母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

出街時, 你們如何餵奶? 係咪要攜帶足夠的母乳, 還是帶奶粉?

大宅

我小B只食媽媽奶. 唔食奶粉... 所以佢出街必定有我係度.
大D會好D,可以食吓粥仔
我會揾D有餵奶室既商場行街.

原帖由 yancw 於 09-5-9 15:26 發表
出街時, 你們如何餵奶? 係咪要攜帶足夠的母乳, 還是帶奶粉?

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

1. 行d有哺乳室既mall
2. 去人地屋企
3. 真係無辦法的話就係toilet餵. 6個半月嘗試過2次

大宅

我都係行d有育嬰室的shopping mall

大宅

我都試過去餵奶室既商場,都ok,不過好多時都係車餵,拉左窗簾就得,仲唔洗排隊

大宅

1. shopping mall 既 哺乳室()
2. 餐廳, 用SLING坐埋一邊餵(我係熟手奶媽, 哺乳室留俾新手奶媽用 ),張枱遮著, 餵左都冇人知
3. 冇帶SLING, 咪用披肩/紗巾遮一下

~ 點都唔會係toilet餵 ~
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

今晚帶bb到酒樓食飯,bb突然扭眼瞓要食奶,本來我都唔介意用外套遮住餵佢,但屋企人就好介意,仲叫我去toilet喂添!

不過我死都唔肯,仲話「你都唔會係厠所食野啦!」結果,問一問酒樓,佢就俾左個員工休息室我餵...雖然係細d同埋亂d,但係酒樓都有個private地方我已經覺得好好了!

伯爵府

原帖由 yancw 於 09-5-9 15:26 發表

sling/ 頸巾/外套....... 都ok, 你試得多出街餵, 就唔會再想入育嬰室,
我囡滿月後我試過一次用育嬰室, 當時佢都起碼一次要食半個鐘.......悶死我. 所以之後寧願試出街餵.

試得多, 家人的反對或尷尬就會有改善架啦. 我媽最初都好介意, 覺得好肉酸, 好彩老公支持, 試多幾次之後, 我媽都話出街好方便, bb 肚餓又即刻有得食, 因為我囡一扭奶或眼瞓都喊得好大聲的.

其他人通常以為bb瞓覺, 好少一開始就知道你在餵奶的.

如果奶媽真係唔慣覺得尷尬, 我最初都會, 亦試過同枱食飯, 知道有些朋友會覺得尷尬, 咁咪話bb 瞓覺, 要遮住怕光囉, 你死口唔認餵奶, 都唔會有人知bb 係瞓左定食奶既.

奶媽唔好成日困自己在家啦, 好易抑鬱架......

大宅

原帖由 hanbb 於 09-5-10 03:01 發表

sling/ 頸巾/外套....... 都ok, 你試得多出街餵, 就唔會再想入育嬰室,
我囡滿月後我試過一次用育嬰室, 當時佢都起碼一次要食半個鐘.......悶死我. 所以之後寧願試出街餵.

試得多, 家人的反對或尷尬就會有 ...
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

複式洋房

係咪要著哺乳衣?

原帖由 hanbb 於 09-5-10 03:01 發表

試得多, 家人的反對或尷尬就會有 ...

大宅

叻叻勳章

我出街會餵奶粉
因為b女唔肯埋身食,要泵出黎,我又驚泵左帶出街會變壞

大宅

你可以帶一個冰袋雪住支奶, 用fridge-to-go可以keep到8個小時, 要飲時用熱水慢慢坐暖返支奶, 都ok既

原帖由 stefi 於 09-5-10 19:18 發表
我出街會餵奶粉
因為b女唔肯埋身食,要泵出黎,我又驚泵左帶出街會變壞

大宅

新手奶媽著哺乳衣會容易manage d, 但係熟手之後著普通t-shirt都可以, 其實好方便, 如果擔心, 就用一條sling或者圍巾遮住囉, 最好學識通街餵, 因為唔係個個商場既育嬰室環境都係咁理想, 而且媽咪自由度會大d, 想幾時同去邊都得

相信我地, 只要你學識同掌握左, 你會覺得同bb出街真係easy job, 又唔駛帶冷熱水壺, 奶粉.......

原帖由 happyship 於 09-5-10 18:53 發表
係咪要著哺乳衣?

別墅

bb一餓就大喊,酒樓有新娘房比我用,我都唔想行去, 咪用bb張被仔遮住來餵奶
d人以為bb要訓覺,所以遮住d光。試過個酒樓阿姐仲想走來睇bb,話佢知bb食緊奶,佢先識閃開

著餵奶衫(開窿款)方便好多咯﹗

阿媽同老公初初都唔鍾意,但係bb一喊我就即刻抱起佢餵, 佢地睇睇下都覺得無咩野就唔再反對

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我買咗條breast feeding shawl, 出街時多數會搵間餐廳坐定定餵.

我就冇買哺乳衣, 但我就會著D前面有鈕嘅T-shirt/恤衫, 都好方便

公爵府

我都會去有育嬰室的shopping mall
或者著定餵奶衫, 揀d角落d既位座又可以餵
之前有一次去義順食野,個d亞姐好好人, 借左個奶房 (有雪櫃放焞奶果d房) 俾我餵奶~

伯爵府

原帖由 happyship 於 09-5-10 18:53 發表
係咪要著哺乳衣?

新手奶媽著哺乳衣係信心大d 囉,
唔想花錢的話, 我試過將件舊衫剪兩條線, 用來打底.....都一樣得, 同哺乳衣一樣, 底個件多個開口之麻

我自己就唔用哺乳bra, 有扣反下來個隻....我覺得扣來扣去好煩, 我用普通bra, 餵時同件衫一齊向上拉高就得.

我覺得bb細時去街練多d 好, 細個反而可以專心食奶. 因為bb大左食奶好八掛, 我試過用頸巾佢會揭開睇野, 所以而家出街餵多數用sling, 套住大半身無咁易揭開, 佢又可以專心些食奶.

其實通街餵真係唔難, 難在過奶媽自己心理障礙多d.

別墅

好多謝你們的意見, hanbb講得冇錯, 通街餵係唔難, 係難在於自己的心理障礙。我想問下點樣張件舊衫剪兩條線黎整哺乳衣?

伯爵府

原帖由 yancw 於 09-5-11 00:27 發表
好多謝你們的意見, hanbb講得冇錯, 通街餵係唔難, 係難在於自己的心理障礙。我想問下點樣張件舊衫剪兩條線黎整哺乳衣?

扮哺乳衣.......搵件舊底衫/t-shirt 來試
剪個圈又得, 直線, 橫線都得

直線在乳房向腋下方向約2-3寸, 長度要視乎件衫的彈性, 左右拉開餵到奶就得
橫線在乳房下剪開, 左右一條, 中間要有布連住, 否則開口太大, 中間衫尾會下墜.

位置要跟身型, 要試過先知.

剪左的衫做打底, 加件鬆少少的面衫就得

另外, 出街餵奶最好唔好等bb 喊到七彩先餵, 早少少餵, 因為bb喊得大聲一定有人望, 奶媽自己會覺得有人望住你餵奶囉.......
只要快手塞住bb個口俾佢食, 就無人知你餵緊奶架啦.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊