跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問你地係咪仲係煲粥仔比bb食 ?
肉同菜的size幾大粒呀 ?
試得咀嚼未?
我阿b食生果就識得咬, 但係食粥就直吞, 如果將肉及菜切得大粒d, 佢又嘔同吐番出黎, 點教佢咀嚼呢?

大宅

原帖由 MelodyLeung11 於 09-5-8 14:09 發表
試得咀嚼未?
我阿b食生果就識得咬, 但係食粥就直吞, 如果將肉及菜切得大粒d, 佢又嘔同吐番出黎, 點教佢咀嚼呢? ...

我個仔依家先啱啱生第八隻牙仔,我依家都仲係每日煲粥仔比佢,菜、牛肉我就會用刀啄到好細粒,而瘦肉就會用搞伴機搞爛佢,試過比大舊少少既菜同肉佢食,佢都係咬唔到淨係係個口度"每下每下"始終未出大牙係爭d

男爵府

我阿女已經好多隻牙仔, 佢幾個月前已經識得咬果仁, 依家o係屋企煲食佢飯, 之前係我地食飯時比幾粒飯佢食開始試直至依家可以食大半碗飯, 咁餸就剪到一粒粒, 就算依家出街同我地一齊食飯都可以了!
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

我囡囡依家都係只得8隻牙, 佢同你亞b一樣, 又係食粥直接吞, 大粒d就食到反哂胃, 又係容易食到嘔, 所以我都無辦法, 粥裡面d材料仍然會切到好碎, 我見平時比其他嘢佢食佢都會o趙, 所以由得佢咋, 不過佢勁心急, 成日咩都質哂落口, 試過質得太多嘔添呀~

原帖由 MelodyLeung11 於 09-5-8 14:09 發表
試得咀嚼未?
我阿b食生果就識得咬, 但係食粥就直吞, 如果將肉及菜切得大粒d, 佢又嘔同吐番出黎, 點教佢咀嚼呢? ...

首頁

尾頁

跳至