想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

努力左兩年, 都未試過懷孕... 雖然家人無問我, 但係同事因太CLOSE就成日問我仲未生的原因...

到我安排去睇不育, 佢地就開始話仲乜要咁晒錢去睇專科... 仲要成日問問問... 真係覺得好煩, 未做IVF都已經問, 我相信到時做完實又問我BINGO唔BINGO... 好大壓力...

男爵府

呢個問題好多人想知, 但壓力一般來自自已, 放開d啦
原帖由 wilydia 於 7-5-2009 17:50 發表
努力左兩年, 都未試過懷孕... 雖然家人無問我, 但係同事因太CLOSE就成日問我仲未生的原因...

到我安排去睇不育, 佢地就開始話仲乜要咁晒錢去睇專科... 仲要成日問問問... 真係覺得好煩, 未做IVF都已經問, 我相信到 ...

男爵府

我試過對外宣稱吾鍾意細路, (在公司)
所以好多人都當我吾想要.
免除被"問侯"的麻煩......
呢D野(真心聲)費事同同事講, 吾想一傳十, 十傳百......
你可吾可以開始發放一D類似"吾再想呢個問題啦"的假消息呢?
雖然是講大話, 但係都只係為求自保而已 !
太多人問, 壓力大, 也影響成功機會 !!!

複式洋房

但我一請假, 攞SICK LEAVE同事又會問你做D乜呀? 去邊呀果D... 所以好難逃...
我上次比佢地問到我炆炆地, 我咪話:你地有晒仔女當然唔明我呢個問題啦, 我都唔想洗咁多錢做療程, 可以揀, 我都想自然有B.

複式洋房

我都係一樣, 好大壓力, 個個都叫我放鬆, 講就容易...

男爵府

咁之後佢地有咩反應? 點答你呢?

原帖由 wilydia 於 09-5-7 18:12 發表
我上次比佢地問到我炆炆地, 我咪話:你地有晒仔女當然唔明我呢個問題啦, 我都唔想洗咁多錢做療程, 可以揀, 我都想自然有B. ...

男爵府

畀面勳章

wilydia
我個女都係努力左足足二年先有....我記得我初時頭半年唔成功我都無咩....之後到9個月都唔得我就開始睇醫生照左輸卵管睇下有無塞...食排卵藥....之後再叫老公去驗丁丁....再之後去睇中醫...求神啦....問卜啦....做晒所有既野都係無....一個月一個月咁失敗...6299...家人都有問我.....同事就更加唔駛講啦...朝見口晚見面....我選擇面對...我只會答上天未派到俾我....所以我無囉(呢個係我真心諗....未到時機所以唔派俾我住....我會諗唔俾我重好過俾左我又要收返)....後來經一個朋友介紹去問塔羅牌...答案係要我做完功課時...按住肚make a wish...話佢知你已經準備好佢既來臨...塔羅話我一直都無做呢樣野....心想有係唔可以要行動話佢知你歡迎佢....聽落好好笑...但我真係咁做....個個月就有左亞女....同埋我係信天意既人....我明白如果整定我係唔會有仔女....我用幾多錢...睇幾多名醫...自己幾辛苦都係唔會有.....所以我會鬆容面對

我亦明白要你做到係一件難事...但我係你...我會選擇唔話俾同事知做ivf....會令自己少d壓力....同事問到...我只會答佢地一句隨緣

珍珠宮

環保接龍勳章

我最近都比同事問到煩,而家索性答佢地"我就離婚喇!唔好再問"

男爵府

呢個答案幾頂癮, 我鍾意!

原帖由 yubiwa310 於 09-5-7 20:43 發表
我最近都比同事問到煩,而家索性答佢地"我就離婚喇!唔好再問"

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 yubiwa310 於 09-5-7 20:43 發表

你真搞鬼

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 wilydia 於 09-5-7 17:50 發表

到我安排去睇不育, 佢地就開始話仲乜要咁晒錢去睇專科... 仲要成日問問問... 真係覺得好煩, 未做IVF都已經問, 我相信到 ...

其實有d 事實你可以選擇性唔講, 你可以話做婦科檢查之類果 d.

子爵府

平日普通同事/親戚一問我, 我就答"生唔出, 冇得生喎~"
個D 8卦公同8卦婆, 立即收聲~~ 雖然呢個係事實, 因為我努力左4年都冇, 但當即刻就答個甘既答案, 反而冇人信~
好CLOSE既同事, 我有講自己做IVF架~ 佢地有時都話我太緊張, 放鬆D就得~ 不過大部份時間, 亦因為佢地體諒我做緊treatment, 我放假佢地都唔會有野講, 好明白, 仲好多工作都會幫我, 爬高爬低唔使我~ 拎重野都會幫我拎, 當正我有左~ 我反而好唔好意思... 因為4年都仍然冇...

珍珠宮

環保接龍勳章

唔知點解,我自己覺得成日問黎問去個的人,都唔係好熟既
(熟個的人真係好少日問夜問)

之前,我會答呢的人話"隨緣"...但最近, 有的同事就同我講"吃xx咁多好長胎" (心答佢 "真係patpat生係頭度...無端端長咩胎啊 ?")
另一個就大大聲聲咁亂吹 我有佐, 攪到係咁比人問我係咪有佐..都痴線既 。

所以,我先會學精佐 ,要咁答人 。

如果真係同我好熟既,我係唔會計較佢地關心我。但成日問個的都係唔熟既 ,只係8掛居多。激鬼氣 !

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我都覺得要選擇性唔講真話,因為好多時佢地都係八卦居多,加上,都未成事,講左做甚麼療程,失敗左又有好大壓力。
或者你下次同佢地講,「生到咪生囉!」我估佢地會收聲的。

原帖由 yubiwa310 於 09-5-7 21:17 發表
唔知點解,我自己覺得成日問黎問去個的人,都唔係好熟既
(熟個的人真係好少日問夜問)

之前,我會答呢的人話"隨緣"...但最近, 有的同事就同我講"吃xx咁多好長胎" (心答佢 "真係patpat生係頭度...無端端長咩胎啊 ?")
另 ...

男爵府

我有時鍾意扮小丑, sick leave 完又好, 出去上course 都好, D人問我做咩, 我都係話"去左加勒比海, 好鬼正!" 次次我都係咁答. :;pppp:

洋房

我都努力咗年幾喇
平時比老公嗰邊啲屋企人喺咁追問幾時生bb
我只會問佢哋: 你幫我養呀 ? 我未玩夠喎:;pppp:
但係個心會諗: 大佬, 有得生我唔想生咩, 但係未有就未有架啦
佢哋又點會明我哋諗乜丫

男爵府

我都搞左4年幾旦都無隻 , 面對d人問呢個話題 , 我都會嬉皮笑臉咁答 "生唔出" / "我都唔鍾意細路既" .
有個都係試左幾年而bingo左既朋友問我 : "點呀 , 幾時諗住整返件呀 ?" , 我有d燥咁話 : "你都唔係唔知我唔係唔想有咖啦 , 第二d人唔明唧 , 你點會唔知丫 ? 生唔出都無辦法咖 !"
不過係好熟既朋友面前一講呢個topic , 我d眼淚就會忍唔住流出黎咖喇 !

男爵府

我都搞左4年幾旦都無隻 , 面對d人問呢個話題 , 我都會嬉皮笑臉咁答 "生唔出" / "我都唔鍾意細路既" .
有個都係試左幾年而bingo左既朋友問我 : "點呀 , 幾時諗住整返件呀 ?" , 我有d燥咁話 : "你都唔係唔知我唔係唔想有咖啦 , 第二d人唔明唧 , 你點會唔知丫 ? 生唔出都無辦法咖 !"
不過係好熟既朋友面前一講呢個topic , 我d眼淚就會忍唔住流出黎咖喇 !

大宅

係呀,我都覺得係,駛乜同佢地講真話,當然真係好friend既例外啦,咪話順其自然咪算囉,再要追問既咪話,"d野上天整定架,唔係點會有d人想要又冇,有d人唔想要又唔知點解都會有左,你冇睇新聞既咩?大把有得講啦!"

唔好因為d人問咁多而有壓力呀,咪仲會搞到好難有,自己既事自己最清楚嘛,個d人咁八卦咪鬼理佢啦,唔駛真心對佢地喎

複式洋房

原帖由 gogogo~ 於 09-5-8 13:56 發表
有個都係試左幾年而bingo左既朋友問我 : "點呀 , 幾時諗住整返件呀 ?" , 我有d燥咁話 : "你都唔係唔知我唔係唔想 ...

我都覺得.... 唯有人地問, 我咪話"我都想生呀~"(笑笑口)咁咁樣回應囉~ THANK YOU你~

首頁

尾頁

跳至