自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係睇到好多以前貧窮的家庭小朋友,到今日做咗大人,都唔開心.
discuss.com真係有好多呢d case.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9607067&extra=page%3D3&page=1

大宅

呢個topic又係咁...

可以給我一些支持的聲音嗎..
http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D3

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係唔好生或唔好生咁多個, 我相信大家都只係唔憤氣見有人濫用綜援!

侯爵府

見topic內容, 得罪講句, 覺得好多都係藉口! 有病睇醫生, 唔好諗自殺, 真係搵唔到野做返大陸做義工吧, 讓生命變得有意義, 好多義工包三餐一宿, 到時你唔會再覺得自己慘的了!

大宅

又有一個,隨意睇吓都睇到咁多個..

唔通真係 -- 貧賤家庭百事哀

有咁既父母,你地會點 ?(失業女遇上貪錢父母)
http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1

水晶宮

你唔好咁啦~~窮唔係罪,,你真心愛錫小朋友,佢地都可以快樂成長~
不過依家社會真係唔同左,個個小朋友都學呢樣,,買個樣......對於屋企無乜錢既小朋友黎講真係一個心理傷害,所以一定要認真教小朋友價值觀~
我相信每個人都有佢自己要行既路,只要你盡心,未必係唔好~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

知足常樂...有錢有本事比你做到律師醫生溫大把$唔知足一樣唔開心...
昨晚去看非洲小朋友的演唱會...有些父母艾滋病去世有些被父母遺棄...香港人點窮慘得過巨地咩...人地尚且有尊嚴有愛心活下去...香港人的問題唔系窮...而系因為生活太富足...富足到覺得什麽都理所應當...便無病呻咽...
幸福唔系因為擁有的多而是因為計較的少...

少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章

個人認為:窮就係生少個好d,大人辛苦小朋友亦然... 我都0吾會(亦0吾敢)生多個...除非發0左達 下下都靠人....
你的人格如何,你的人生亦必如何!

侯爵府

原帖由 Fatrix 於 09-5-8 15:58 發表
又有一個,隨意睇吓都睇到咁多個..

唔通真係 -- 貧賤家庭百事哀

有咁既父母,你地會點 ?(失業女遇上貪錢父母)
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9535588&extra=page%3D1 ...

貧家庭有貧家庭問題, 富家庭一樣有富家庭問題, 君不見維他奶父子打官司, 為了只是一間房?

珍珠宮

知足常樂... 價值觀唔同.. 冇得討論.. 千祁唔好累社會就得架啦..

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 tkkmama 於 09-5-8 16:06 發表
知足常樂... 價值觀唔同.. 冇得討論.. 千祁唔好累社會就得架啦..
講得0岩....心存富足人亦開心d....最驚d人係人心不足蛇吞象
你的人格如何,你的人生亦必如何!

大宅

點解e+ d小朋友咁?

父母窮可以點?
http://www.discuss.com.hk/viewth ... 00&extra=page=1

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都好驚養唔掂, 所以好煩惱
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

呢個人都講得幾啱.

---------------------
樓主都係實話實說,有時窮底係因為老豆老母本身知識同性格形成,生了小孩,就要負責任養大,7,80年代二口子有份工就已可過平穩日子,但好多只集中火力在養兒身上,有得飽,父母生活節奏就只有咁,亦不會想投資什麼(樓,股票等...)到十多歲,兒女大左D,老豆老母分分鐘覺得人生責任已完,仔女再大D,屋企擠逼,私人空間(心靈及私隱)欠平衡下,大家型成性格上唔識溝通下,基層煩惱又延續至下一代,惡性循環,子女性格亦開始憤世,好運的話,子女會冇慾冇求(看似一家平和),唔好運的話,子女會豁出去反叛.................................................................若果你能有智慧逃出基層模式生活,你係叻仔,如果暫未成功,唯有忍一忍自己淚气!
現實世界:每種形態就會生該種模式

水晶宮

放心啦...上得網果D都是無事好做無病呻咽(唔好誤會啊我講果班後生仔唔系講C9)...未來希望果班正在努力讀書努力進修努力工作唔得閑上網吹水...
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

原帖由 Fatrix 於 09-5-8 16:12 發表
點解e+ d小朋友咁?

父母窮可以點?
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9367500&extra=page=1

父母窮咁小朋友咪諗辦法令父母富有囉!

因是果, 果是因! 子來世上未必係討債, 亦可以係還債!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

而家小朋友讀書有學費減免同書簿津貼,又有綜援制度,只要知慳識斂都可以捱過去。

窮唔一定唔快樂,最緊要睇父母點教仔女同灌輸乜野觀念俾佢地。(當然攞綜援仲要生至少3、4個0個d人就唔抵可憐)
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

好媽媽勳章

曾經看過報導說
社經地位低的家庭好容易造成跨代貧窮

不過
真係好睇父母如何管教小朋友
父母的價值觀和態度才是關鍵

複式洋房

原帖由 Fatrix 於 09-5-8 15:48 發表
真係睇到好多以前貧窮的家庭小朋友,到今日做咗大人,都唔開心.
discuss.com真係有好多呢d case.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9607067&extra=page%3D3&page=1 ...

我曾經都諗過現在咁既時世應否生bb呢?
俾我諗到一個結論:

錢多同少唔係一個咁大既因素,太太年齡先係一個問題
年齡越大越危險,有錢既時間分分鐘生唔到或其他問題
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 54heima 於 09-5-8 16:01 發表
知足常樂...有錢有本事比你做到律師醫生溫大把$唔知足一樣唔開心...
昨晚去看非洲小朋友的演唱會...有些父母艾滋病去世有些被父母遺棄...香港人點窮慘得過巨地咩...人地尚且有尊嚴有愛心活下去...香港人的問題唔系窮 ...
而系因為生活太富足...
富足到覺得什麽都理所應當...便無病呻咽...
幸福唔系因為擁有的多而是因為計較的少...

好贊同,唔係生得少就識得教,只係一廂情願以為有錢俾小朋友物質上满足,有錢上興趣班補習班就係對佢地好

我個人認為小朋友要嘅係父母嘅時間同愛心,有人話重質不重量,咁都好睇個小朋友,有d小朋友比較sensitive,係好需要家長多d陪伴,而家有好多家長成日話為咗俾最好嘅俾小朋友,所以唔生咁多,為咗令佢可以讀好d嘅學校,犧牲陪伴子女嘅時間去搵多d錢,須知到你認為搵夠啦,希望多d時間俾仔女,佢地都已經長大,唔駛你再陪(有d係唔想係煩佢),咁又值唔值得?

況且見身邊好多人根本唔知自已其實已經搵夠,只係冇時間停低睇清楚,諗清楚之前嘅目的其實已經達到咗

首頁

尾頁

跳至