自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

1. 以前窮人多,大家環境差唔多。
2. 今時今日資訊發達,見識多、慾望多 (你睇嗰d印度小明星原本好開心住喺貧民區,宜家.....)
3. 以前知識可以脫貧,我好多大學同學都來自廉租屋,今時今日都事業有成。 宜家一街都係大學生,幫我做facial ge 姐姐都喺加拿大番嚟。
4. 以前我呢d窮學生都可以入大公司做。 (我未做嘢之前未坐過私家車,所以個客用Benz車我,我都唔識開車門,夠瘀 lu 啩) 宜家揀大學生都要係overseas 勁 U (學費/生活費唔少嘢),英文普通話流利......

我唔係話窮ge小朋友唔叻,但係父母俾佢發揮ge機會少d,入到好學校ge機會少d,揾到好工ge機會又少d。小朋友生性就努力向上,諗埋一邊就埋怨父母。

我唔係揾交嗌,只係個人意見啫!

大宅

量力以為, 生多個又要辛苦搵錢返黎湊... 又要多倍親子時間, 為咩呢??

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-5-8 16:18 發表
而家小朋友讀書有學費減免同書簿津貼,又有綜援制度,只要知慳識斂都可以捱過去。

窮唔一定唔快樂,最緊要睇父母點教仔女同灌輸乜野觀念俾佢地。(當然攞綜援仲要生至少3、4個0個d人就唔抵可憐) ...
我意思同妳差0吾多....後生細仔有手有腳食亞公仲生多d博拎多d$博換問大屋(公屋)...0尼d人值得同情?
你的人格如何,你的人生亦必如何!

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

窮家庭一樣可以教出好孩子,
只要父母肯花時間來教導,
但如果窮又生成4-5 個,
又要搵食,靠大既一級睇一級,
咁就睇唔出細路仔會有幾幸福。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 09-5-8 16:44 發表
各有觀點,父母窮而又肯努力工作,去改善環境,做人正直,不會立歪心去佔人便宜,子女看在眼內,自然就會尊敬,老豆懶洋洋唔想開工,馬仔賭波煙酒瓣瓣好,老媽就長倚麻雀枱,生長係呢類家庭真係極度厭惡,其實睇番張活游白燕d殘片,雖然老土幾有教育意義架.

無錯.........

大宅

我都係咁諗... 唔係話唔生得. 我同我老公以前屋企都係窮..以前大部份家庭都係窮.. 到現在生活都唔差..

但e+見d 1x-2x ,家貧的小朋友出來做嘢.對下重有幾個細佬妹.. 真係覺得佢地幾慘. 屋企已經貧,冇能力供佢地讀書,e+ f5 f7 出來做到d乜,又有幾個細佬妹要養.

e+ d人工,養自己都未夠,點養成家人,人仔細細,就要擔起頭家.. 冇咗自己的自由...(有人乖女真係想拍吓拖都唔敢諗)

我唔係話想種自己d子女, 但如果要佢1x-2x 就要咁樣擔起頭家.. 我真係唔知d人點解要生.. 我就唔生啦.

老實講,如果我父母係諗住要我做大的照住d細. 我都會埋怨佢地,你生咁多個係你個問題,係你地做父母的責任,點解要個大仔or女去揹負呢個父母的責任.

原帖由 Chole 於 09-5-8 16:39 發表
1. 以前窮人多,大家環境差唔多。
2. 今時今日資訊發達,見識多、慾望多 (你睇嗰d印度小明星原本好開心住喺貧民區,宜家.....)
3. 以前知識可以脫貧,我好多大學同學都來自廉租屋,今時今日都事業有成。 宜家一街都係大學生, ...

男爵府

各有觀點,父母窮而又肯努力工作,去改善環境,做人正直,不會立歪心去佔人便宜,子女看在眼內,自然就會尊敬,老豆懶洋洋唔想開工,馬仔賭波煙酒瓣瓣好,老媽就長倚麻雀枱,生長係呢類家庭真係極度厭惡,其實睇番張活游白燕d殘 ...

講得好...
最緊要係"身教"&"家教"..
我唔信身教同家教好既家庭,
會出唔到人才....

但..無家教既小朋友, 大部份都係

大宅

實有人才出, 萬中又點會冇一...

睇吓d高官貴人..又點會冇基層出身.但問題係幾多個, 係嗰個又係唔唔係你嗰咁解..

mark 6 夠期期都有人中啦.

原帖由 CYT0408 於 09-5-8 17:08 發表

講得好...
最緊要係"身教"&"家教"..
我唔信身教同家教好既家庭,
會出唔到人才....

但..無家教既小朋友, 大部份都係

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

點為之窮呢..
中產我都覺好窮架喎...
成份糧一到手, 就五馬分屍...
有幾多真係可以自由咁用呢...

係就係有assets, 但咪又係好睇唔好洗...

我依家都窮架..一個養6個..

大宅

如果個父母窮都咁識諗,就唔會咁冇責任.. 唔為d仔女著想,係又生唔係又生.

好似早前飲咗火水個小朋友亞媽. 一個睇4個.. 點保障到小朋友安全,教處都有限老師學生比例啦.,冇人幫手又要生,唔知政府可否告佢 兒.

各有觀點,父母窮而又肯努力工作,去改善環境,做人正直,不會立歪心去佔人便宜,子女看在眼內,自然就會尊敬,老豆懶洋洋唔想開工,馬仔賭波煙酒瓣瓣好,老媽就長倚麻雀枱,生長係呢類家庭真係極度厭惡,其實睇番張活游白燕d殘 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

d父母有佢地個理想唔係佢地錯.熱衷有個熱鬧家庭.有問題,父母自己afford到,你生10個8個有乜問題,但冇為找著大嗰個來攪,又幫你揍,又要幫你養d細佬妹.

原帖由 EVA222 於 09-5-8 17:20 發表

你講的幾有理由,但係香港地呢類家庭真係好多,不能夠話佢地錯,人人有自己的理想,佢地熱衷有個熱鬧家庭,將來兒女可以反哺,個個咁理性就無人去生仔,父母無能為力,自然就無期望.
我地係勞動階層,八十年代結婚,我就唔想 ...

男爵府

有責任的窮人,唔係下下諗住要政府養果D人咪唔會生咁多囉 !!好似我自已咁!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 LAMLAMIE 於 09-5-8 17:17 發表
唸得太灰啦, 我唔覺個個窮人都係咁囉.....
睇人o既jer, 都好多窮得有骨氣o既人, 只不過呃綜援的人太多jer....
我0米0個種窮都窮得有骨氣0既人0羅....條腰骨仲硬過鋼鐵...我話過就算食樹皮都0米食亞公...( 99話我懶有骨氣)c6族中亦有d食公0既懶人...
你的人格如何,你的人生亦必如何!

禁止訪問

水晶宮

原帖由 EVA222 於 09-5-8 17:50 發表

社會有很多問題,看不過眼又如何,如果下下用自己的觀點,就好容易流向偏激,以前我好主觀,慢慢發覺每件事有兩面睇,有些人跳不出個框框,去看井外的世界,想法自然會狹隘. ...

這就是成熟的人生經驗...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

認同!咁得閒用時間網呻,將d時間用係有用既地方,好好努力,香港再多幾個李嘉誠又有咩咁奇?條路點行....要視乎有幾努力囉!
原帖由 54heima 於 09-5-8 16:15 發表
放心啦...上得網果D都是無事好做無病呻咽(唔好誤會啊我講果班後生仔唔系講C9)...未來希望果班正在努力讀書努力進修努力工作唔得閑上網吹水...

首頁

尾頁

跳至