時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日全城陷入恐慌中,成日都不停收到堅料,堅到白衣人就黎屠城咁,我承認我自己有被嚇到,不停催我老公快啲返屋企,我老公被我講到煩,跟住問返我,你有冇睇下究竟邊度黎既消息?朋友既朋友?識既人?曾經做警察既朋友?咁有邊個真係親眼見到?有冇片?相?等我真正冷靜落黎,睇番d信息,竟然發現好多都係來自連登!我唔知仲信唔信得落,感覺係有人利用全香港人既恐慌去製造輿論,我真係好蠢竟然相信佢地真係會見人就殺...

hungng    發表於 19-7-22 23:13

子爵府

我都有咁諗過

伯爵府

ngaiiii 發表於 19-7-22 22:46
今日全城陷入恐慌中,成日都不停收到堅料,堅到白衣人就黎屠城咁,我承認我自己有被嚇到,不停催我老公快啲 ...
冷靜,唔好信連登,睇得多唔精神分裂,有暴力傾向。

收到信息自己分析下信唔信得過囉。

我覺得Yoho Mall 收早唔係擔心白衣人,反而係擔心黃屍,新城市翻版,新地怕左佢地。

黑社會盜亦有道,呢班黃屍? 大家明啦~

hungng    發表於 19-7-22 23:14

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

見到呢啲,又有無覺得俾人呃左幾滴眼淚

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

龍鳳媽

琥珀宮

今日全城陷入恐慌中,成日都不停收到堅料,堅到白衣人就黎屠城咁,我承認我自己有被嚇到,不停催我老公快啲 ...

剛才whtapp gp都係咁傳msg黎,好鬼煩,全部即刻del

琥珀宮

其實連新聞都唔可信嘅時候,仲睇咩鬼whtapp

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我冇信過

水晶宮

謠言太多!志在令香港大混亂

男爵府

mandy952 發表於 19-7-22 22:54
剛才whtapp gp都係咁傳msg黎,好鬼煩,全部即刻del

我都收到勁多msg
一個都冇轉發回覆
我真的唔怕囉
學某jm講
未見過黑社會臨做野前會傳哂俾所有人知囉

別墅

siulili 發表於 19-7-22 22:51
冷靜,唔好信連登,睇得多唔精神分裂,有暴力傾向。

收到信息自己分析下信唔信得過囉。

當你一起身就收到親朋好友幾百條msg不斷好善意咁去提醒你注意安全,又諗到前一晚發生既事,果一刻好難冷靜落黎我蠢就蠢在都唔check下啲信息真假就亂咁send比人,連佢地見人就殺都可以信,可能間接做左幫凶

伯爵府

arale1668 發表於 19-7-22 22:52
受驚的媽媽又係黃屍粒 梅

真相永遠越辯越明, 讓時間去證明一切。

侯爵府

圖2個女人響新聞入面好激動, over左。

珍珠宮

畀面勳章

siulili 發表於 19-7-22 23:11
受驚的媽媽又係黃屍粒 梅

真相永遠越辯越明, 讓時間去證明一切。

係係
最近我都經常說
時間會見證一切
話唔未完
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

jimliu713 發表於 19-7-22 23:12
圖2個女人響新聞入面好激動, over左。

係,台戲過左火
睇時都諗會唔會係另一位
香港媽媽

所以認真便輸了
龍鳳媽

伯爵府

ngaiiii 發表於 19-7-22 23:07
當你一起身就收到親朋好友幾百條msg不斷好善意咁去提醒你注意安全,又諗到前一晚發生既事,果一刻好難冷靜 ...
我有個c9 朋友又係乜鬼都spam, 有次我問佢內容,佢就ee yor yor答唔出, 話c9 無咩做咪有嘢就send 叫我唔好take it serious. 我話我expected 你睇過d嘢係有用有意義先sharing, 唔係垃圾亂寫嘅都share. 佢就老羞成怒話咁以後唔send 俾我,唔使我嘥時間睇, 我即刻安樂哂,無左呢d無謂嘢。

大宅

我都覺得係被煽動,利用,
我都在其他Post講過,在此同樓主分享一下,特別留意第6同第10,11點:

美策動「顏色革命」三部曲十二招

三部曲

1. 發動街頭運動

2. 逼迫當地領導人下台

3. 奪取政權或掌握實際管治權

十二招

1. 派出中情局人員,以商人、留學生、旅客、義工等身份進入、滲透目標國家或地區

2. 以人道或推動當地民主為名設立非政府組織(NGO),招攬「崇尚理想和自由者」

3. 以賄賂或威迫等方法收買、控制一些政客、記者、學者、軍人等

4. 以金錢收買當地工會勢力

5. 為「革命」創作出一種象徵顏色和鮮明口號

6. 以不同的社會議題發動「革命」,不需找證據,只需找到發難藉口

7. 以英語寫上抗議標語,好讓美國及西方社會看得見,以便向其政府施加壓力

8. 將收買的宗教領袖、工會領袖、政客、知識分子發動起來,由他們號召對社會現狀不滿的人加入「革命」

9. 與美歐主流媒體配合,反覆宣傳「革命」是反社會不公,冀獲更多民眾支持

10. 當世界注視的時候,就製造「偽旗行動」,大量拍攝甚至偽造「革命者」被打壓慘狀,以動搖目標政府,令政府失去人民支持

11. 派出一些引發暴亂的「演員」,以武力挑釁警方,迫使警方武力鎮壓,破壞政府聲譽

12. 發動政客到美國、歐盟、聯合國陳情,令目標政府受到國際制裁

珍珠宮

Wing070605 發表於 19-7-22 22:58
我都收到勁多msg
一個都冇轉發回覆
我真的唔怕囉

係,班友仔又吾fact check 係又 sand 吾係又sand 引起恐慌

別墅

鴨鴨比 發表於 19-7-22 23:16
係,班友仔又吾fact check 係又 sand 吾係又sand 引起恐慌

對唔住

珍珠宮

ngaiiii 發表於 19-7-22 23:25
對唔住

吾緊要啦,你都係擔心c6
都係果句睇電視或者政府警方訊息最準

男爵府

呢個女人好慘,已經俾人話大肚,即係俾人話肥,張相仲要有排傳

首頁

尾頁