自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Aley1204 發表於 19-7-30 14:12
去歐洲人地俾d咩你都唔好亂咁攞,好似餵雀仔、白鴿,巴黎鐵塔前影兔仔,全部都要收錢架。唔好下下覺得佢地 ...

係呀,咩幸運手繩都唔可以接,我舊同事就係唔知頭唔知路,接咗,最後比左$10 歐先甩到身

我肯定佢哋唔係針對華人,因為佢哋係乜人都呃,專呃遊客

Sharpay_leung    發表於 19-7-30 16:47

大宅

Sharpay_leung 發表於 19-7-30 13:29
回覆 lovelyjimjim 的帖子

嘩多謝晒~呢到討論區都係大家發表下意見、交流下。借問聲你有咩平、靚、正酒店 ...

係呀!我個仔都無拿人任何雀宿,就假設我們囉。自己係棵樹到玩及玩雀仔,都要俾錢?神經病!某d人的假設,仲講到我唔識嘢。原來某些香港人有這些駡人特質,香港人分化一d都唔出奇!

大宅

lovelyjimjim 發表於 19-7-30 12:59
依加咪讚緊你好有見識囉 不過似乎有見識到唔知仲有其他價位既酒店姐
...

好嘈架。火車站的廢氣喉呢架!

大宅

lovelyjimjim 發表於 19-7-30 12:32
你真係好叻好威呀,6千幾一晚

係呀!你住邊間酒店?

大宅

ctsang 發表於 19-7-30 01:28
所以根本係語言唔通嘅問題,唔係唔like華人,法國人既英文真係好差,新一代可能好DD,但香港人就以為係鬼 ...

我晤識法文。唯有講英文,用 body language 表示。

伯爵府

回覆 ctsang 的帖子

佢地好堅持好自豪自己語言,唔喜歡講其他語言,我覺得,佢地都有d似俄國人,帶点高斗😅
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

brindlewin 發表於 19-7-30 01:14
呢樣老一輩多些, 依家後生冇咁明顯。

我覺得去外國學兩句當地見面客套語係應該的, GOOGLE TRANSLATE 咁方 ...

thanks. 係要學定先。

子爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 14:23
係呀!我個仔都無拿人任何雀宿,就假設我們囉。自己係棵樹到玩及玩雀仔,都要俾錢?神經病!某d人的假設, ...

扮聽唔明佢地講咩,拉住阿仔直接走得唔得?

大宅

puitan 發表於 19-7-30 15:35

亞仔唔肯走,我們走上前拉仔走。果歐洲男人追我們取錢。俾了euro 1, 又要多d. 最後 total 俾了euro2.

大宅

puitan 發表於 19-7-30 15:35

好方法。(emoji)

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:38
係咯。我去 burgar king 買餐,佢唔眀我英文。
佢漏俾 ckicken nugget saurce , 佢要求我俾 receipt 佢看 ...

就算係香港chicken nugget sauce都要一蚊盒啦,何況係歐洲,有D國家薯條唔包茄汁,要比0.5euro一包先有,而且你話佢唔明英文,佢都唔知比漏D咩你,漏咗咩味嘅汁,雞同鴨講,我記得chicken nugget有好幾隻味嘅汁,咁你又講唔明佢,佢睇單先明係咩汁都好正常喎!
有時諗野試下用多角度去諗,唔洗下下咁負面,人都開心D啦

男爵府

tashalammm 發表於 19-7-30 12:31
竟然專業人士都唔識睇e生咪溝通唔到。
我估佢地係根本唔想學英文。

係嫁 , 法文同西班牙文同意大利文比較似,所以佢地學呢兩種語言會好過英文好多

大宅

[quote]lovelyjimjim 發表於 19-7-30 13:39
傻啦其他人自己上expedia agoda一search都知有咩唔同價位酒店選擇既除非你係文盲姐,不過就算係文盲都識去 ...[/quote

我都想見識$6000幾一晚的巴黎酒店

大宅

Sharpay_leung 發表於 19-7-29 17:46
巴黎2000蚊一晚甘平?
我六月去果間要6300一晚啵!
巴黎人好nice呀~

您book 邊間?
可以參考下。

男爵府

green1apple 發表於 19-7-30 14:34
回覆 ctsang 的帖子

佢地好堅持好自豪自己語言,唔喜歡講其他語言,我覺得,佢地都有d似俄國人,帶点高斗& ...

其實我覺得有D法國人有D井底 佢地唔識其他語言,唔夠膽去其他國家旅行,有時係自卑變得過份保護自己
不過都有好多好open好nice,尤其離開咗paris, d 人正常好多nice好多,試過幾個伯伯好開心話去過上海香港旅行,好開心係咁唔知同我講咩,其實法國人自己都麻麻地去巴黎,我識有D 20幾歲女都未出過paris,因為父母唔鐘意paris喎

禁止訪問

禁止訪問

大宅

tashalammm 發表於 19-7-30 12:31
竟然專業人士都唔識睇e生咪溝通唔到。
我估佢地係根本唔想學英文。

我喺巴黎睇過醫生,不過是酒店介紹,是識說英文和看懂我吃的葯。

男爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-30 16:46
回覆 selinwong 的帖子

Park Hyatt Paris - Vendome。老公想搵安全、服務好小小既酒店,因為巴黎唔同第二 ...

你咁樣回我真係會停左一停諗下你係咪真係文盲定理解力有障礙,你應該見倒我話"除非你係”依四個字架可?你要自認仲要屈埋其他JM係文盲我都冇乎 仲有我由頭到尾都係話你好威讚緊你分享book 6k一晚既酒店姐,我真係唔明点解你調轉頭要我share 酒店喎,我又冇講過我識,你d回答咁古怪既

大宅

ctsang 發表於 19-7-30 16:11
就算係香港chicken nugget sauce都要一蚊盒啦,何況係歐洲,有D國家薯條唔包茄汁,要比0.5euro一包先有, ...

我冇要求指定 saurce, 佢個餐至少包一盒醬汁。我個仔日日都要求食 burger king. 所以,我們已經知道佢漏俾。我唔係額外要求多一包。

this message really wastes my travelling time!!!

but i have to explain you the detail on that occassion.

首頁

尾頁

跳至