家附近的配了一幅,近$700又重的玻璃鏡.結果到她開市後去配了一幅無框高質數的膠鏡拋光半框眼鏡,只 ...

男爵府

原帖由 kimmyu 於 09-5-13 11:31 發表
謝謝.

check pm

大宅

回覆 25# minamina 的文章

可唔可以PM比我呀?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可以pm我嗎???

原帖由 minamina 於 09-5-11 22:53 發表
07年年初二被半歲的阿仔弄斷了眼鏡,有7百幾度近視及2百幾度散光的我沒眼鏡真沒辦法.買開的青玉眼鏡公司未開市,結果在家附近的配了一幅,近$700又重的玻璃鏡.結果到她開市後去配了一幅無框高質數的膠鏡拋光半框眼鏡,只 ...

男爵府

唔該..pm比我啦!
原帖由 CHUCHUBB 於 09-5-11 17:35 發表
各很mami, 已PM了 !

我想講明我配的是無近視, 所以是否平D我唔知道, 但起碼我覺得合理, 老細幾老實!

我後尾仲帶左個工人姐姐去配, 收$200 !
(因我住香港, 以為想係屋企附近配, 晤駛搭車)
點知果間眼鏡店話我工人遠 ...

別墅

Can you pls pm me the shop info? i need a new pair of glasses too.
Thanks!

伯爵府

謝謝

男爵府

原帖由 bktcc 於 09-5-12 20:22 發表

1.74仲薄喎

前個月transition呢代(好似係第五代,反應快d,薄d)最薄只得1.65,1.74好似未有,我都等緊,我都係配開1.74織維鏡。

超級版主

超級版主

原帖由 Evan 於 09-5-13 20:22 發表
前個月transition呢代(好似係第五代,反應快d,薄d)最薄只得1.65,1.74好似未有,我都等緊,我都係配開1.74織維鏡。

我既意思係1.74咪仲貴過1.67(如有的話),index越高越薄,700度左右,用1.67已夠,高index不好戴

男爵府

原帖由 bktcc 於 09-5-13 20:30 發表

高index不好戴

多謝回覆和提點。

我都吾係好識,高index米薄d,我一般揀薄d,考慮係鏡框d款可以多d.

無想過高index不好戴,因為以前用玻璃既時候係揀1.9,所以轉纖維1.74就已經覺得好厚。

d眼鏡公司無提不好戴既問題,所以我無想過,你可吾可以講多d不好戴既問題,,例如邊方面?

Thank you.

超級版主

超級版主

原帖由 Evan 於 09-5-13 20:43 發表
多謝回覆和提點。

我都吾係好識,高index米薄d,我一般揀薄d,考慮係鏡框d款可以多d.

無想過高index不好戴,因為以前用玻璃既時候係揀1.9,所以轉纖維1.74就已經覺得好厚。

d眼鏡公司無提不好戴既問題,所以我無想過,你可吾 ...

好似係色散問題,鏡片厚薄,跟瞳距,鏡架大小也有關係,你可以到www.review33.com,談天說地,search "GTR",之後會看到一個討論眼鏡的topic

首頁
12345...6

尾頁

跳至