時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

受到警告
https://www.facebook.com/watch/?v=2324840660963857

警察通例
第20章 警署與各科組日常處理的事務
02/08 20-03 在市民要求下披露身分

在不損害行動效率的情況下,人員於行使其法定權力時,在市民要求下應披 露足以辨別其身分的個人資料。人員按要求表明身分後,應最低限度透露以下資料:
警員、警長、交通督導員及
高級交通督導員

警署警長 及以上職級
職級及警務處職員編號
職級及姓氏

片入面個C9無啦啦落街俾個所謂阿SIR大聲恐 個阿SIR態度極惡劣 唔知仲以為見到重犯

之後又話唔需要出示委任證但你又要求市民出示身份證?有無搞錯呀你 咁係咪淘寶買件制服當自己警察呀

仲有片入邊條友好似係督察 基本嘢仲未識?學堂無教?

大宅

警犬凈係識兇人之馬

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

真係唔好意思,我較蠢,睇完你的文字唔係好明,係你認知佢哋係冒充抑或真警察

子爵府

唔明點解咁驚出示委任證
你唔出示委任證我點知你係咪真警察

伯爵府

小職員 發表於 19-7-28 10:25
警犬凈係識兇人之馬

留言呢句講得好

真係你咩態度 人咩態度對你 唔好怨人 香港警察出示委任證真係咁難?

大宅

警察真係幫唔落手

伯爵府

in.carry 發表於 19-7-28 10:27
真係唔好意思,我較蠢,睇完你的文字唔係好明,係你認知佢哋係冒充抑或真警察
...
你唔係蠢成咁呀,警察行使警權要求市民出示身份證,咁市民要求警察出示返委任證證明身份好合理啫,警例亦有寫明

子爵府

...
咪就係唔出示委任證, 唔知真定假lor
淨係著警察制服就係? 淘寶訂都有啦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

...
係冇委任證之下
佢唔可以話自己係真警察
如果唔係著件警服cosplay警察都可以抄人牌啦
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

其實我覺得個警察沒禮貌先,
如果女仕係我我都會有這不開心的反應

大宅

小源 發表於 19-7-28 10:18
https://www.facebook.com/watch/?v=2324840660963857

警察通例

真係好惡,唔知以為犯左咩事,要咁樣兇人,啲警察當哂全港市民是仇人咁

大宅

呢d情況我係咪可以叫佢上司出黎見我?
我要投訴佢態度差劣

伯爵府

jiji2 發表於 19-7-28 10:27
唔明點解咁驚出示委任證
你唔出示委任證我點知你係咪真警察
我都唔明點解 你話D出來示威暴徒你恐人仲理解到 但你係人地住宅樓下大聲嘈普通市民做乜啫?
到市民叫你出示委任證又話唔洗究竟係警察定公安呀

男爵府

我齋估

唔識人做警隊,但其實佢地自己入面係咪都有個「仇警」組 /「黑色勢力」/ 「督背脊聯盟」,知道邊個同市民「合作」就會分化佢為「暴徒」,所以無人願意出示委任證,個個都督住自己個鼻就話自己係警察?

=====以下資料不能確認,請自行分析=====

之前都見過有位軍裝係佔中時分咗枝水俾示威者,有網民表示該名警員至今都未有進升........

子爵府

小源 發表於 19-7-28 10:28
留言呢句講得好

真係你咩態度 人咩態度對你 唔好怨人 香港警察出示委任證真係咁難?

呢排d 黑衣點對警察大家有目共睹。同埋d 泛民成日搵d 臨時演員扮c9,扮無辜市民。。。咁扮埋警察都係好合理既

珍珠宮

一落街俾人當嫌疑犯咁兇,無禮貌到咁,都好難要人respect佢,以為著住警服就系警察可以大曬咩。去淘寶整返件系咪可以出街扮警察,亂抄人牌啊?出示委任證真系咁難咩

男爵府

個警察好無禮貌,有禮貌D問人哋就自然會合作啲

大宅

小源 發表於 19-7-28 10:28
留言呢句講得好

佢哋淨係識保護黑社會,咁唔見得光咪唔敢出示委任證囉。
呢度好多人都話行得正企得正怕咩。但係出示張委任證都咁難,真係唔知班警犬有幾見得光

jiji2    發表於 19-7-28 10:47

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小源 發表於 19-7-28 10:31
你唔係蠢成咁呀,警察行使警權要求市民出示身份證,咁市民要求警察出示返委任證證明身份好合理啫,警例亦有 ...

寫得好

在不損害行動嘅 效率 情況 下, 應該係要出示委任證

唔使 等嗰啲無知嘅人, 成日都喺度講,任何時候都可以要求警員嘅委任證
總有離別的時候

子爵府

呢啲咪真香港警察囉,聲大大,一句唔埋就話要警告你,再唔係就告你阻差辦公;
同上個月被人影住,問極都一句聲都唔出嘅,仲冇面部表情嘅個隊差人天淵之别。

首頁

尾頁

跳至