自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

sharkfin 發表於 19-7-21 14:57
請問有冇人住過心齊橋近地鐵或火車附近的酒店?如果搭南海線到達難波,是否容易轉地鐡或火車到心齊橋? 因為 ...

我自己每次去大阪都住難波,行去心齋橋都好近,難波站周圍好多酒店,我覺得最方便係swissotel,係正個站上面,而且搭南海電鐵一程過大概40分鐘就到難波,周圍又多野行,包唔會盪失路,我過兩日都去,今次住Fraser,貪佢有洗衣機。

洋房

回覆樓主:

難波南海電鐵搭的士去心齋橋地鐵側的酒店,660日元,不跳表,不用拖着行李上落地鐵樓梯,我地三人,同搭地鐵差不多。

伯爵府

回覆樓主:

我剛去完大阪,住難波,南海鐵路行幾分鐘就到,去心齋橋行仲快過坐地鐵

珍珠宮

心齋橋就在南海難波站,住難波唔洗再轉地鐵去心齋橋。
我同媽媽中意住Swissotel,就在南海難波樓上,樓下高島屋,買水果,shopping。

大宅

白毛毛 發表於 19-7-21 17:45
心齋橋就在南海難波站,住難波唔洗再轉地鐵去心齋橋。
我同媽媽中意住Swissotel,就在南海難波樓上,樓下高 ...

Thank you 各位

侯爵府

Swissotel, 車站上蓋,較貴,但好方便,如果想住大D有洗衣機少少廚房工具就住Fraser, 南海電鐵對面。

象牙宮

熊熊老婆 發表於 19-7-21 15:09
如果帶住老人家跟團好啲,日本好多地鐵站好大,又冇電梯㗎!佢哋會行得好辛苦
...
見過好多次d老人家上樓梯喘曬氣。

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 19-7-21 16:07

https://www.swissotel.com/hotels/nankai-osaka/accom ...

今次去大阪訂了這間,請問附近有什麼好去處呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Moonlight819 發表於 19-7-21 19:23
今次去大阪訂了這間,請問附近有什麼好去處呢?

講唔晒,太多野行,太多野食。
酒店前面逛街購物很方便,樓下就是高島屋連通入口,高島屋的地下美食區,對面就是必逛的商店街,OIOI百貨、Uniqlo,藥妝店。從旁邊南海直直走到底就是黑門市場,或是Bic Camera也都是10幾分鐘就到了。斜對面是整棟的Loft與無印良品,買太多、逛太久還可以回飯店休息一下再繼續。
連接酒店後面的商場仲大,叫"購物中心 難波公園 ",喜歡運動有Xebio. 12月有燈海,可上google map 睇吓d相了解吓提供時間。
商店大多可退稅,但商場會收退稅手續費。

琥珀宮

sharkfin 發表於 19-7-21 14:57
請問有冇人住過心齊橋近地鐵或火車附近的酒店?如果搭南海線到達難波,是否容易轉地鐡或火車到心齊橋? 因為 ...

搭南海線轉地鐵,都行幾遠。不如南海線落車後轉的士吧

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 19-7-21 23:07
講唔晒,太多野行,太多野食。
酒店前面逛街購物很方便,樓下就是高島屋連通入口,高島屋的地下美食區,對 ...

似乎真的很方便和附近很多大型商場可行,很多謝你詳盡的描述!

水晶宮

回覆樓主:

我而家人喺難波啊。我都想book swissotel 不過冇晒位。我住緊 karaska hotel, 行去心齋橋同固力果都近。不過我發覺呢度的地鐵好多樓梯
好多路行,我帶住小朋友有時要抱,都真係幾金。你老人家都預咗要行呀。

大宅

終極熊貓 發表於 19-7-21 15:06
大「阪」心「齋」橋~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Nbs 發表於 19-7-21 23:39
我而家人喺難波啊。我都想book swissotel 不過冇晒位。我住緊 karaska hotel, 行去心齋橋同固力果都近。不 ...

唔知呢到提到的ekipedia 幫唔幫到你,其實日本在站內都加左 lifts,比以前已經好左,但就要熟路先搵到,有時要轉lift。呢個ekipedia 就可以幫到你, 咁就可以儘量避咗d 樓梯,上到地面先行。廁所位都有。

https://www.google.com.hk/amp/s/fuzonesong.com/japan-route-map/amp/

珍珠宮

回覆樓主:

住過心齋橋villa Fontaine, 行5-10分鐘到地鐵出口,包早餐,但住難波/梅田會較方便。難波red roof淡季under 1k, 包簡單早餐,近黑門市場

男爵府

Swiss hotel, 完全可喺地下通道上酒店,不用曬不用淋雨,退房時可要求bell boy運送行李到月台(酒店有秘道去車站月台)不過房就舊啲

首頁

尾頁

跳至