自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

Sharpay_leung 發表於 19-7-29 17:46
巴黎2000蚊一晚甘平?
我六月去果間要6300一晚啵!
巴黎人好nice呀~

你好疊水呀……

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

秋天與楓葉 發表於 19-7-30 11:17
位外國人有無比過雀仔糧呀仔?
呢種人專係比完雀仔糧遊客,之後就要錢
...

睇咗兩日,樓主似乎未出過國

Sharpay_leung    發表於 19-7-30 16:33
Sharpay_leung    發表於 19-7-30 16:32

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:38
係咯。我去 burgar king 買餐,佢唔眀我英文。
佢漏俾 ckicken nugget saurce , 佢要求我俾 receipt 佢看 ...

not cheap ar,係英國,好多獨立包裝嘅醬汁係要比錢架!當然你買餐免費送兩包,為防止啲人亂咁拎,問你睇收據都好正常

我有次去維也納,歐洲好多餐廳你一坐低就塞麵包比你,當然係計錢架啦!因為啲包實在係「掟死狗」,為咗容易入口,我要求咗要一小塊牛油,淨係舊牛油仔都1.3歐元

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

法國人不流自大較rude

水晶宮

brindlewin 發表於 19-7-30 01:14
呢樣老一輩多些, 依家後生冇咁明顯。

我覺得去外國學兩句當地見面客套語係應該的, GOOGLE TRANSLATE 咁方 ...

明星走埠咁
講起港人其實都會幾句日文問好、我另外再學多少少、日遊時講幾句都快d有人應、但我唔識講落去了
我就唔當係歧視既

bopomofo2405    發表於 19-7-30 13:36

禁止訪問

男爵府

brindlewin 發表於 19-7-30 01:14
呢樣老一輩多些, 依家後生冇咁明顯。

我覺得去外國學兩句當地見面客套語係應該的, GOOGLE TRANSLATE 咁方 ...
我朋友係錦講,可能每個人體驗唔同。你學一句半句咪都係溝通唔到。而家講梗係溝通唔到,d人係唔多想理你

男爵府

ctsang 發表於 19-7-30 01:28
所以根本係語言唔通嘅問題,唔係唔like華人,法國人既英文真係好差,新一代可能好DD,但香港人就以為係鬼 ...
竟然專業人士都唔識睇e生咪溝通唔到。
我估佢地係根本唔想學英文。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

stkyo 發表於 19-7-30 11:45
睇咗兩日,樓主似乎未出過國

你講中我心聲,我唔敢出聲咋。
你今日backup左未?

男爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-29 17:46
巴黎2000蚊一晚甘平?
我六月去果間要6300一晚啵!
巴黎人好nice呀~

你真係好叻好威呀,6千幾一晚

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

1. 一棟酒店,喺你間房嘅上下左右都係對住都係同一個景都唔慌好得去邊。除非1)你間房係特別d,冇上下左右自己山卡啦一忽,同埋2)證明到你上下左右都係亞洲人住。

2. 我比較想知玩乜?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-30 12:56
回覆 lovelyjimjim 的帖子

去過巴黎都應該知物價、我相信呢到好多 jm 都好有見識既 ...

依加咪讚緊你好有見識囉 不過似乎有見識到唔知仲有其他價位既酒店姐

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

其實每個人去旅行遇到嘅人嘅事都唔同,嘅然唔啱玩,下次就唔會去。

正如我去完意大利/羅馬/巴黎,都對呢幾個地方冇乜好感,所以都冇打算再去第二次。世界咁大,大把地方可去,亦有唔少地方值得翻炒再去。無謂為一D人唔高興。

good_pig    發表於 19-7-31 23:23

男爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-30 13:29
回覆 lovelyjimjim 的帖子

嘩多謝晒~呢到討論區都係大家發表下意見、交流下。借問聲你有咩平、靚、正酒店 ...

傻啦其他人自己上expedia agoda一search都知有咩唔同價位酒店選擇既除非你係文盲姐,不過就算係文盲都識去consult下旅行社既,斷估人地個答法應該唔會得六千幾晚既酒店簡掛,依度d JM又使乜我介紹呀,正如你講依度既人有見識架嘛,至於你見識廣博到唔知巴黎有二千蚊既酒店就更加唔使我介紹啦

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:42
羅浮宮裏面有好多雀仔,我亞仔自己同雀仔玩,個位外國人走前僚我亞仔玩。我們走時,竟然晤俾我們走,要我 ...

如果佢有俾啲雀粟你個仔玩,吸引啲雀仔過嚟,係要比錢㗎,佢地唔係針對你,係對所有遊客都咁做

如果你冇打算俾錢,亦都唔知道要比錢,咁溫馨提示你,聖心堂門口都有好多呢啲人,接咗雀粟就要俾錢

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實去過樓主酒店個website望過,見好多窗簾都係關咗,如果係緊張個景嘅,其實。。。

男爵府

去歐洲人地俾d咩你都唔好亂咁攞,好似餵雀仔、白鴿,巴黎鐵塔前影兔仔,全部都要收錢架。唔好下下覺得佢地針對華人,而佢地根本就係咁。至於酒店房,你所訂的房價係巴黎偏經濟,無景觀都唔奇啦⋯⋯

首頁
23456...7

尾頁

跳至