母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

呀女14個月了, 早晚一餐固體, 不過唔想比咁多調味料佢食, 所以無咩味, 通常佢食少少就唔食, 要喊扭食奶, 又或姐食完飯都要食奶(仲食好耐), 又咩方法令佢食固體呢, 仲有宜家佢無時無刻都要食奶有無問題呢??1歲食奶ga時間同以前幾個月ga時間一樣咁密, 訓晏覺又要食, 起身又要食, 同佢一齊沖涼見到又想食, 仲之一見到就想食, 有點累, 其實有無方法改善呢??

我又唔想停住, 不過佢無時無刻都叫奶奶有d煩, 希望有經驗ga媽媽幫幫我....

男爵府

十四個月應該只是早晚一餐奶, 和早午晚三餐固體. 或可多一至兩餐小點

你或試下在固體上花多些心思, 例如多些配搭, 有時飯, 有時粉, 有時粥, 有時包包, 有時水果.....

飯,粉,粥我會有最少兩種菜加肉, 或加蛋, ...

包包, 餅餅有時會加芝士, 或點乳酪

水果有時會mix and match, 或加cereal, 或加乳酪

如果煲湯會比湯佢飲添

我唔會加salt or sugar, 都會好好味的.

有咁多野食, 應該飲奶時間會少了的.

good luck!

大宅

好媽媽勳章

唔好意思, 講得唔清楚, 其實我都有煲湯比粉麵同水果and餅佢食, 不過佢都係食少少就要食番奶, 其實佢都算為食, 不過就算食飽左都好想食奶, 仲食好耐都唔肯走....我有時見佢飽唔比佢食就喊同發脾氣, 真係無晒佢辦法

子爵府

睇下bigbeetle分享既經驗.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2199146&extra=page%3D1

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 09-5-8 00:55 發表
唔好意思, 講得唔清楚, 其實我都有煲湯比粉麵同水果and餅佢食, 不過佢都係食少少就要食番奶, 其實佢都算為食, 不過就算食飽左都好想食奶, 仲食好耐都唔肯走....我有時見佢飽唔比佢食就喊同發脾氣, 真係無晒佢辦法 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊