自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 19-7-19 20:21
到真係自己遇到就唔係咁講法啦

明既, 你有道理, 我不會出聲

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

stagea 發表於 19-7-19 20:15
我真係唔明

究竟邊個影響到人?!

所以睇到O左咀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-7-19 20:22
咁佢阿媽應該同其他人講sorry

我冇留意媽媽有冇向大家say sorry,因為我根本唔需要呢句sorry都會明白。本身我都好怕嘈,但呢d情況唔知點解我又可以體諒,可能我都知教育不是一件易事,也不是一朝一夕。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

brbaby2007 發表於 19-7-19 20:29
所以睇到O左咀

係!!!
而家生活真係壓力大, 返工放工都要學習包容

翡翠宮

bonnyye 發表於 19-7-19 19:28
我相信好多人會體諒,重點係佢父母點做

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Smallraindrop 發表於 19-7-19 20:31

如果小朋友真係有問題一定包容,可惜經驗過(巴士,小巴,飛機,海外公交的香港人)都係無家教系列…

可以想象比例有幾高

翡翠宮

stagea 發表於 19-7-19 20:15
我真係唔明

究竟邊個影響到人?!

同埋為何不是在同一巴士,但有人話可能小朋友有病,有病梗係會體諒啦
咁唔比係曳嗎
覺得奇怪姐

Whitechocolate    發表於 19-7-19 23:40
good_pig    發表於 19-7-19 21:32

翡翠宮

brbaby2007 發表於 19-7-19 20:33
如果小朋友真係有問題一定包容,可惜經驗過(巴士,小巴,飛機,海外公交的香港人)都係無家教系列…

可 ...

係父母唔Stop 多,唔盡責處理和理會比較多

水晶宮

yurijm 發表於 19-7-19 18:52
如果小朋友係有病
家長好多時都會同大家講對唔住㗎
又或者盡力安撫

X2

琥珀宮

Smallraindrop 發表於 19-7-19 20:35
同埋為何不是在同一巴士,但有人話可能小朋友有病,有病梗係會體諒啦
咁唔比係曳嗎
覺得奇怪姐 ...

係...
重點係點解會話可能小朋友有病
仲要唔係一個人咁回應, 所以真係唔明

男爵府

小木偶媽咪 發表於 19-7-19 19:09
記得我個囡仲好細個時,應該兩三歲,我哋坐巴士剛好後排張凳就係一個自閉症嘅女仔,當時佢每隔2秒就好大聲 ...

支持

伯爵府

TV8 發表於 19-7-19 18:47
因為佢自閉症,如果佢影響到你我幫佢講聲對唔住,希望你包容

有時候真係唔關有無病事。我見過幾次個小朋友都好開心咁同工人或媽媽玩到癲,喪尖叫。喺超級市場見過,宜家傢俬見過。次次都係室內場合。但大人都無阻止。呢d真係好煩。我自己都係家長。如果小朋友係有特別情況我一定唔會介意。但好多家長都無咩家教叫小朋友要停。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 19-7-19 20:29
我冇留意媽媽有冇向大家say sorry,因為我根本唔需要呢句sorry都會明白。本身我都好怕嘈,但呢d情況唔知點 ...

我唔知樓主遇到乜野啦..

而家好似愈來愈多有問題的細路咁

Whitechocolate    發表於 19-7-19 23:40

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 19-7-19 20:27
明既, 你有道理, 我不會出聲

都係上黎講下咁囉, 唔會響巴士同佢開波.

香港人燥底真係有原因的

Whitechocolate    發表於 19-7-19 23:41

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 20:47
係...
重點係點解會話可能小朋友有病
仲要唔係一個人咁回應, 所以真係唔明

咁大人發皮氣, 又可唔可以話有病....?

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 20:31
係!!!
而家生活真係壓力大, 返工放工都要學習包容

收工已經好累...
架車又可能冇位坐..
到有位坐..又驚比人話唔讓座..
之後又企..
企左成個鐘..中途又有細路大叫, 阿伯聽大陸歌, 阿嬸睇大戲..

包容得幾多...

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 21:32
咁大人發皮氣, 又可唔可以話有病....?

係呢度可以!

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 21:34
收工已經好累...
架車又可能冇位坐..
到有位坐..又驚比人話唔讓座..

圍住包容轉,做人好辛苦

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 21:34
係呢度可以!

燥狂下先..

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 21:28
都係上黎講下咁囉, 唔會響巴士同佢開波.

香港人燥底真係有原因的

唯有上來開帖呻下,放鬆下!

首頁

尾頁

跳至