自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sabun 發表於 19-7-24 09:41
我女今年讀大學,我鼓勵她enjoy大學生活,如有啱嘅,開始談戀愛也是啱嘅時候,小心保護自己便可以,但我親 ...

大學都唔俾拍拖?成年人黎架啦喎!
講個事實你聽,我身邊所有讀大學都冇拍過拖嘅朋友單身到三十幾都搵唔到對象!真係三十幾都冇拍過一次拖!而且係大學畢業之後想搵都搵唔到!有可能係巧合,但呢個係事實!

侯爵府

回覆樓主:

Agree, 20歲左右要拍,假設拍兩三年散左,23,24歲仲有機會揾,
如果到28歲,身边朋友開始結婚,個個有固定男女朋友,再揾好難揾,到時急起上黍,揀唔到個好

同埋大學仲有多d時間拍,人又冇咁複雜,
出來做野識的,分分鐘是骗子也唔出奇,到時仲擔心

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

自己當年讀大學都有拍拖啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vanessamom 發表於 19-7-25 08:48
我不會鼓勵但亦不反對

係。又未需要去到鼓勵。

水晶宮

畀面勳章

讀大學拍拖都唔俾(其實成年人都唔需要父母批准
我中四就拍拖了,之後到大學拍過兩次,最後嗰次男朋友做左我C6

水晶宮

2024年龍年勳章

sabun 發表於 19-7-24 09:41
我女今年讀大學,我鼓勵她enjoy大學生活,如有啱嘅,開始談戀愛也是啱嘅時候,小心保護自己便可以,但我親 ...

中學就話啫, 都大學喇, 如果有合適的, 拍下無妨, 始終男女相處都係一門學問. 教仔女要保護自己, 尊重對方. 嘗試多D喺對方立場思考.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-7-24 23:14
我朋友就係試過俾媽咪見到credit card slip 同receipt 食飯每人要成千蚊,咩 ...
正常社交都要管,好似係個媽教壞人多啲喎

不過我都好奇每人成千蚊係食左啲咩,我人生之中食得最貴都只係出席朋友的婚宴

講開又講丫,我都係上到大學先識多左野,至少學識左咩叫做任食放題,當年小肥×下午茶任食,抵到爛,$5×,如果我當年入吳到大學,就真係成舊薯仔啦

仲有呀,我吳識化妝,護膚同打速成嫁當時,係同學教我先識,同學仲送左啲佢買錯左但岩我用嘅化妝品護膚品比我,媽見到後發是癲話我學壞又話我趕住去做雞,我心諗,你又好得去邊丫,妹一上中一你就教佢護膚仲買埋貴價護膚品比佢,仲警告我吳好偷用妹啲野(警告時仲要升左我幾巴),我大學先黎護膚咪算遲囉

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-7-24 23:16
我都等緊呢一日,我三個女唔算係醜,但等極都未有著落,而家睇返轉頭,都係自己衰,幫兩個大女揀左間女校 ...
放心啦,我讀大學時朋友教我化妝,先至醜小鴨變天鵝,要珍惜未變天鵝嘅時間,睇真啲身邊啲男點對你,當佢地變天鵝,啲男會勁擦你鞋,再點想做緊醜小鴨時佢地點對你,到時你女自然識簡

我係醜女都有著落,你啲女吳醜,第時實比我更加有著落,我都變到天鵝,你啲女到時變天鵝公主啦,吳洗驚

民房

水晶宮

Angel_Rose 發表於 19-7-25 09:44
放心啦,我讀大學時朋友教我化妝,先至醜小鴨變天鵝,要珍惜未變天鵝嘅時間,睇真啲身邊啲男點對你,當佢地變天 ...

希望唔好攝灶拿啦

大宅

sabun 發表於 19-7-24 10:46
呢方面我OK的,我份人只對健康、病痛至擔心

你開通就最好不過

外國人思想比較開放,我有女的都會擔心。始终在遠方。

其實心智成熟好緊要。
我見過自己朋友,有些朋友的仔女,太投入感情,hurt 過一次,吾敢再談戀愛。

有些成績大跌,有個退學,有個辭職,最麻煩有些從此吾结婚。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至