自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我之前去覺得巴黎人好nice架喎,反而英國就差啲

伯爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 00:48
平均曰價hk1800.

唔知你住邊間Novotel, 如果市中心近地鐵站嘅HKD1800 一晚暑假旺季黎講就係好平,景觀差都無可厚非,除非你話嘈到瞓唔着,你可以試吓同酒店要求換房,不過如果間酒店fully book你都要接受,一係同酒店講加錢upgrade去第二間房

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bradbubu 發表於 19-7-30 00:50
我之前去覺得巴黎人好nice架喎,反而英國就差啲

我去英國都冇乜嘢咁

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-29 13:46
現身處巴黎,強烈感受到對華人不禮貌,待遇比白人差,昨天哭了。
1)我們付hkd2000多一晚住 novotel, 安排 ...
唔關中唔中國人事,我覺得係唔中意人講英文。我有個fd唔係中國人,但識講法文。佢去完講返,話初初用英文同法國人講野唔想應你,之後開始用法文講,個個都好nice

珍珠宮

chowyikwan 發表於 19-7-30 00:47
其他歐洲人行埋去拍照後便走了,不用付錢。

咁你覺得佢老遠跑去巴黎扮"肥仔金"純粹娛樂大家? 不可能咁天真吧?!

我過去(暑假WH)嘅經驗係唔會招呼咁多亞裔, 同胞傾聊更是大忌, 除非洋老闆/經理請我就係招待同胞。因為我老板/上司唔明中文/ASIAN, 感覺就係係益自己人, 但偏偏亞洲同胞習性就係"故鄉遇鄉親"......文化差異才是問題, 佢係工作中。

珍珠宮

gzilla 發表於 19-7-30 00:53
唔知你住邊間Novotel, 如果市中心近地鐵站嘅HKD1800 一晚暑假旺季黎講就係好平,景觀差都無可厚非,除非你 ...

我都係咁諗, 凡近火車站/機塲, 目標都係俾短住客/收WALK IN, 唔會平價。

珍珠宮

tashalammm 發表於 19-7-30 01:03
唔關中唔中國人事,我覺得係唔中意人講英文。我有個fd唔係中國人,但識講法文。佢去完講返,話初初用英文同 ...

呢樣老一輩多些, 依家後生冇咁明顯。

我覺得去外國學兩句當地見面客套語係應該的, GOOGLE TRANSLATE 咁方便。老外講聲"你好"係中國都得好多人歡心啦。

大宅

good_pig 發表於 19-7-30 00:56
我去英國都冇乜嘢咁

me too. i went to london last year. i felt comfortable there.

大宅

brindlewin 發表於 19-7-30 01:06
我都係咁諗, 凡近火車站/機塲, 目標都係俾短住客/收WALK IN, 唔會平價。

i stay there for 3 nights. Eur 688.

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 00:45
我仔剛剛在羅浮宮玩完雀仔,突然有個男人同亞仔玩,走時問我攞錢,俾了歐元1元,佢要多d, 我俾多1歐元打發 ...

得你同仔仔兩個去?小心啲。
唔開心嘅嘢忘記去

大宅

chowyikwan 發表於 19-7-30 01:17
i stay there for 3 nights. Eur 688.

see .

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主吾好為點小事影響自己心情
好好享受愉快旅程,期待你再分享

男爵府

tashalammm 發表於 19-7-30 01:03
唔關中唔中國人事,我覺得係唔中意人講英文。我有個fd唔係中國人,但識講法文。佢去完講返,話初初用英文同 ...

所以根本係語言唔通嘅問題,唔係唔like華人,法國人既英文真係好差,新一代可能好DD,但香港人就以為係鬼佬就會點都識D英文,一開口就英文,人地可能明10%都唔知有冇,我識嘅法國醫生,學校校長呢D專業人仕都係唔識講英文嫁
我c6係華人但識法文,所以去邊D人都好nice同佢傾計,我呢D凈係識打下招呼,講下thank you嘅咁耐都未被人歧視過

大宅

回覆樓主:

我同仔現正在巴黎
一早聽聞巴黎人冷漠傲慢
黎之前已有心理準備
但黎到後又發覺啲人好friendly
可能見我一個女人仔帶住個細路啦
酒店方面我覺得係睇彩數嘅
亦聽聞黎到千祈唔好多事
所以同表演者影相,
向街玩乜我都同仔講定唔好
可能係呃人呃錢
總之人在外地都係緊慎啲好

大宅

ctsang 發表於 19-7-30 01:28
所以根本係語言唔通嘅問題,唔係唔like華人,法國人既英文真係好差,新一代可能好DD,但香港人就以為係鬼 ...

係咯。我去 burgar king 買餐,佢唔眀我英文。
佢漏俾 ckicken nugget saurce , 佢要求我俾 receipt 佢看,才俾saurce. too cheap! 唔通㧪佢包 saurce!!!

大宅

eddng 發表於 19-7-30 06:17
我同仔現正在巴黎
一早聽聞巴黎人冷漠傲慢
黎之前已有心理準備

羅浮宮裏面有好多雀仔,我亞仔自己同雀仔玩,個位外國人走前僚我亞仔玩。我們走時,竟然晤俾我們走,要我們付錢俾佢。真係明屈。

珍珠宮

chowyikwan 發表於 19-7-30 01:19
see .
明白。

我嘅意思係, 呢啲車站/機場的酒店, 目標係方便接駁客, 1-2天。

三天啫, 算了吧, 糾纏下去影響心情。

珍珠宮

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:42
羅浮宮裏面有好多雀仔,我亞仔自己同雀仔玩,個位外國人走前僚我亞仔玩。我們走時,竟然晤俾我們走,要我 ...

位外國人有無比過雀仔糧呀仔?
呢種人專係比完雀仔糧遊客,之後就要錢

brindlewin    發表於 19-7-30 11:24
brindlewin    發表於 19-7-30 11:24

珍珠宮

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:42
羅浮宮裏面有好多雀仔,我亞仔自己同雀仔玩,個位外國人走前僚我亞仔玩。我們走時,竟然晤俾我們走,要我 ...

館外吧? 個外國人講咩? 你地唔明嘅話, 就拉孩子走開,不用理佢。

我唔知你仔"同雀仔玩"係點玩, 那些雀/鴿比尖沙咀碼頭的更污糟, 尖沙咀都唔見孩子玩啦, 唔好俾電視影像ROMANTISE 咗。

象牙宮

2024年龍年勳章

chowyikwan 發表於 19-7-29 13:46
現身處巴黎,強烈感受到對華人不禮貌,待遇比白人差,昨天哭了。
1)我們付hkd2000多一晚住 novotel, 安排 ...

1→→唔清楚
2→→要俾錢

首頁
12345...7

尾頁

跳至