時事熱話

跳至

首頁
12345...53

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

64時我小一
咁細個咩都唔識,但學校叫我戴黑絲帶參加集會。我當時係唔知係咩。之後回歸前,個個都講到好可怕,我小學生,當時腦海中諗嘅係,香港所有石屎地變泥地,我要落田插秧,我好怕,諗番起都幾好笑。

個個去拎bno,我鼓起勇氣問阿爸,可唔可以比我申請,阿爸話唔需要,冇用的。(家下睇番,阿爸啱,真係冇咩用)

中學時我記得成日要做剪報,仲要評論嗰個報導用字中立與否,係咪有太偏言論。多謝呢個老師,訓練批判思考,唔係批鬥思考。

買蘋果日報,阿爸一定叫我唔好再買,睇壞人(我家下終於明白)
當年蘋果一出,2蚊份,之後東方都即係減價,我家下終於明白

大宅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 13:39
之前聽到babykingdom仲會有人理性分析,所以註冊個新acc黎留下言,發表唔可以係其他地方講既野。(係,小妹 ...

唔怪你以上嘅言論!
因你唔係好熟悉中國嘅司法制度!你講錯一句說話,可能只係話集大大係小熊維尼,你都會俾人拉!!
官方強行霸佔土地,你搞維權,就會拉你坐監,唔係,係消失幾年,唔知你去咗邊!

唉,仲有好多好多好多訊息,請睇咗所有資料,先出嚟再說話!!

問你一條問題,

逃犯條例點解會將逃犯送去中國,明明事情係由台灣殺人返引起,為什麼不是送回台灣?送回中國做咩?

珍珠宮

我同你諗法差不多,反送中我係支持,但連月黎對公眾地方嘅破壞同對市民造成嘅滋擾我係絕對反感
試問無暴徒又何來佢地所講嘅濫用權力嘅警察?文宣本末倒置嘅報導我從來唔信~我都係土生土長嘅80後,睇到香港被破壞成咁真係非常心痛~但我嘅眼睛依然雪亮,頭腦依然淸晰!

meow_day    發表於 19-8-28 11:05
mchan89    發表於 19-8-12 12:28
connietai    發表於 19-8-7 16:35

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 13:39
之前聽到babykingdom仲會有人理性分析,所以註冊個新acc黎留下言,發表唔可以係其他地方講既野。(係,小妹 ...

佢地好似信左邪教甘,冇人肯接受其他人意見。太恐怖

大宅

KK20010609 發表於 19-8-4 15:40

咁依家啲暴徙, 搞到香港咁, 乜你以為經濟會好好咩? 咁 ...

支持條例?等於日後失業。
現在賺得幾多錢?等埋呢一個月?咁埋呢一個月糧?
做任何事,都要諗得長遠D!!!
今日想留係comfort zone, ≠永遠都會有comfort zone ?
相反中國嘅法制,係根本唔會令你有comfort zone !!!!

子爵府

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 14:50
回覆 ilovehuman 的帖子

破壞人地生活去迫人認同佢地。。係咩說話呢?

跟據深黄人思維,佢地到處破壞係因為有暴政,不認同他們的市民是豬,只求飽飯生活方式係不懂思考。

大宅

回覆 catherine13 的帖子

你指既,係咪好多媒體話外資會撒資,美國會收返對香港既獨立稅務地位等既,從而引致既失業?
有部份外資係用香港做一個踏板入大陸市場,佢地目的係大陸,呢班外資會唔會撒資?

本身中美貿易對全球經濟都有影響,本身經濟大氣紛都唔好,而家香港再影響民生經濟向下滑,失業情況又會如何?

本身逃犯條例一直都存在,而家係修訂,點解國際會有咁大迴響?

修例成功會有幾影響經濟大家都係猜測,而家唔會證實得到,但示威者現今一再破壞民生影響既經濟好明顯。

身邊做廣告行業既,啲客落左要抽起哂,未落既短期唔會落。做活動既,好似公關/ 佈景等,活動都抽起哂/ 取消,即係無工開。旅遊更加唔使講。商戶連鋪都開唔到,亦都唔會有收入。更加多既經濟影響會慢慢浮出黎,呢個係事實。

meow_day    發表於 19-8-28 11:06
mchan89    發表於 19-8-12 12:29
Villa    發表於 19-8-8 10:58
connietai    發表於 19-8-7 16:41

大宅

回覆 KK20010609 的帖子

經濟一定向下滑,係環球大氣紛,只係香港咁樣搞一搞,會下滑快啲。

大宅

回覆 Nanacats 的帖子

先唔講蘋果立場,淨係係用口語寫報導呢樣都好有問題。。

珍珠宮

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 14:28
回覆 CYCheung_FB 的帖子

仲無法無天係包圍警局叫放人。。黑社會被人捉左都唔會咁做啦。。 ...

無錯,自以為是到咁都仲有人盲撐先至得人驚!驚唔係驚班暴徒,只係驚訝班暴徒嘅行為竟然仲有人覺得合理、顛倒是非!我身邊有d識左好多年嘅朋友就係咁,真係無言同失望

meow_day    發表於 19-8-28 11:07
mchan89    發表於 19-8-12 12:33
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

大陸司法制度唔完善係事實,香港係跟英國陪審團同case law,所以叫有例可依、有判刑參考,但唔代表呢個制度係完美,甚至不少案件係疑點利益歸於被告而放生。
修訂逃犯條例包括大陸,台灣,同澳門,殺害台灣女仔呢單案,邊個話將個犯送返大陸審?

大宅

回覆 ferrari2007 的帖子

支持、反對條例都無問題,因為社會有不同聲音先會進步,但一定唔會係破壞可以進步。

meow_day    發表於 19-8-28 11:07
mchan89    發表於 19-8-12 12:34

伯爵府

虎到金來勳章

YouNeverKnow    發表於 19-8-4 16:08

大宅

回覆 小海師 的帖子

教育同傳媒一面倒既資訊都係洗腦一種。

大宅

回覆 ching師奶 的帖子

唔畀人有另一種諗法、諗法,同佢地反對既所謂極權根本一樣。

CMMa    發表於 19-8-10 07:39

大宅

回覆 ferrari2007 的帖子

真係明白個種心寒,等於一個人犯法係犯法,一百個人犯法都係犯法,唔可以話一百個人犯法就可以放人。

mchan89    發表於 19-8-12 12:34
mondd    發表於 19-8-4 22:13

大宅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 16:01

大陸司法制度唔完善係事實,香港係跟英國陪審團同case law,所以叫有例可依、有 ...

咁問你,點解要包括移交去中國大陸?
點解?
事情只係香港與台灣問題!!

大宅

咁明知法例有漏洞要補足,點解唔一次過修?
同埋想知邊度有消息話台灣呢單案如果修訂條例通過左會送返大陸審?

大宅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 16:11

咁明知法例有漏洞要補足,點解唔一次過修?

真係咁簡單??

首頁
12345...53

尾頁

跳至