自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

稅局岩岩先比個電子報稅表我填…但我只係做左1年多係呢間公司…而且最重要我係用"公積金"…而唔係強積金。

我問左4個同事同一個問題
[我想問下PFUND洗唔洗填落報稅表到?]

A同事> 我用公積金就唔洗填…你用PFUND就要填
我> 哎……PFUND咪姐係=公積金………

B同事> 下!點解你用公積金嫁…依家個個人都揀強積金你蝕哂喇
我> 哎……有得揀咪揀囉!多幾舊水真正落自己袋都好呀…

C同事> 我賺得少…唔洗填報稅表
我> ………(心諗:你做左廿年都無報稅……我無野好講)

D同事> 你第一次填報稅表嫁?你唔識字嫁咩…你睇返佢寫咩你咪填咩囉!
我> ………(心諗:我唔識字…我就連問都唔問喇)

唉…以上真人真事。其實…我做錯左D咩?
我到最後唯有打上稅局留左幾個言…等回覆。唉…

珍珠宮

ting_1215 發表於 19-7-29 14:55
稅局岩岩先比個電子報稅表我填…但我只係做左1年多係呢間公司…而且最重要我係用"公積金"…而唔係強積金。
...

呢啲問自己朋友好過!
啲同事好似蟹咁,起哂扛咁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

其實呢D問題打去稅局問最清楚...有時D同事唔識教錯咁點算

子爵府

回覆 ting_1215 的帖子

其實你使唔使自己有供款?如果唔使,咁你唔需要填

By the way, 同事C未必係玩你,有啲人真係賺得少,真係做咗十幾年嘢都未收過報稅表

珍珠宮

報税又真係唔太方便問人既

恕我直言
我諗你同事覺得你係伸手黨
自己問到税局既事又唔做
教錯咗你,你將來會罰款、有機會有法律責任
咁咪冷冷淡淡

冰封三尺非一日之寒
可能你新入職,更加深同事覺得你每事問既印象

禁止訪問

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

公司俾你果份 IR56B 已經詳細列明你既收入
如果你係公積金,即是每月唔洗扣錢,出實數,咁佢話係 basic salary, bonus, allowance 咪跟住填

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

正常人都唔會係公司問報稅既野啦
同你講多兩講咪比你知道晒
好多$100幫你做私人報稅,問錢人攪啦

大宅

回覆樓主:

可能你用google 打’公積金點報稅‘都有答案
咁私人既問題點會問同事架
問你都問返收公積金d同事啦(姐係同rank果d,你估佢同你background 八成一樣果d)
點會問一個係出強積金,一個又唔洗報稅
玩野咩

PS 唔洗報稅果個擺明耍你,我都有同事係咁。反映你公司人事唔太簡單,你唔好亂咁問野啦。盞俾人唱到全公司都知

琥珀宮

HOPEFORBB 發表於 19-7-29 17:02

其實你使唔使自己有供款?如果唔使,咁你唔需要填

部分可能係另一半冇做野,合併之後變左唔使交稅

水晶宮

唔覺得人玩你喎!
可能真係唔識答呢

琥珀宮

ting_1215 發表於 19-7-29 14:55
...

a同事答得幾攪笑,不過呢d情況最好問稅局,同埋條例應該有寫,唔使等佢覆留言

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果全部同事只答你2個字"唔知”,你會覺得感覺好d嗎? 應該不會吧。

好明顯,你班同事唔知,為左唔好咗冷漠回覆“唔知”, 所以才講多幾句嘢打圓場啫

首頁

尾頁

跳至